Magazin

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 

Kerüld a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből; sok helyet foglal, és ha megromlik, mert nem használod fel, akkor csak pénzkidobás volt. Írj bevásárlólistát!

Válassz újrahasznosítható csomagolású élelmiszereket; leginkább az (újrahasználható) üveg a legjobb. Amikor csak tudod, kerüld a műanyagot!

Ha teheted, saját dobozoddal menj vásárolni olyan helyre ahol erre lehetőség van. Elsősorban alapanyagokat vásárolj a fenti elveket szem előtt tartva.

Kerüld a félkész élelmiszereket, a gyorséttermeket és a futárral rendelhető ételeket; egészségesebb is a saját magad által készített étel.

 

 

Készíts el mindent magad, amit csak tudsz: savanyúság, szörp, lekvár, tészta, pékáru, kenyérféle, ketchup, majonéz, vegeta, stb. Gyakorlatilag egy kis gyakorlással és kreativitással mindent elkészíthetsz magad is.

Csak annyi romlandó ételt készíts, ami belátható időn belül (pár nap) el is fogyasztotok. Ha mégsem, fagyaszd le amit csak lehet: jól fog jönni egy-egy igazán rohanós napon.

Ha mégis megmarad élelmiszer, ami kidobásra lett ítélve: add oda a háziállatoknak, vagy olyan ismerősnek, aki odaadja szívesen a saját háziállatának.

Bizonyos élelmiszerek tökéletesen száríthatóak: fűszerek (sok szép fűszernövény kapható már mindenfelé, de szeretnek hamar tönkremenni: előzd meg lefagyasztással, vagy szárítással), leveszöldség, maradék kenyér, stb.

A konyhai zöld hulladék mehet a komposztra, vagy házi kedvencek (nyúl, tengerimalac) eledele lehet belőle. Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ezt is felajánlhatod olyannak, akinél van komposzt.

Ha van rá mód, termeld meg saját konyhakertedben a zöldségféléket. Ha erre nincs időd, lehetőséged, akkor járj piacra: nemcsak élmény a piacozás, de ott például biztosan mindent adnak neked saját dobozba, táskába.

A megmaradt főtt ételeket használd újra: egy kis kreativitással izgalmas és finom ételek készülhetnek belőlük.

Forrás: Hulladekvadasz.hu 

Kapcsolódó cikkek
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.

Ősszel várnak az ÖkoKörök

Szeptembertől újra indul az ÖkoKör háztartászöldítő program. Jó hangulat, kreatívkodás és sok-sok megtakarított energia, víz és hulladék. Zöldítsd Te is a háztartásodat ÖkoKörben! Minden érdeklődőt szeretettel vár a Tudatos Vásárlók Egyesülete!
Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Hogyan zöldíthejük étkezési szokásainkat? Mi köze az élelmiszernek a környezetvédelemhez? Hogyan tarhatjuk szem előtt az energiatudatosságot és a társadalmilag felelős hozzáállást az asztalnál is? Ötletek és tanácsok a GreenDependent Egyesülettől.
Adjunk esélyt az ételnek!

Adjunk esélyt az ételnek!

Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezõinek számát is. Most a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szemléletformáló programot indított.
Kapcsolódó termékek
NépszerűCibibee méhviaszos élelmiszercsomagolóCibibee méhviaszos élelmiszercsomagoló
készleten
1 490 Ft 745 Ft/1 db
kosárba
- 28Thich Nhat Hanh, dr. Lilian Cheung: ZamatThich Nhat Hanh, dr. Lilian Cheung: Zamat
készleten
2 940 Ft2 121 Ft 2 121 Ft/db
kosárba
- 20Michael Pollan: Életadó ételeinkMichael Pollan: Életadó ételeink
készleten
2 980 Ft2 390 Ft 2 390 Ft/db
kosárba
NépszerűMosható hűtősapka - fólia helyettMosható hűtősapka - fólia helyett
készleten
2 390 Ft 1 195 Ft/1 db
kosárba
- 20NépszerűÖkoanyu a konyhábanÖkoanyu a konyhában
készleten
3 800 Ft3 040 Ft 3 040 Ft/db
kosárba