Magazin

Komposztálás lakásban? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Nincs kerted, de szívesen komposztálnál? Olvasd el egy egyik vásárlónk beszámolóját, amelyben végigköveti a teljes komposztálódási folyamatot. Néhány gyakran ismételt kérdésre is megtalálod a választ.

Miért jobb a beltéri komposztáló, mint ha csak egyszerűen a kommunális kukába tennéd a hulladékod? 

A kommunális kuka tartalma sajnos vagy az szemétégetőbe, vagy a szemétlerakóra kerül. Az égetőben káros gázok keletkeznek, amelyeket semlegesíteni szükséges, a lerakón pedig az élelmiszerek nagy része egyáltalán nem bomlik le, hanem egy gödörben, rengeteg nem lebomló hulladék közé préselődve oxigénhiányos állapotban konzerválódik, vagy néha spontán kigyullad. Emiatt a konzerválódás miatt lehetséges, hogy az arizonai egyetem kutatói felismerhető állapotú 25 éves salátafejet és 40 éves hot dogot találtak a szemétlerakón.

A kültéri, vagy beltéri komposztáló segítségével a zöldhulladék valódi tápanyaggá válik a talaj számára.

 

Az alább bemutatott zárt konyhai komposztálóba ezeket a szerves hulladékokat teheted:

- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek, 
- nyers vagy elkészített húsok, csontok,
- kávézacc, akár filter-papírral együtt.

 

Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknek nincs lehetőségük a kertben komposztálni.

Cikkünket a Zöldülő oldal szerzőjének posztja ihlette, aki boltunkban vásárolt egy konyhai mini komposztálót, és rendszeresen megosztotta a vele szerzett tapasztalatait a Háztartásom Hulladék Nélkül csoportban. Annyira hasznosnak és kedvesnek találjuk a leírást, hogy nem, vagy alig változtattunk az eredeti szövegen. A gyakran ismételt kérdések rovatba pár Zöldbolt tipp is belekerült.

Köszönjük Neked, Barbara, hogy mindezt lejegyezted, és hogy engedélyt adtál az anyagok felhasználására!

 

Első bejegyzés:

Ma reggel beletettem az első adagot. Csütörtök óta* gyűjtöm a hűtőben, de most keveset voltunk itthon, lassan gyűlt össze. Három nap múlva megnézem, mennyi leve lett - első alkalomra ezt tanácsolták -, aztán azt leengedem a kis csap segítségével. Ezt 1:200 arányban locsolásra lehet használni. Remélem, hálásak lesznek itthon a filodendronok.

Eddigi tapasztalat, hogy a starter kultúra rendesen büdös, na jó, erősen savanyú, szóval kis adagot befőttes üvegbe tettem, a maradékot jól lezárva száműztem az erkélyre.

A vödörnek egyelőre nincs szaga, pedig hagyma és fokhagyma is van benne, de még csak alig 12 órája van bent.

*3 napja - a bejegyzés szombaton íródott - a szerk.

1 hét múlva:

Egy hete van bent az első adag komposztálandó hulladék. Ma engedtem le belőle először. Lezárva továbbra sincs szaga, kinyitva annál inkább. A bent lévő maradék is igen látványosan változik már, megkezdődött a rothadás. Kb 150 ml folyadékot tudtam leengedni belőle. 

2 hét múlva:

A doboz lezárva továbbra sem enged szagot, pedig már félig van.

Kinyitva viszont nagyon erős szaga van, ezért mindenképp szellőzéssel ellátott helyiségbe érdemes tenni.

+1: amióta van Bokashi, nem vittünk semmit a kommunálisba, csak a szelektívbe.

+2: sikerült lepaktálnom egy virágüzlettel, örömmel várják a komposztot, így elásnom sem kell, csak elsétálnom 3 utcányira.

 

4 hét múlva:

Nem felejtettem el az élménybeszámolót, egyelőre csak gyűlik a komposzt. A starter apránként fogy, folyadék általában 80-120 ml jön le belőle.

Semmi szag, csak ha kinyitom.

Most van a vödör 3/4éig.

 

5 hét múlva:

Tegnap lezártam az első teli vödröt. 4/5ig volt kb, a súlya kb 8 kiló.

Most 3 hétig nem nézek bele. A folyadékot le kell engedni belőle továbbra is.

Tanulság, hogy hagyni kell időt neki, hogy kifolyhasson, 10-15 perc alatt legutóbb közel 2 deci folyadék jött le belőle.

A második vödröt ma nyitottam meg, elvileg ha ilyen tempóban gyűlik, pont elég lesz kettő egymás váltásának.

Az első vödörhöz a starter kb 1/4ét használtam fel, de a rutinosok azt mondják, nincs olyan, hogy sokat tettél bele.

 

14 hét múlva:

Ma kinyitottam. Állagra nem változott szinte semmit a beletett hulladék, legalábbis a tetején. Nyálkásabb, és savanyú szaga van, nem szemét (vagy hogy mondjam). Ez jó hír, elvileg ilyennek kell lennie. 

A második vödör kb a 3/4éig van, pont jó ütemben tudom váltani őket. Azon enyhe fehér penész volt, ez nem baj a leírások és beszámolók alapján. Ennél a vödörnél ügyesebb vagyok, sokkal kisebbre aprítottam a szemetet és több startert adtam hozzá a javasolthoz képest. Az elsőnél direkt nem vágtam annyira apróra, kísérleti jelleggel.

 

15 hét múlva:

Elástuk.

Így nézett ki a vödörből kiöntve. Látványos változás nincs, a szaga savanyú, nem szemétszagú. Ilyennek kell lennie. Fehér penész lehet rajta, akkor nincs gond. Ezen éppen nem volt.

20-25 cm mély gödröt kell ásni. 

 

Az üregbe öntött komposztot össze kell forgatni földdel.

Majd betemetni. Ezzel a lépéssel fejeződik be a bokashi komposztálás. Azért van rá szükség, mert a starter kultúra ésaz anaerob bomlás miatt nagyon savas lesz, így fog kiegyenlítődni, valamint befejeződik a bomlás.

Rengeteg folyadék termelődik, ez két vödör egyszeri mennyisége, kb 180 ml.

Locsolásra lehet használni (1:200), illetve mint megtudtam lefolyócsövek tisztítására is jó. Segít megszüntetni az alga lerakódást, elpusztítja a nem hasznos baktériumokat.

21 hét múlva

Bő egy hónap földben élés után ez lett belőle. 90% eltűnt, 9% felismerhetetlen, 1% lilahagymahéj.

Ez az utolsó helyzetjelentés, mert végigkísértünk egy egész ciklust. Szerintem vágjon bele mindenki, aki dilemmázik rajta :)

 

A felmerülő kérdések:

Mennyi idő alatt telik meg a vödör? 

Mi 2 felnôtt + 2 gyerek 3-4 hét alatt töltjük meg. Ha apróbbra vágnánk, talán nyernék még egy hetet.

 

Mit tegyek, ha bepenészedett a bokashi komposztom? 

Fehér penész lehet rajta, az nem gáz. Ha fekete, akkor ki kell önteni belőle mindent. 

A fekete penész elkerülése érdekében alaposan zárd rá a tetejét, hogy ne szellőzzön, illetve 2 naponta engedd le a folyadékot.


Mennyi bokashi startert teszel bele?

Ahányszor tettem bele cuccot, 20-30 milit. De úgy csinálom, hogy a hűtőben egy ételtárolóban összegyűjtök egy-másfél napi komposztot és csak akkor teszem bele. Nem nyitogatom minden alkalommal, mert a fejemben az van, hogy az nem tesz jót az anaerob folyamatnak.

 

Lehet, hogy nálam lassabb a komposztálódási folyamat / kevesebb levet enged?

A hideggel is van összefüggés. Enyém távfűtéscső mellett van, látható a különség. Simán lehet, hogy azért van csak olyan kevés lé nálad, mert hidegebb van. A brit fórumokan azt írták, ilyenkor hagyj plusz egy, akár két napot is neki leengedések közben.

 

Szerinted mi a nehéz a bokashis komposztálásban?

Ami miatt macerásnak nevezhető:

- nem egészbe kell beledobni pl az almacsutkát, hanem jót tesz neki, ha elfelezed

- helyet foglal a konyhában

- rendszeresen le kell engedni a folyadékot róla, nem érdemes elfelejteni, mert romlik a hatékonyság

- el kell ásni a kész bokashi komposztot 2-4 hétre vagy ráönteni egy rendes komposztra.

Én összegyűjtöm a napi komposztba valót és este egyszerre dobom bele, addig a hűtőben van egy ételhordóban.

Szóval ezek lehetnek macerásak, de ha jobban belegondolsz az elásástól eltekintve egyik sem az.

 

Mit tegyek, ha gyerekek is szoktak tartózkodni abban a helyiségben, ahol a komposztálót tartom?

Egy 4 éves nagyon könnyen ki tudja nyitni a csapot és így elárasztani a konyhát a komposztlével.

A Zöldbolt tippje: A komposztálót csappal a fal felé fordítva tartsátok, és csak akkor engedjétek le, amikor a gyerekek nem tartózkodnak a helyiségben, így hátha egy darabig nem fedezik fel az ebben rejlő mókalehetőséget. :) 

 

Külföldön élek, és itt van külön szelektív gyűjtő a bio hulladéknak. Ha abba teszem a zöldhulladékot, az olyan, mint ha komposztálnám?

A Zöldbolt válasza: Ha külföldön élsz, és a te lakóhelyeden a szelektív hulladék begyűjtése mellett a konyhai organikus hulladékot is külön, szelektíven gyűjtik, akkor zöldhulladékod hasznosul. Bécsben még meg is vásárolhatod a lakossági zöldhulladékból készült termőföldet. Ebben az esetben te, vagy hozzátartozóid nem részesültök közvetlenül az általatok gyűjtött zöld javak talajjavító, növénytápláló hatásában, de legalább nem megy veszendőbe.

 

Nem büdös egy ilyen kuka?

A Zöldbolt válasza: Ahogy Barbara is írja, érdemes jól szellőztethető helyiségben tartani a komposztálót. Zárt állapotban teljesen szagtalan, kinyitáskor jellegzetes, enyhén savanyú szaga van, amely az anaerob folyamat miatt keletkezik - és éppen azt jelzi, hogy a folyamat rendben zajlik. 

Ha nem megoldható a jól szellőző helyiségben tárolás, és érdemes a komposztot 2-3-4 napig gyűjteni a hűtőben, vagy a fagyasztóban, egy zárható dobozban, és a több napi adagot egyszerre beletenni a komposztálóba. Természetesen ekkor arányosan nagyobb mennyiségű bokashi starter kultúrát érdemes hozzáadagolni.

Ha ritkábban nyitod ki a dobozt, azzal az anaerob folyamatot is segíted.

 

Jó komposztálást kívánunk! :)

Kapcsolódó cikkek
Idén is indul a komposztáló-szépségverseny!

Idén is indul a komposztáló-szépségverseny!

Te is komposztálsz? Akkor nevezz az idei versenyre és nyerd meg a díjat!
Hogyan zöldíthetjük az óvodát, iskolát? 6 tipp gyerekeknek és pedagógusoknak

Hogyan zöldíthetjük az óvodát, iskolát? 6 tipp gyerekeknek és pedagógusoknak

Induljon zölden az oktatási év!
5  fontos érv a talajtakarás mellett

5 fontos érv a talajtakarás mellett

Még nem mulcsozol? Itt az ideje, hogy változtass rajta!
Kapcsolódó termékek
Greenman Compost - természetes komposztálási adalékGreenman Compost - természetes komposztálási adalék
készleten
2 240 Ft 2 240 Ft/1 l
kosárba
- 6Komposztáljunk!Komposztáljunk!
készleten
2 900 Ft2 740 Ft 2 740 Ft/db
kosárba
Bokashi komposztáló starter kultúraBokashi komposztáló starter kultúra
készleten
3 459 Ft 3 459 Ft/db
kosárba
Komposztáló láda - újrahasznosított műanyag, 340 literesKomposztáló láda - újrahasznosított műanyag, 340 literes
készleten
9 990 Ft 9 990 Ft/db
kosárba
NépszerűKonyhai mini komposztáló + 1 kg BokashiKonyhai mini komposztáló + 1 kg Bokashi
készleten
15 990 Ft 15 990 Ft/db
kosárba