Magazin

Idén zöldebb leszek! 8+1 kötelező olvasmány újévi fogadalmakhoz

Az idei újévi fogadalmad az, hogy bezöldülsz, de nem tudod hogyan tedd meg az első lépéseket? Vagy már annyira környezettudatos vagy, hogy nem is tudod hova fejlődj? Szerencsére van egy-két szuper olvasmányunk kezdőknek és haladóknak, városlakóknak és erdőszélieknek is, ami ajándéknak sem utolsó. Ráadásul az ajánlott könyvek most mind kedvezménnyel kaphatók.

Olvasni jó, mert inspirál, tanít és gazdagít bennünket, ha jól választunk. Ebben a cikkben olyan könyveket is ajánlunk, amelyek a könyvtárak polcain sajnos kevéssé fellelhetők, mégis hasznos olvasmányok azok számára, akik érdeklődnek a környezettudatos életmód iránt vagy már maguk is feketeöves gyakorlói annak. Ha tehát már tiéd a könyv, passzold tovább a barátaidnak! 

Íme az inspiráló olvasmányok:

I. Kezdőknek, azaz zöldfülű mókusoknak:

 

1.Bernard Montelh: A fokhagyma titkai

 

Fokhagymája mindnekinek van otthon, nem? A fokhagymáról szóló könyvből azonban azt is megtudhatjuk, hogy nemcsak a konyhában használhatjuk, hanem kiváló tulajdonságai miatt az egészségvédelemben, sőt még a kertünkben is. Ebből a kis útmutatóból számos természetes módszert tanulhatunk, amelyekkel például elmulaszthatjuk a szemölcsöket, enyhíthetjük a rovarcsípéseket, elűzhetjük a molyokat a szekrényből, elpusztíthatjuk a kerti levéltetveket. A könyv tartalmaz továbbá recepteket, melyek egyszerűek, olcsók és egészségesek. Aknázzuk ki a fokhagyma jótékony hatásait!

Kedvezmény a könyvre: 15%

 

A könyv ITT megvásárolható.

fokhagyma_talban

 

2.  Vicki Vrint: A kevesebb több, az örömteli minimalizmus

 

...minél kevesebb dolog vesz körül, annál teljesebb életet élhetsz, tehát a kevesebb többet ér. Életünk minden területére pozitív hatással lesz, ha racionalizálunk és megválunk a felesleges kacatoktól, ezáltal helyet és teret hagyunk azon ösztönző, felemelő és hasznos dolgok számára, melyekre érdemes figyelmet fordítani és időt szánni. Ez a kicsi könyv számos gyakorlati tanáccsal és ötlettel szolgál, hogyan egyszerűsíthetünk az életünkön.

Ha olyan életmódot alakítasz ki, ahol kevesebb a tennivaló, a körülvevő zűrzavar és a stressz, akkor azonnal egészségesebbnek és boldogabbnak érezheted magad.

Kedvezmény a könyvre: 20%

 

A könyv ITT megvásárolható.

 

minimalista_otthon

 

II. Haladóknak, azaz szorgalmas mókusoknak:

 

3. Dr. Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért - Az orvos szemével

 

A veganizmus mondhatjuk, hogy már egy haladó szint a környezettudatos életmódban. Húsevőknek elsőre rémisztőnek tűnhet. De ki is győzhetné meg őket arról jobban, hogy a növényi táplálkozás egészséges, mint egy orvos. Nem kell persze egyik napról a másikra vegánra váltani, de érdemes közelebbről megismerkedni a veganizmussal Dr. Iller Barbara segítségével. Komoly vállalkozás ez egy fiatal orvostól, hogy táplálkozási tanácsoktól harsogó világunkban szakmai alapokon, logikusan és közérthetően, saját receptjeit is megosztva foglalja össze, milyen alapvető szempontokat kell figyelembe vennünk, ha egészségesen szeretnénk étkezni. 

A könyvet olvasva meggyőződhetünk arról, hogy Dr. Iller Barbarának mindez sikerült.

Kedvezmény a könyvre: 10%

 

A könyv ITT vásárolható meg.

növenyi_etrend_iller_barbara_könyve

 

4. Dominic Bradbury: Korszerű természetes ház

 

Nem kell építésznek lenni ahhoz, hogy egy saját ház létrehozásáról ábrándozzunk. A Korszerű természetes ház könyv nem csak segít ebben az ábrándozásban, de praktikus tanácsokat is ad a meglévő/jövendő otthonod korszerűsítéséhez, környzetbarátabbá tételéhez. 

Számos természetes házat mutat be szép fotókkal és rövid leírással a világ minden részéről. Hirdeti, hogy egy jobb otthon építését kell megcéloznunk minden értelemben: megfelelőbb tervezéssel és kivitelezéssel, kevesebb energiafogyasztással, így olcsóbb üzemeltetéssel, flexibilitással és alakíthatósággal.  Ugyanakkor az otthonoknak praktikusak, hosszú élettartamúaknak és időtállóaknak is kell lenniük. Az anyagok, amikből készülnek, a lehető legkisebb befolyást gyakorolják a természetre, maguk az épületek pedig tiszteletben tartják saját telküket, kontextusukat és környezetüket.

Finom kritikával illeti a német passzívházat és inkább a józan mértéktartásra és egyensúlyra helyezi a hangsúlyt. Mindenképpen fontos kötet az ökológiai szemléletünk tágításában.

A könyv az angol Thames&Hudsonnal közös kiadásban készül.

Kedvezmény a könyvre: 20%

 

A könyv ITT vásárolható meg.

 

III. Városlakóknak:

 

5. Mark M. Braunstein: Csírakert a konyhában

 

Nem kell lemondanod a zöldekről, akkor sem ha városban laksz és akkor sem ha nincs erkélyed, hála a csíráknak. Mark M. Braunstein könyve pedig egy igazi kalauz kezdő csíráztatóknak. 

Mert csíráztatni könnyebb, mint gondolnánk, főleg ha kapunk hozzá segítséget. Munkánk eredménye már néhány nap elteltével ott díszeleg a konyhánkban, s amellett, hogy vidám látványt nyújt, fontos tápanyagokkal gazdagítja étrendünket és életenergiával tölt fel. A csírák a természet nagyszerű ajándékai, hiszen a magoncban ott található a teljes növény falatnyi méretű, ehető formában. Miért ne használnánk ezt a kicsi, ám hatalmas erejű csírát ételeink elkészítéséhez?

Ebből a könyvből mindent megtudhatsz, amit a csíráztatásról és az egyes csírafajtákról tudni kell. Megismerheted több mint ötvenféle növényi csíra egészségre gyakorolt hatását. Kezdj neki már ma!

 

Kedvezmény a könyvre: 11%

 

 A könyv ITT vásárolható meg.

csirak

 

6. Horváth Sára Erzsébet: Panel-rehabilitáció: az energiatudatos felújítás klímapolitikai aspektusai

 

A BME Épületszerkezettani Tanszékén készült monográfiában egy panelépület megvalósult energetikai felújításának járulékos hatásait vizsgálva, tanulmányoztuk, hogy az miként tud alkalmazkodni a fokozódó nyári felmelegedéshez.

A klímapolitika másik aspektusát, a mitigációs lehetőségeket kutatva pedig életciklus elemzési számításokkal modelleztük, hogy egy meglévő panelépület eltérő felújítási szcenárióival - fennmaradó teljes élettartamot szem előtt tartva - milyen környezetterhelés csökkentési lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

Kedvezmény a könyvre: 20%

 

A könyv ITT vásárolható meg.

 

IV. Erdőszélieknek:

 

7. Biogazda füzetek - Kőzetek és ásványok az ökológiai talajjavításban

 

Azoknak, akik már elhagyták a városi életmódot és biogazdálkodást működtetnek vagy csak tervezik, szeretettel ajánljuk biogazda füzeteinket.

A Kőzetek és ásványok az ökológiai talajjavításban füzet például részletesen foglalkozik az ökorendeletnek a talaj termékenységének, biológiai aktivitásának fenntartását szabályozó előírásaival, a talajjavításban engedélyezett anyagokkal, különös hangsúllyal a hazánkban bányászott és forgalmazott kőzetekkel, ásványokkal – pl. alginit, zeolit, agyagásványok (bentonit, kaolinit, illit), vulkáni kőzetporokkal (bazalt, perlit, diatomit, mészkő, dolomit, tőzeg) –, ezek alkalmazásának módozataival, dózisával, hatásával.

A kőzetek, ásványok, kőporok mezőgazdaságban történő alkalmazásának lehetőségei azért is kevésbé ismertek, mivel ezek egy más szakma, a geológia és a bányászat tudományába tartoznak. Bár egyes kőzetek, mint pl. a márga, tőzeg talajjavítási célú alkalmazása több ezer évre tekint vissza, sem az agrármérnökök, sem a gazdák nem rendelkeznek kellő információval a kőzetek hatásmechanizmusáról.

A kiadvány abben kíván segíteni, hogy az ökogazdálkodók bővíthessék ismereteiket a gazdálkodásban talajjavításra, a talajok biológiai aktivitásának növelésére számításba vehető, engedélyezett, az ökorendelet mellékletében szereplő anyagok tulajdonságáról, talajban betöltött szerepéről.

A mintegy 140 oldalas kiadvány közel ötvenféle kőzet és ásvány talajjavítási hasznosítási lehetőségeit tárgyalja és érdekes olvasmány lehet pusztán a téma íránt érdeklődők számára is.

További Biogazda füzeteinket ITT találod.

talaj

 

8. Gerhard Schusler - Christine Schneider: 10 gomba, amit bátran leszedhet

 

Nem értesz a gombákhoz, de szívesen ennél saját szedésű vargányát vagy rókagombát? Elérhető egy erdő a közelben, de még nem merészkedtél oda gombaszedés céljából? Részletes gombakalauzunk segítségével biztosan sikerrel fogsz járni.

A 10 gomba, amit bátran leszedhetsz könyvből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan néznek ki az egészséges, ehető gombák, hanem azt is, hogyan nem szabad kinézniük, a felnagyított részletek pedig megkönnyítik a meghatározásokat. Megtudhatjuk továbbá, mikor és hol érdemes keresni a gombákat, mik a mérgező hasonmások jellemzői és az egyéb veszélyek.

 

Kedvezmény a könyvre: 15%

 

A könyv ITT vásárolható meg. 

 

+1 Vándoroknak:

 

Az ...és még egymillió lépés

 

Rockenbauer Pál nagy sikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziós sorozatának második része, mely a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat folytatása.

Rockenbauer Pál és forgatócsapata, a legendás természetjáró filmsorozat, az Országos Kéktúra útvonalának bejárása után 7 évvel ismét útra kelt, hogy mintegy 700 kilométerrel meghosszabbítsa a klasszikus kéktúra útvonalát, és ez alkalommal Kőszegtől Szekszárdig gyalogoljon.

Végig a dél-dunántúli kéktúra útvonalán

A film végigvezet az Alpokalja, Őrség, Göcsej, Dráva-mente, Belső-Somogy, Zselic, Mecsek és Tolna változatos tájain, bemutatva azok szépségeit, értékeit, az ott élő embereket, az eltűnőben lévő, sok évszázados vidéki életformához kapcsolódó tradíciókat, szokásokat, mesterségeket és tárgyi emlékeket, a falusi kultúrát, gazdálkodást és kisipart, a kézművesség és népművészet mestereit.

Szót kapnak a fiatalabb generációk is, a hagyományok őrzői és folytatói csakúgy, mint azok a helyi vezetők és vállalkozók, akik a városiasodás, modernizáció és gazdaságélénkítés támogatásában vagy éppen a turizmus fejlesztésében látták térségük felzárkóztatásának lehetőségeit.

 

ITT vásárolható meg a DVD.

 

Kapcsolódó cikkek
Így szépítkezünk mi - avagy a Zöldboltos lányok-asszonyok bőrápolási rutinjai

Így szépítkezünk mi - avagy a Zöldboltos lányok-asszonyok bőrápolási rutinjai

Kíváncsi vagy, hogy milyen arc és szépségápolási praktikák váltak be nekünk és melyek a kedvenc termékeink? Ahányan vagyunk annyiféleképpen figyelünk magunkra, amiben viszont biztosan egyetértünk, hogy bőrünk és az egészségünk is meghálálja a törődést, éppen ezért nem mindegy mit kenünk magunkra.
6+2 tipp, ha átlátható hűtőt és kevesebb élelmiszerpazarlást szeretnél a konyhádban

6+2 tipp, ha átlátható hűtőt és kevesebb élelmiszerpazarlást szeretnél a konyhádban

Kerüld el ezeket a hibákat, hogy a hűtőben tényleg frissen tudd tartani az ételt!
Tényleg a lebomló műanyag lenne a megoldás?

Tényleg a lebomló műanyag lenne a megoldás?

Lebomló műanyag. Ugye milyen jól hangzik? De miről is van szó valójában? Időnként felmerül a kérdés, hogy miért nincs például lebomló szemeteszsákunk? Válaszolunk. :)
15 újévi fogadalom egy zöldebb jövőért

15 újévi fogadalom egy zöldebb jövőért

Neked is van újévi fogadalmad? Szeretnél tenni Te is a környezet- és természetvédelemért? Összegyűjtöttünk neked néhány tippet, hogy segítsünk benne!
A biogazdálkodás igenis el tudja látni a világot!

A biogazdálkodás igenis el tudja látni a világot!

2050-re az egész emberiség számára elegendő táplálékot állíthatna elő a biogazdálkodás.
8 zöld gyermekkönyv karácsonyra

8 zöld gyermekkönyv karácsonyra

A könyv klasszikus karácsonyi ajándék. Ha idén szeretnél egy kicsit más megközelítés szerint választani, nézz körül a környezet- és természetvédelmi témájú gyermekkönyvek között!
Kapcsolódó termékek
Biogazda füzetek - Biomama meséiBiogazda füzetek - Biomama meséi
készleten
1 250 Ft 1 250 Ft/1 db
kosárba
- 10Gazda(g)ságunk újrafelfedezése - Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztésGazda(g)ságunk újrafelfedezése - Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés
készleten
1 500 Ft1 350 Ft 1 350 Ft/1 db
kosárba
Beszélgetések az önellátásról 1.Beszélgetések az önellátásról 1.
nem rendelhető
3 190 Ft 3 190 Ft/1 db
- 14Elizabeth Millard: Kiskert a konyhábanElizabeth Millard: Kiskert a konyhában
készleten
3 700 Ft3 190 Ft 3 190 Ft/1 db
kosárba
- 18Erdős László: Zöld hősök - Assisi Szent Ferenctől Arnold SchwarzeneggerigErdős László: Zöld hősök - Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig
készleten
3 995 Ft3 290 Ft 3 290 Ft/1 db
kosárba
- 15BOSH! - Egyszerű receptek, elképesztő ízek, csupa vegánBOSH! - Egyszerű receptek, elképesztő ízek, csupa vegán
készleten
5 990 Ft5 090 Ft 5 090 Ft/1 db
kosárba