Magazin

A lusta vásárló

"Robert Llewellyn brit színész, televíziós személyiség, író, producer 2007-ben egy idegtépõ karácsonyi nagybevásárlás után úgy döntött, hogy ételen, gyógyszereken és benzinen kívül egy évig semmi újat nem vásárol." A Tudatos Vásárló címû magazin arról kérdezte, hogyan élte meg s hogyan élte túl a kísérletet.

 

Valószínûleg sokakban felmerült már, hogy a fogyasztás mókuskereke nem feltétlen jó dolog; hogy túl sokszor, túl sokat vásárolunk, gyakran esünk túlzásba és gyakran esik meg az is, hogy nem sokkal vásárlás után meg is bánjuk egy-egy kiadásunkat…

A szóban forgó cikkben szereplõ nem hétköznapi „próbatétel” elsõ hallásra több kérdést is felvet.

Az írás olyan témáknak jár utána, hogy a „teszt” fõszereplõje pontosan mit vásárolt, és mit nem; mi hiányzott neki a legjobban; mit volt a legnehezebb elkerülni; egyáltalán miért döntött úgy, hogy belevág ebbe; s változtatott-e valamit a gondolkodásán ez az idõszak…

Az érdekfeszítõ gondolatok a Tudatos Vásárló honlapján olvashatók, s eredetileg a Tudatos Vásárló magazin 17. számában jelent meg.

A fõszereplõ "videonaplós" gondolatai a youtube-on láthatók. A kísérletrõl könyv is íkészült  "Sold Out - How I survived a year of not shopping" címmel.
Kapcsolódó cikkek
Önkéntes egyszerűség

Önkéntes egyszerűség

Az önkéntes egyszerűség - vagy tudatosan egyszerű életmód - legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Ez nem aszkétizmust vagy szegénységet jelent, hanem tudatos, aktív döntést arról, hogy mi és mennyi „elegendő” számunkra.
Önkéntes, kreatív egyszerűség - életmódváltás

Önkéntes, kreatív egyszerűség - életmódváltás

Ezt az írást egy levelezőlistán osztotta meg egy hölgy, kicsit hosszú olvasmány, de mivel kiváló példa és nagyszerű útmutatás azok számára, akik hasonlóképp gondolkodnak már most, vagy azt tervezik, hogy hasonló módon szeretnének szabadon és tudatosan élni.