Magazin

A lusta vásárló

"Robert Llewellyn brit színész, televíziós személyiség, író, producer 2007-ben egy idegtépõ karácsonyi nagybevásárlás után úgy döntött, hogy ételen, gyógyszereken és benzinen kívül egy évig semmi újat nem vásárol." A Tudatos Vásárló címû magazin arról kérdezte, hogyan élte meg s hogyan élte túl a kísérletet.

 

Valószínûleg sokakban felmerült már, hogy a fogyasztás mókuskereke nem feltétlen jó dolog; hogy túl sokszor, túl sokat vásárolunk, gyakran esünk túlzásba és gyakran esik meg az is, hogy nem sokkal vásárlás után meg is bánjuk egy-egy kiadásunkat…

A szóban forgó cikkben szereplõ nem hétköznapi „próbatétel” elsõ hallásra több kérdést is felvet.

Az írás olyan témáknak jár utána, hogy a „teszt” fõszereplõje pontosan mit vásárolt, és mit nem; mi hiányzott neki a legjobban; mit volt a legnehezebb elkerülni; egyáltalán miért döntött úgy, hogy belevág ebbe; s változtatott-e valamit a gondolkodásán ez az idõszak…

Az érdekfeszítõ gondolatok a Tudatos Vásárló honlapján olvashatók, s eredetileg a Tudatos Vásárló magazin 17. számában jelent meg.

A fõszereplõ "videonaplós" gondolatai a youtube-on láthatók. A kísérletrõl könyv is íkészült  "Sold Out - How I survived a year of not shopping" címmel.
Kapcsolódó cikkek
Önkéntes egyszerűség

Önkéntes egyszerűség

Az önkéntes egyszerűség - vagy tudatosan egyszerű életmód - legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Ez nem aszkétizmust vagy szegénységet jelent, hanem tudatos, aktív döntést arról, hogy mi és mennyi „elegendő” számunkra.