Archívum

Komposztáljunk télen is

Komposztáljunk télen is
A komposztálás egész évben végezhető – igen, még télen is. Akad azonban néhány tudnivaló, ami nagyban segíti, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, és eredménye felhasználható legyen tavasszal, a kerti munkák kezdetekor.

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek

Kozmetikumkészítési alapismeretek kezdőknek
A természet minden alapanyagot megad nekünk, amire szükségünk lehet a bőrünk egészségéhez. Miután végigvettük, mely összetevőket érdemes elkerülni, lássuk, milyen természetes anyagokkal helyettesíthetjük a káros kozmetikumokat!

Ne kend magadra!

Ne kend magadra!
Aki egyszer belemélyed a káros kozmetikum összetevők tanulmányozásába, az többet nem tudja nyugodt szívvel telepakolni a kosarát egy átlagos drogériában. A legtöbb bőrápolót ugyanis az összetétel átböngészése után elborzadva teszi vissza a polcra. Lássuk mire is kell odafigyelni!

San Fransisco felveszi a harcot a műanyag palackokkal

San Fransisco felveszi a harcot a műanyag palackokkal
A város betiltja a 621 milliliteres vagy annál kisebb műanyag vizespalackok árusítását a tulajdonában álló területeken, így támogatva a célt, hogy 2020-ra nem szállítanak többé hulladékot a szemétlerakókra.

Zeolit – Egy sokoldalú megoldás az élet szinte minden területén

Zeolit – Egy sokoldalú megoldás az élet szinte minden területén
Gondoltad volna, hogy ugyanazzal az ásvánnyal fogat moshatsz, javíthatod a talaj minőségét, megtisztíthatod a használt étolajat, csúszásmentesítheted télen az utakat és enyhítheted az emésztőrendszeri panaszaidat? A sornak pedig még nincs vége! Olvass tovább, ha kíváncsi vagy mire képes még ez a teljesen természetes és környezetbarát, hazai alapanyag!

Miért drága a bio?

Miért drága a bio?
A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka? Csak azért drágábbak, mert trendi a bioélelmiszer fogyasztás? Vagy a divat mellett tényleges okai vannak a felárnak?

Veszprémben is Kosár Közösség indult

Veszprémben is Kosár Közösség indult
A Csalán Egyesület Kosár Közösséget indított útjára a minőségi helyi élelmiszerek kényelmes és gyors beszerezhetősége érdekében. Az internet kínálta lehetőségekkel élve, már webáruházukból is elérhetőek ezek a termékek.

Multiból a Paradicsomba

Multiból a Paradicsomba
Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Itt van mondjuk Kata és András, akik paradicsomtermesztésre adták a fejüket.

Faanyagok felújító védelme

Faanyagok felújító védelme
A fából készült kerti bútorokat, pergolákat, kerítéseket, nyílászárókat folyamatosan éri az eső, a nap és a szél káros hatása; így megfelelő védelem nélkül gyorsan tönkre mehetnek. A kültéri faanyagok felületi védelmét nyár végén érdemes megújítani.

Virágzik az ételmegosztó mozgalom

Virágzik az ételmegosztó mozgalom
Pár hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre.

Szolártetők a New York-i iskolákban és a tananyagban

Szolártetők a New York-i iskolákban és a tananyagban
Egy New York-i iskola úgy döntött, hogy szeretné megadni a lehetőséget a gyerekek számára, hogy megismerjék a szolártetők működését és hasznát, közelebb kerüljenek a fenntartható gondolkodáshoz.

Az ökológiai gazdálkodás elláthatja a Föld lakosságát

Az ökológiai gazdálkodás elláthatja a Föld lakosságát
Gyakori érv a biogazdálkodás széleskörű elterjesztése ellen, hogy nem képes kielégíteni a Föld lakosságának élelmiszerigényét; így aztán nem válthatja ki - a környezetkárosító - intenzív mezőgazdaságot. Ezt azonban egy nemrégiben publikált tanulmány megkérdőjelezi.

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.

Magányos fiókát találtam! - Mit tegyek?

Magányos fiókát találtam! - Mit tegyek?
Május elejétől augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentés érkezik megmentendő madarakról. Pedig a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket.

Teherbiciklis központ nyílt Budapesten

Teherbiciklis központ nyílt Budapesten
A Cargonomia Budapest első teherbiciklis központja, ahol kipróbálhatsz és kibérelhetsz mindenféle kerékpáros szállítóeszközt. Sőt! Biozöldség-átvevő pontként is üzemel, és szövetkezeti biopékség kenyerét szállítja házhoz.

Megújuló könyvtárak

Megújuló könyvtárak
A megújulás jegyében a Sacramentoi Városi Könyvtár elsőre meglepő, de hasznos új szolgáltatást vezet be: háztartási berendezések és elektronikai eszközök kölcsönzését - olvasójeggyel!

Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket

Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket
Egy ökológiailag valóban fenntartható társadalom kialakulásához a mainál sokkal inkább előtérbe kellene kerülnie az emberek közötti együttműködésnek. Ennek elősegítésére jött létre a Kisközösségi Program.

Ökovendégház a gyakorlatban

Ökovendégház a gyakorlatban
Sokat hallunk az öko-szemléletű házakról, de arról keveset, hogy egy újonnan épült szálláshely esetében hogyan tudjuk mindezt alkalmazni. Erre jó példa az alábbi szálláshely, amely 2015-től fogadja a vendégeket a Balatontól 3 km-re.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

Az atomkorszak vége?

Március 11-én vitaestet rendeznek az ELTE Lágymányosi épületében. Az ingyenesen látogatható, filmvetítéssel egybekötött rendezvény fő témája az energiafüggőség és az energiabiztonság kérdéseit boncolgatja. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban

Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban
A szalmabálaházak építésén túl ma már egyre többször hallani a szalmabálával való szigetelés előnyeiről is. Ez a természetes építőanyag felhasználható fal, födém és tető szigetelésére is.

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet
"Mit választasz: kukacok, vagy mókusok lakmározzanak a testedből halálod után?" - ezt a kérdést teszi fel a Bios Urn a csapata. A spanyol estudimoline design stúdió terméke egy olyan temetkezési módot kínál, amely lehetővé teszi, hogy hamvaink egy fává alakuljanak át.

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik
Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére mostantól Pécsen erre is van megoldás.