Magazin

Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!

Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki az epret ne szerette volna. Tavaly találtunk rá egy isteni receptre, ezzel két legyet ütünk egy csapásra és az isteni eperlekvár mellett szörpünk is lesz a mennyei gyümölcsből.

Gasztro-nagyasszonyunk, Borbács Marcsi eperlekvár- és szörp receptje egyszerűen fenomenális!

Ennek a receptnek a segítségével nem kell órákig kavargatnunk a rotyogó lekvárt és nem vész kárba a sok vitamindús nedű, hiszen a plusz eperlevet hidegen eltesszük szörpként.

 

Eper rekeszekben lekvárfőzés előtt

Ha tudtok, nagyobb mennyiségű gyümölcsöt próbáljatok meg rekeszekben beszerezni, ezeket a termelők/zöldségesek szívesen visszaveszik. Itt 8 kg eper kerül befőzésre teljesen hulladékmentesen. ;)

 

Íme a recept:

Az alapreceptben 3 kg eper szerepel, az arányokat az eper mennyiségének megfelelően kell változtatni.

1. Mossuk meg jó alaposan az epreket, majd mérettől függően vágjuk félbe őket.
2. A 3 kg epret először 2 marék cukorral jól dolgozzuk össze. Krumplinyomóval könnyíthetjük a munkánkat. :)
3. Hagyjuk állni kicsit.
4. Miután az eper levet eresztett, szűrjük le. A leszűrt léből lesz a szörp.
5. A szűrőn fennmaradt eperpürét tegyük fel főni kilónként 10 dkg cukorral (a 2 marék cukor a lébe került, ezzel itt nem kell számolnunk). Vigyázzunk, hogy oda ne égjen, inkább éppen csak rotyogjon.
6. Ízlés szerint facsarjunk bele citromot, esetleg tehetünk citromsavat is bele.
 
Amíg rotyog a lekvár, készítsük el a szörpöt.

Az eredeti receptben 8 dl eperléhez 30-40 dkg cukor kerül. A szörpbe is kerül citromlé, itt is kóstolgassunk folyamatosan, de akár 3-4 citrom leve is belemehet. Mivel itt semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk, egy pici tartósítószerre szükségünk van. Ha nem nagy mennyiségű eperből főztünk be és csak 1-2 üvegnyi szörpöt készítettünk, az tapasztalataink szerint tartósítószer nélkül is elfogy, mielőtt bármi baja lehetne. ;D

A citrom, vagy citromsav hozzáadásával a lekvár színének élénksége is meg fog maradni hosszabb távon, Marcsi szavaival élve: „akkor az igazi, ha olyan a színe, mint a vér!”

A lekvárt közben folyamatosan figyeljük! Ha jól összenyomkodtuk az elején az eperszemeket, akkor darabosan is hagyhatjuk a lekvárt, ha viszont nem szeretnénk darabkákat az üvegben, akkor itt az ideje leturmixolni a lekvárt.

Hideg tányérra cseppentve, ha már nem folyik nagyon, készen is vagyunk! :) Turbózhatjuk a kész lekvárt mentával, bodzával, ibolyával. Ha még a lé leszűrése ellenére is nagyon híg a lekvár és nehezen fő el a leve, egy pici pektint adagolhatunk.

A besűrűsödött lekvárt leforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, fejre fordítjuk, majd pár perc után visszafordítjuk és 1-2 napra dunsztba tesszük.

Innentől már csak a finomságok elfogasztása a feladat. ;)

 

Eperlekvár, szörp és egy felvigyázó kutya

 Az elkészült finomságoknak szinte senki nem tud ellenállni. :D A 4 üvegnyi szörpből ez az 1 marad meg, mire a lekvárok a dunsztból kikerültek... :)

 

A teljes videót itt láthatjátok:

Kapcsolódó cikkek
Bodzaszörp házilag

Bodzaszörp házilag

Nyílik a bodza, itt a szezonja! Még nem késő virágot gyűjteni és házilag illatos, ízletes szörpöt készíteni belőle. Gyerekek és édesszájú felnőttek örömére; kerti ünnepségek különleges italaként.
Zöldségek és gyümölcsök télire

Zöldségek és gyümölcsök télire

Szüret és betakarítás: egyszerre jelent bőséget és ad feladatot, hogy gondoskodjunk a jövőről. Nagyanyáink tartósítási trükkjei segítenek, hogy télen se kelljen az íztelen melegházi paradicsomra fanyalodnunk, ha némi vitaminra vágyunk.
Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Hogyan termesszünk zöldségeket és gyümölcsöket mérgek vélkül? Tippek és ötletek a vegyszermentes konyhakertekért!
Kapcsolódó termékek
Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 80 mlQuattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 80 ml
készleten
599 Ft 599 Ft/1 db
kosárba
Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 250 mlQuattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 250 ml
készleten
689 Ft 689 Ft/1 db
kosárba
Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 150 mlQuattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 150 ml
készleten
739 Ft 739 Ft/1 db
kosárba
Fido Csatos üveg tároló - 200 mlFido Csatos üveg tároló - 200 ml
készleten
890 Ft 890 Ft/1 db
kosárba
Fido Csatos üveg tároló - 125 mlFido Csatos üveg tároló - 125 ml
készleten
890 Ft 890 Ft/1 db
kosárba
NépszerűZöldbolt Citromsav étkezési célraZöldbolt Citromsav étkezési célra
készleten
949 Ft 1 898 Ft/1 kg
kosárba
Quattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshezQuattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshez
készleten
999 Ft 999 Ft/1 db
kosárba