
Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!
Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki az epret ne szerette volna. Tavaly találtunk rá egy isteni receptre, ezzel két legyet ütünk egy csapásra és az isteni eperlekvár mellett szörpünk is lesz a mennyei gyümölcsből.
(Frissítve: 2025. május)
Egyszerű és nagyszerű eperlekvár recept egy kis csavarral 🍓
Gasztro-nagyasszonyunk, Borbács Marcsi eperlekvár- és szörp receptje egyszerűen fenomenális!
Ennek a receptnek a segítségével nem kell órákig kavargatnunk a rotyogó lekvárt és nem vész kárba a sok vitamindús nedű, hiszen a plusz eperlevet hidegen eltesszük szörpként.
Ha tudtok, nagyobb mennyiségű gyümölcsöt próbáljatok meg rekeszekben beszerezni, ezeket a termelők/zöldségesek szívesen visszaveszik.
Itt 8 kg eper kerül befőzésre teljesen hulladékmentesen. ;)
Recept 🍓
🍓 Az alapreceptben 3 kg eper szerepel, az arányokat az eper mennyiségének megfelelően kell változtatni.
- Mossuk meg jó alaposan az epreket, majd mérettől függően vágjuk félbe őket.
- A 3 kg epret először 2 marék cukorral jól dolgozzuk össze. Krumplinyomóval könnyíthetjük a munkánkat. :)
- Hagyjuk állni kicsit.
- Miután az eper levet eresztett, szűrjük le. A leszűrt léből lesz a szörp.
- A szűrőn fennmaradt eperpürét tegyük fel főni kilónként 10 dkg cukorral (a 2 marék cukor a lébe került, ezzel itt nem kell számolnunk). Vigyázzunk, hogy oda ne égjen, inkább éppen csak rotyogjon.
- 6. Ízlés szerint facsarjunk bele citromot, esetleg tehetünk citromsavat is bele. 🍋
🍓 Amíg rotyog a lekvár, készítsük el a szörpöt.
Így készül a tökéletes házi eperlekvár – tartósítószer nélkül is működik!
✔️ Az eredeti receptben 8 dl eperléhez 30-40 dkg cukor kerül. A szörpbe is kerül citromlé, itt is kóstolgassunk folyamatosan, de akár 3-4 citrom leve is belemehet. Mivel itt semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk, egy pici tartósítószerre szükségünk van. Ha nem nagy mennyiségű eperből főztünk be és csak 1-2 üvegnyi szörpöt készítettünk, az tapasztalataink szerint tartósítószer nélkül is elfogy, mielőtt bármi baja lehetne. 😉
✔️ A citrom, vagy citromsav hozzáadásával a lekvár színének élénksége is meg fog maradni hosszabb távon, Marcsi szavaival élve: „akkor az igazi, ha olyan a színe, mint a vér!”
✔️ A lekvárt közben folyamatosan figyeljük! Ha jól összenyomkodtuk az elején az eperszemeket, akkor darabosan is hagyhatjuk a lekvárt, ha viszont nem szeretnénk darabkákat az üvegben, akkor itt az ideje leturmixolni a lekvárt.
✔️ Hideg tányérra cseppentve, ha már nem folyik nagyon, készen is vagyunk! :) Turbózhatjuk a kész lekvárt mentával, bodzával, ibolyával. Ha még a lé leszűrése ellenére is nagyon híg a lekvár és nehezen fő el a leve, egy pici pektint adagolhatunk.
✔️ A besűrűsödött lekvárt leforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, fejre fordítjuk, majd pár perc után visszafordítjuk és 1-2 napra dunsztba tesszük.
🍓 Innentől már csak a finomságok elfogasztása a feladat. 😉
Az elkészült finomságoknak szinte senki nem tud ellenállni. :D A 4 üvegnyi szörpből ez az 1 marad meg, mire a lekvárok a dunsztból kikerültek... :)
A teljes videót itt láthatjátok:
Kapcsolódó cikkek és termékek:
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)