Fecske műfészek (II. típus) - füstifecske

Népszerű
Fecske műfészek (II. típus) - füstifecskeFecske műfészek (II. típus) - füstifecske
Fecske műfészek (II. típus) - füstifecskeFecske műfészek (II. típus) - füstifecskeFecske műfészek (II. típus) - füstifecske

Műfészek, füstifecskék számára.

Kisipari kézműves magyar termék.

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
kedvencekhez
Ár: 2 190 Ft (1 724 Ft + áfa)
Egységár: 2 190 Ft/1 db
kosárba
Termékleírás

Natúr vörös, égetett kerámia alapanyag utólagos kezelés nélkül. Búvónyílás nélkül alacsony peremmel készül.
Rögzítése az alaptesten kialakított furatokon keresztül csavarozással falsíkhoz, illetve stablondeszkához, továbbá kialakításra került a hátoldalon egy mélyedés mely lehetővé teszi, hogy hőszigetelt homlokzaton is egyszerűen rögzíthető legyen arra alkalmas ragasztóval (pl. termomasterfix).
Javasoljuk, hogy felszerelés előtt a helyi természetes sárlelőhelyek anyagával (vízben felkeverve) a fészkek külső felületét ecsettel kezeljük le, így tegyük elfogadhatóbbá, megjelenésében hasonlatossá az igazi fészekhez.


A füstifecske fészkeit 6-7cm-rel a vízszintes felülettől (mennyezet, stablondeszka) lejjebb szereljük.


Megfelelő rögzítés esetén a fészkek sok-sok generáció fecske életét fogják megkönnyíteni, és további fészkek alapjául szolgálni.
A fészkeket a Magyar Madártani Egyesület megvizsgálta, funkciójára alkalmasnak találta és forgalmazza.

Anyaga: kerámia.

Mérete: ~19x9,5 cm

Az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent füsti- és molnárfecskeállomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a műfecskefészkek is.

A fecskék műfészkeinek alkalmazása kapcsán fontos tudnunk, hogy ezeket az eszközöket nem csak új fészkelőhelyek biztosítására, új kolóniák alapítására lehet használni, de már meglévő fészkek, telepek bővítésére is alkalmasak. Sőt, ilyen felhasználás mellett a madarak beköltözésének az esélye is nagyobb.

 

Mikor érdemes kihelyezni a műfészkeket?

A fecskék évente kétszer költenek: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben, telepekben még az évben lehet költés, de az sem probléma, ha valaki csak ősszel vagy télen tudja telepíteni az eszközöket, mert ezeket a következő költési szezontól már birtokba tudják venni a madarak.

 

Balra mesterséges molnár-, jobbra füstifecskefészek, amiket a madarak természetes fészkeihez hasonlóan kell kihelyezni: a molnárfecskefészket a plafonig emelve, a füsti fecskéét a plafontól 3-4 cm-el lejjebb rögzítve.

Bővebben a műfecskefészkek kihelyezéséről:

http://www.mme.hu/mu_fecskefeszkek

Ha nem tudod megkülönböztetni a molnár és a füsti fecskét, akkor az alábbi kép segítségedre lehet.

A bal oldalon a molnárfecskét, a jobb oldalon a füstifecskét láthatod:

Fontos gyakorlati tapasztalatok a Magyar Madártani Egyesülettől:

A 2010-es fecskevédelmi év óta eltelt időszak lakossági tapasztalatai azt mutatják, hogy:

  • ha egy-két fészket teszünk ki ott, ahol évek óta nincs fecske, akkor a fészekfoglalás esélye szinte nulla;
  • ha egy-két fészket teszünk ki ott, ahol van istállózott állat, akkor a foglalás esélye magas;
  • ha lakott fészek mellé teszünk ki műfészkeket, akkor a foglalás esélye a legmagasabb;
  • ha jószág és fecske hiányában, de tömegesen (minimum 15-20, max. akár több száz) teszünk ki műfészkeket, akkor a foglalás esélye (néhány év távlatában) szintén igen magas.


Ezért azt javasoljuk, hogy mesterséges molnár- és füstifecskefészkeket:

  • egyesével vagy kis számban elsősorban lakott istállók közelébe vagy lakott fecskefészek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki; ebben az esetben a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagyobb az esélye annak, hogy a műfészkekbe is beköltöznek a madarak;
  • tömegesen kihelyezve (minimum néhány tucatnyit, de akár több százat is)  ott is nagyon magas a madarak beköltözésének esélye, ahol nincs lakott istálló, illetve fecskék sem költöttek évek óta;
  • a fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti, ha a közelben sárgyűjtőhelyet is létesítünk, mert fészeképítőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat;
  • ha pedig egyszer már beköltöztek a fecskék, akkor számíthatunk arra, hogy a madarak évről évre visszatérnek.
Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Környezeti információ

Csomagolása:

Csomagolás nélküli termék.

Elsődleges környezeti előnye:

A madárvédelmi eszközök segítenek pótolni a madarak emberi tevékenység miatt csökkenő életterét és természetes táplálékforrásait, ezáltal hozzájárulnak a biodiverzitás megmaradásához.

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked