Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bájaSerge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

"Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze vagy közgazdász." 

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
kedvencekhez
Ár: 2 390 Ft (2 276 Ft + áfa)
Egységár: 2 390 Ft/1 db
kosárba
Termékleírás
A "nemnövekedés" (décroissance) paradigmája 2009 májusában bukkant fel először Magyarországon Serge Latouche előadásában, amelyre a Francia Intézetben megrendezett szemináriumsorozat alkalmával került sor. A beszélgetéssorozat címe nem véletlenül volt "A pénzügyi válságtól a közgazdasági válságig. Az új gazdasági szabályozás tétjei", hiszen a 2008-as pénzügyi, majd a tovább gyűrűző gazdasági válság alapjaiban kérdőjelezte meg a folyamatos gazdasági növekedésre alapozott társadalmi berendezkedésünket.

Noha néhány neves közgazdász azóta hangot adott a piac korlátlan szabadságával és növekedéssel kapcsolatos kételyeinek, a gazdasági rendszer mégsem változott: úgy tűnik, hogy a világ vezetői - nem véve tudomást az egyre nyilvánvalóbb gazdasági, környezeti, politikai és kulturális krízisről -, továbbra is csupán a GDP növelését tudják elképzelni a nyomasztó problémák egyetlen lehetséges gyógyírjaként.

Szerencsére azonban az emberek egy része nem bíz mindent a politikusokra és más döntéshozókra, így az utóbbi évtizedben számos olyan civil kezdeményezés jött létre, amely fenntartható, igazságos és a gyakorlatban is megvalósítható megoldásokat keres a globalizálódó világ sokszoros válságára.
A "nemnövekedés" is egyfajta mozgalomként terjedt el Franciaországban a második évezred elején, követői radikális és kritikus szemlélettel viszonyulnak a Föld erőforrásainak véges voltát figyelmen kívül hagyó, korlátlan növekedésen alapuló, termelésközpontú, elidegenedett fogyasztói társadalmunkhoz.

Bár a "nemnövekedés" fogalma első hallásra kissé idegenül hangozhat Magyarországon, meggyőződésünk, hogy a könyv olvasója hamar felismeri majd, hogy mindez tulajdonképpen egy jól használható fogalmi keret, ami valamiféle közös kontextust teremthet a szerencsére hazánkban is aktív, sokszínű alternatív civil kezdeményezések számára. Hiszen a "nemnövekedés" valójában egy provokatív elnevezése mindannak a filozófiai elgondolásnak és a gyakorlatban is megvalósítható kísérletnek, amelynek segítségével rátalálhatunk egy olyan új szempontokon alapuló társadalmi berendezkedésre, amely a föld természeti erőforrásaival képes bölcsen gazdálkodni, élhető feltételeket teremtve mind kortársaink, mind a jövő nemzedékek számára.

A "nemnövekedés" tehát nem maga a cél, hanem egyfajta eszköz, átmenet egy új társadalmi berendezkedés felé.
Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Kiadja: Savaria University Press Alapítvány (2011)

Oldalszám: 138

Formátum: A/5

Kötésmód: Puhatáblás

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked
3 zöld alternatíva a Black Friday helyett

3 zöld alternatíva a Black Friday helyett

Miért vennénk meg akciósan olyan termékeket, amikre nincs is szükségünk? Inkább keressünk más elfoglaltságot!
Dokumentumfilmek arról, mi történik a Földdel és az emberrel

Dokumentumfilmek arról, mi történik a Földdel és az emberrel

Látni akarod az igazságot? Tudni akarod, milyen változások zajlanak a világ kontinensein - sokszor láthatatlanul, mégis az orrunk előtt? Gyere el és nézd meg a Verzió Filmfesztivál dokumentumfilmjeit!
Fenntartható-e a "fenntartható" pálmaolaj?

Fenntartható-e a "fenntartható" pálmaolaj?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a pálmaolaj egyetlen reális alternatívája a "fenntartható" pálmaolaj. A Zöld szervezetek válaszából kiderül, miért nem az.
Passzold vissza régi mobilodat - boltjainkba!

Passzold vissza régi mobilodat - boltjainkba!

Csimpánzok és gorillák élőhelyét mentheted meg használhatatlan, kidobásra ítélt telefonoddal!
Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés...

Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés...

Avagy mi köze a környezetvédelemnek a Fekete Péntekhez?
A jólét a legnagyobb környezetszennyező

A jólét a legnagyobb környezetszennyező

Gondoltad volna, hogy a világon a negyedik legnagyobb ökológiai lábnyoma a zöld Dániának van?
Karbonsemleges boldogság

Karbonsemleges boldogság

A fák Földünk tüdejeként oxigénné alakítják a légszennyezést, lassítják a felmelegedést, épp ezért védik és szüntelen ültetéssel újítják meg erdeiket egy himalájai kis országban, Bhutánban – az eredmény önmagáért beszél: a világ legboldogabb országa mára a világ első karbonnegatív államává vált.
A globális túlfogyasztás napja

A globális túlfogyasztás napja

Idén augusztus 13-án volt a globális túlfogyasztás vagyis "túllövés" napja, ami azt jelenti, hogy másnaptól minden tevékenységünkkel a gyerekeink elől vesszük el a természeti erőforrásokat. Csak hogy erről a hitelről elfelejtettük megkérdezni őket.
A pénz nélkül élő ember

A pénz nélkül élő ember

Mark Boyle készpénz és hitelkártya nélkül, a saját erejében és találékonyságában bízva vágott bele egy kísérletbe, amelyről kiderült, hogy tulajdonképpen maga az élet. Semmit sem vásárolt, és semmit sem költött két éven át. Soha sem érezte magát olyan boldognak és egészségesnek, mint amikor pénz nélkül élt.
Önkéntes egyszerűség

Önkéntes egyszerűség

Az önkéntes egyszerűség - vagy tudatosan egyszerű életmód - legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Ez nem aszkétizmust vagy szegénységet jelent, hanem tudatos, aktív döntést arról, hogy mi és mennyi „elegendő” számunkra.
Növekedés nélküli gazdaság - interjú Serge Latouche közgazdásszal

Növekedés nélküli gazdaság - interjú Serge Latouche közgazdásszal

Néhány hete tartotta könyvbemutatóját hazánkban Serge Latouche francia közgazdász. A nemnövekedés diszkrét bája címû kötet egy növekedés nélküli gazdaságról szól, errõl adott interjút a szerzõ az origo-nak.