Naturgold Bio tönköly búzafű mag

Naturgold Bio tönköly búzafű magNaturgold Bio tönköly búzafű mag

Kiváló csíraképességű, életerős tönköly búzafű magok.

A Naturgold saját földjein, ellenőrzött körülmények között termesztett minőségi magyar termék.

A búzafű legismertebb tulajdonsága az immunerősítő, roboráló hatása.

Gyártó: NaturGold
Származás: Magyarország
Kiszerelés: 500 g
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Nem elérhető
Termékleírás

Mi is az a búzafű?

A búzafűlé a világ egyik legnépszerűbb táplálék kiegészítője. Vajon tudjuk-e mi is ez a csodaszer?

A búzafű a tönkölybúza frissen nevelt, csíráztatott magjának első hajtása. Nem meglepő, hogy ismét előtérbe kerül ez a sokak által „Isteni mannaként” emlegetett növény. A tönkölybúza egy ősi növény, - ősbúzának is szokták nevezni - ezért génjeiben még igazi értékeket hordoz.

Maga a gabonaszem rendkívüli fehérjetartalmáról, kedvező aminosav összetételéről és magas ásványi anyag, nyomelem, és vitamin tartalmáról ismert. Táplálkozáskutatók szerint összetételénél fogva már-már a „tökéletes élelmiszer”-hez közelít, és rendkívül sokrétűen felhasználható.

A csíráját is előszeretettel fogyasztják, hiszen nagyon értékes vitaminokat rejt magában.

Igazi különlegessége viszont a csíráztatás után továbbnevelt, fűvé fejlődő első hajtása. E rendkívüli energiával és életerővel rendelkező, sarjadó növény nagyon sokat tud tenni egészségünkért. Éltető ereje a levében lakozik, melyet a fű préselésével nyerünk ki.

Manapság egyre többet hallani olyan eseteket, hogy súlyos betegségben szenvedő emberek gyógyulásában segített, és a médiában is egyre többet foglalkoznak vele.

Valójában azonban nem új dologról van szó. Már a középkorban is használták a búzafüvet egyes betegségek kezelésére, valamint megelőzésre. Egyesek varázserőt tulajdonítottak neki. Modernkori felhasználása és újrafelfedezése azonban 50 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Elsőként Ann Wigmore használta az Egyesült Államokban. Az általa alapított Hippokratész Egészségvédő Intézetben sok beteget kezelt vele, az étrendjükbe beillesztve a búzafüvet, illetve annak levét. Innen indult hódító útjára, és mára az egész világon elterjedt.

Szerencsénkre egy nagyon könnyen, olcsón beszerezhető és elkészíthető dologról van szó, mely gyökeresen megváltoztathatja életünket.

 

Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető innen.

A tönkölybúzáról

A tönkölybúza (Triticum spelta) búzafaj, amely a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Eredete a Kaukázus környékére tehető, Európában a vadon termő alakor, és tönke búza volt őshonos. Legkorábbi európai nyomait Svájcban, Németországban és a Kárpát-medencében fedezték fel. Ásatások során hazánkban két helyen is, Kengyel és Százhalombatta térségében találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.

Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban a megváltozott táplálkozási szokásoknak köszönhetően ismét nagyobb figyelmet kap, így termesztése és fogyasztása reneszánszát éli.

Miért egészséges? Avagy a tönkölybúza, mint superfood…

  • Fehérjetartalma 30-50%-kal több, szénhidráttartalma pedig kevesebb a hagyományos búzához képest
  • Az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb, mint a hagyományos búzáé
  • Megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport (a B12-vitamin kivételével), niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély
  • Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő
  • Nagy rosttartalmának köszönhetően szinte kefeként sepri le a belek falán lévő salaklerakódásokat
  • Kisgyerekek péksüteményekhez való hozzászoktatásánál az elsők között szerepelhetnek a tönkölylisztből készültek
  • A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és magasabb fehérje és zsírtartalma miatt lassabban szívódik fel, így cukorbetegek étrendjében is fogyasztható
  • Esszenciális zsírsav tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre
  • Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez

Miért öko?

A tönkölybúza bármilyen talajon képes megélni, és jól bírja az időjárás szélsőségeit. Nagyon magasra nő, sűrűn termő és kiváló a kártevőkkel szembeni önvédelme. Ezért kifejezetten ajánlott bio termesztésre. Kisebb terméshozamú ugyan, mint testvérei, de kiváló minősége ezt bőven kárpótolja.

Magas fehérjetartalmának köszönthetően kiváló fehérjekiegészítő vegetáriánus és vegán étrendbe. Tésztájából nagyszerű tojásmentes, vegán tészta készíthető. Ha a fehérjebevitelünket részben vagy egészben növényi forrásokból fedezzük, csökkenthetjük étkezésünk ökológiai lábnyomát. Ráadásul a tönköly Magyarországon könnyen megterem, egyszerű beszerezni lokális forrásból, ellentétben néhány más népszerű növényi fehérjeforrással.

Felhasználása

Ugyanarra használható, mint más búzák, de a belőle készült tésztaféléknek nagyobb az élvezeti értékük állagra és ízre nézve egyaránt. Magas fehérjetartalma miatt a tojás sok esetben elhagyható a receptekből. Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is. Kezdő tönkölyfelhasználók keverjék búzaliszttel, hogy hozzászokjanak az ízéhez. Süteményekhez, édességekhez is felhasználható.

A tönkölyszemeket vízbe áztatva rizsszerűen is felhasználhatjuk, főzzük legalább fél órán át. A búzasörhöz hasonlóan a tönkölyből sört is lehet készíteni, sőt pörkölve pótkávéként is felhasználható.

Nézz szét kínálatunkban, ahol találhatsz teljeskiőrlésű tönkölylisztet, tönköly száraztésztákat, és különféle rágcsálnivalókat is: például mézes puszedlitsajtos tallérttönköly ropogósokat, és édes falatkákat. Ha szeretnéd ezzel az egészséges gabonával indítani a napodat, ajánljuk neked a virágmézes tönköly puffancsot, vagy a tönköly flakest.

A zöld, még éretlen tönkölyszárból búzafűlé készíthető, ami egy keserédes, érdekes ízű, nagyon egészséges ital. Ha szeretnél otthon ilyen vitaminelixírt készíteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a búzafűmagot, és a KOJU BPA-mentes búzafűprést!

Pelyvájából (a gabonaszemet körülölelő levélke) természetes, egészséges alapanyagú párnákat készítenek.

További recepteket itt és itt találsz!

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Forgalmazó: Natur Gold Hungária Kft. 3534 Miskolc, Kiss tábornok utca 66.

Környezeti információ

Csomagolása:

Újrahasznosítható PP műanyag zacskó. kérjük dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elsődleges környezeti előnye:

A termék hazai ökológiai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagokból, Magyarországon készült! Az ősi fajták termesztése hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához.

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked