A téli ízek varázsában a kifinomult ízek köszönnek vissza, bátran használjuk ételeinkehez, erősítve velük immunrendszerünket és vitalitásunkat!
A termék nem tartalmaz sem tartósítószert, sem aromákat, sem ízfokozót. Édesítésre gyümölcsmustot használunk, ezen kívül semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Fogyaszd akár kúraszerűen egészséged kedvéért, vagy használd salátákhoz, a balzsamecet mindenképpen megédesíti napodat.
Felhasználási javaslatok:
- locsold salátákra, gyümölcsökre
- tedd páchoz, omlossá téve a húst
- lazítsd fel vele süteményed tésztáját
- csepegtesd fűszerként készételhez
- készíts frissítő italt, 1:9 hígitással
Mit érdemes tudni a három válogatott ecetről?
40 ml Formanek Vineg’Art Gránátalma balzsamecet
A gránátalmás balzsamecetet igen kellemes íze mellett számtalan jótékony hatása teszi ellenállhatatlanná.
Magát a gyümölcsöt már évezredek óta ismerik és használják, nem véletlenül: bővelkedik a legkülönbözőbb vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen ajánlott a szív, illetve vércukor problámák esetén.
A konyhában saláták és desszertek elkészítésében válhat nélkülözhetetlen társsá gránátalmás balzsamecetünk.
A termék nem tartalmaz sem tartósítószert, sem aromákat, sem ízfokozót. Édesítésre gyümölcsmustot használt a gyártó, ezen kívül semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Érlelési idő: 6 hónap
Savtartalom: 4%
40 ml Formanek Vineg’Art Kökény balzsamecet
A vadon termő kökény fanyar ízével igazán különleges ízélményt nyújt ebben az életerős balzsamecetben.
A kökény bogyója rendkívül magas C-vitamin és antioxidáns tartalommal bír. A bogyójában megtalálható nagy mennyiségű tannin okozza a fanyar ízét, melyet sűrített almamusttal lágyítunk.
Antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszer működését, vértísztító, jótékonyan hat a szív és érrendszerre valamint emésztési zavarokra is alkalmazható.
A termék nem tartalmaz sem tartósítószert, sem aromákat, sem ízfokozót. Édesítésre gyümölcsmustot használt a gyártó, ezen kívül semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Érlelési idő: 6 hónap
Savtartalom: 3%
40 ml Formanek Vineg’Art Birsalma balzsamecet
Birsalmaágyon érlelt jonatán almaecet, almamusttal édesítve.
A birságyon érlelt balzsamecet amellett, hogy ízletesebbé teszi a mindennapi étkezést, segíthet az egészségmegőrzésében is. A birs kellemesen üde, gyümölcsös izével kiváló kiegészítője salátánknak, vizbe töltve pedig ízletes frissítő ital készíthető belőle.
A termék nem tartalmaz sem tartósítószert, sem aromákat, sem ízfokozót. Édesítésre almasmustot használunk, ezen kívül semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Érlelési idő: 6 hónap
Savtartalom: 3%
A Tokaj-Hegyaljai Borecet Művek által gyártott ecetekről:
A biológiai erjesztéssel készített ecetek
A biológiai úton előállított ecetek természetesek, ecetsav baktériummal erjesztett ecetek. Az így készült ecetek sajátossága, hogy megőrzik az alapanyaguk íz- és illatanyagát, valamint jótékony hatásait is. Legelterjedtebbek a borecet, az almaecet és egyéb gyümölcsecetek, a rizsecet, a sherry ecet, valamint a balzsamecet. A magyar élelmiszerkönyv szerinti “ecet” kifejezés a biológiailag eresztett ecetekre vonatkozik.
Az ecet előállításához szükség van: etil-alkoholra, vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (pl. borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra, ivóvízre, ecetsav-baktériumra, és egy megfelelő erjesztő berendezésre. A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás lényege, hogy a folyadékban lévő alkohol alakul át ecetté. A folyamatot ecetsav-baktériumok végzik, ha elegendő oxigén áll a rendelkezésükre.
(CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O)
Az ecetek érlelése
A fermentációt követően a nyers ecetnek szüksége van időre, míg az ízek összeérnek. Az érlelési időtartam pár héttől kezdve egészen hosszú évekre is kiterjedhet. Többnyire fahordót használnak az ecetkészítők. Ez lehet tölgyfahordó, de használhatnak egyéb hordókat is, mint cseresznye, akác, eper stb. Az eredeti balzsamecetnél pl. pontosan meghatározottak a hordók alapanyagai, a benne való tárolás sorrendje és az érlelés ideje.
A hordóból további anyagok oldódnak az ecetbe, melyek még finomabbá ás összetettebbé teszik az ecetet, ezáltal növelve annak élvezeti értékét.
A nálunk készülő borecetek további tölgyfahordós érlelést kap, mely folyamat során kialakul a tökéletes harmónia. Az ecet érlelése a fahordókban pár hónaptól több évig is eltarthat. Ez az érlelési mód kedvezően hat az íz- és zamatanyagok kifejlődésére, másrészt a fából is értékes ízanyagok oldódnak ki. A másodlagos buké a fahordós érlelés során alakul ki az ecetben.
Mi tudatosan csak olyan hordókat használunk ecet érlelésére, melyekben pár évig aszú borokat érleltek. Így az intenzív fa aromák, melyek az új hordóra jellemzőek, már lecsitultak, ezek helyét az aszúra jellemző vaníliás, citrusos komponensek vették át.

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet