Összetevők: kölesliszt, kukoricakeményítő, étkezési só, cukor, tejpor, útifűmaghéjliszt, térfogatnövelő szerek (glükono-delta-lakton, nátrium-hidrogén-karbonát), fűszerkömény.
Elkészítési útmutató:
- Egy tálba mérjük a szükséges anyagokat: 200 g „GK FOOD Gluténmentes Friss pogácsa lisztkeveréket”, 120 g legalább 70 %-os zsírtartalmú margarint, 25 g friss élesztőt (vagy ennek megfelelő szárított élesztőt), 150 g főtt, áttört és kihűtött burgonyát, 1 db M-es méretű egész tojást.
- A hozzávalókból gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk, amit 1 éjszakán át becsomagolva hűtőszekrényben pihentetünk.
- Sütés előtt hidegen dolgozzunk a tésztával!
- Néhány mozdulattal átgyúrjuk, úgy, hogy a kezünk melegétől ne lágyuljon meg a tészta. Lisztezett felületen 1,2-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogácsákat tenyerünkkel megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket felvert, egész tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 oC-on 15-25 percig sütjük. Ne süssük túl, mert könnyen kiszáradnak a pogácsák!
Tipp: Válasszunk könnyen szétfővő, „C” típusú burgonyát a friss pogácsa elkészítéséhez!
A Szegedi Gabona Kutatóról
A GK Food gluténmentes lisztkeverékekben általában fő összetevőként a hazai termesztésű, GMO-mentes cirok, köles és a kukorica található. A szegedi Gabonakutatónál kizárólag hagyományos, keresztezéses nemesítési módszerrel dolgoznak.
Közel 100 éve a növénynemesítés terén egyedülálló eredményeket elért intézmény, a kiváló minőségű hazai növényfajták nemesítése mellett a diétás élelmiszer-gyártásban is jelentős szerepet tölt be.
Saját termőterületein többek között gluténmentes növényfajtákkal (kukorica, köles, len, cirok) gazdag tárházát kínálja az egészségmegőrző táplálkozás alapanyagainak.
Speciális rétegigényt elégít ki az Élelmiszer-innovációs Labor által kifejlesztett gluténmentes termékcsalád, melyet a GabonaKutató saját élelmiszerüzemében gyárt.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén ötödik alkalommal hirdette meg „Az Év Új Gluténmentes Terméke" versenyt. A megmérettetésre 17 gyártó cég nevezett, melyek közül a 2020 Év Új Gluténmentes Terméke Díjat a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK FOOD gluténmentes termékcsaládja nyerte el.
A gluténmentes termékek külön erre a célra fenntartott üzemegységben és berendezésekkel történik. A szegedi Gabonakutató Élelmiszer-innovációs Labor garantálja a termékek tisztaságát és biztonságát.
A csomagolásról:
A GK Food lisztkeverékek csomagolása papír, amely szelektíven gyűjthető, vagy a háztartásban újrahasznosítható.