A Zölddió lekvár a zölddió befőttel és szörppel együtt készül.
A zölddió magas ellagénsav- és csersavtartalma miatt feldolgozás nélkül nem fogyasztható. A diókat ezért darabolni, és többször, cserélt vízben fel kell főzni. Az előkészületek során a főzővizek egy részét félretesszik, azt később ízesítik, ebből készül a zölddió szörp.
A zölddió lekvár a dió minden hasznos hatóanyagát tartalmazza: telítetlen zsírsavakat, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, kálium, vas), zsírban oldódó vitaminokat (B- és E). A dió termése és levele is antioxidáns hatású, védi, karbantartja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet. A diófa részeit a fitoterápiában és a népi gyógyászatban egyaránt használják vértisztításra, hurutos panaszok kezelésére is.
A lekvár zölddió, víz, 48 g kristály-, és 3,5 g vaníliáscukor, Vital HFA, citromsav, fahéj és szegfűszeg felhasználásával készült.
Még pár szó a készítőtől: A zölddióból készült dolgokat klasszikusan sültek-pecsenyék köreteként vagy a népi gyógyászatban használták fel eleink. Míg más köretek általában az édes-savanyú tengelyen variálódnak, a zölddió lekvárban az a különleges, hogyha jól van elkészítve, az édes mellett egy kellemesen kesernyés íz jelenik meg. Sokan fogyasztják sajttál mellé. Én palacsintába szoktam tenni, de vállalkozó szellemű fogyasztóimtól kaptam már olyan visszajelzést is, hogy darált dió helyett kalácsba, meg „pesztó” jelleggel tésztára tették…
Ismerjétek meg közelebbről Szilágyi Sándort, az Illaberek termékek készítőjét:
A bihari sárréten, nemzedékek óta paraszti gazdálkodásból élő családba születtem.
Szüleim diplomásnak szántak, végül azonban, bár évekig közgazdaságtant tanultam Budapesten, öt évvel ezelőtt inkább magam is a mezőgazdaságban leltem meg hivatásomat. 2012-ben főztem meg az első üst szilvalekváromat, és kezdtem el gyümölcsfákat telepíteni.
Termékeim alapanyagai közel két hektárnyi, saját területről származnak, melyeket kertészeti vetésforgóban és egyelőre néhány tucat gyümölcsfával tartok művelésben. Hogy maradjon egy kis felesleg pálinkához is, jelenleg négy hektárnyi vegyes-gyümölcsös telepítésén munkálkodom.
A termelésben teljes vegyszermentességre törekszem, ezért kínálatomban olyan növényekből készült termékek találhatók, melyek gyom- és rovarirtószerek nélkül is biztonsággal termeszthetők a vidékünkön. Hasonló elveket követek a feldolgozás során: élelmiszereimben igyekszem az alapanyagok ízét, jellegét természetesen megőrizni, vagy egyszerűen kiemelni.
Ha feltétlen szükséges, mézzel, mazsolával és kristálycukorral édesítek, hővel tartósítok, adalékanyagokból pedig csak a természetben, növényi vegyületek és kristályok alakjában megtalálhatókat használom: citromsavat, szorbinsavat, citruspektint.
További érdekességeket a készítőről ebben a cikkben találtok!

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet