Magazin

Faültetési tippek

A tavasz és az ősz a fák és bokrok telepítésének elsődleges időszaka. Ilyenkor érdemes előre tervezni és néhány csemetét, cserjét elültetni, hiszen az egyre forróbb nyarak idején nagy szükségünk van az árnyat adó zöldre. Praktikus tippek és tanácsok az ültetéshez.

A fás szárú növények sokat javíthatnak a városaink, kertjeink mikroklímáján, elviselhetőbbé téve a kánikulák időszakát. Nyilvánvaló környezeti hasznukon túl a fás szárú növények egyre fontosabb védelmi vonalat jelentenek az elkövetkező időszakban, mikor az éghajlatváltozással járó kedvezőtlen hatásokra való felkészülés – azaz adaptáció – alapvető kérdéssé válik a világ számos részén. Ha elhatároztuk magunkat és idén fát ültetnénk kertünkbe vagy akár közterületre, néhány praktikus dologra érdemes odafigyelnünk.

 

 Az árnyat adó fák sokat segítenek a nyári kánikulák idején is

 

Ültetési időszak

Elsősorban tavasszal és ősszel ültethetünk, de a konténerben nevelkedett példányokat az év bármelyik fagymentes időszakában elültethetjük. Forró nyári napokon, tartós hőhullámok idején nem biztos, hogy érdemes kísérletezni, de a kiültetést követő bőséges és rendszeres locsolás mellett ilyenkor is megmaradhatnak a konténeres csemeték. 

Arányos tér

Ültetés előtt mindig mérjük fel, hogy a kiválasztott fafajta „nagykorában” is elfér-e a kiszemelt ültetési helyen. Ha ezt elmulasztjuk, s a fának a későbbiek során nem áll rendelkezésére elegendő tér a fejlődéshez, akkor előbb utóbb megsínyli a körülményeket, s végül ki kell vágni. Járjunk tehát utána, hogy a kiválasztott fajta mekkorára nő, s mekkora a várható lombkorona mérete, majd mindehhez igazodva válasszunk fafajtát vagy ültetési helyszínt. Szűk helyekre ideálisak az oszlopos vagy kis növésű példányok; ha elegendő hely áll rendelkezésre, akkor viszont tojásdad vagy nyílt koronájú fák is ültethetők.

Ültetési távolság

Különálló fák egymástól való ültetési távolsága 5-8 m, sorfa alakításánál 4-5 m, de ez leginkább a fajta kifejlett méretétől függ. Mivel a legtöbb fafajta lombozata igen nagyra nő, legyünk nagyon körültekintőek a távolság megválasztásánál! Kérjünk tanácsot kertészetben, s járjunk nyitott szemmel a városban: s mérjük fel, hogy a kifejlett, szép térállású fák milyen távolságra lehetnek épületektől, kerítésektől, egymástól.

Felsővezetékek

Ha olyan utcaszakaszon szeretnénk fát telepíteni, ahol – az ültetésre kiszemelt terület felett - villanyvezeték húzódik, mindenképpen kis növésű, kis lombkoronájú fajtát válasszunk, amelyik kifejlett korában sem éri el a légkábeleket. Így elkerülhető, hogy a helyi áramszolgáltató gallyazáskor esetleg szakszerűtlen vagy drasztikus módon visszavágja, megcsonkítsa a fát. Ilyen helyekre jó megoldást jelent valamelyik gömbfa-fajta, mint például a gömb juhar vagy gömb kőris. (A gömbfák 1,5-2 m-es törzsmagasságban oltott lombhullató díszfák, melyek max. 5-6 méter magasra nőnek).

Várostűrő fajták

A városokban élő fás szárú növények számos negatív környezeti hatásnak vannak kitéve, melyek erősen befolyásolják növényeink egészségi állapotát és élettartamát. A lebetonozott környezet kevesebb esővizet enged beszivárogni a talajba (a csapadék nagy hányada csatornákba kerül, azaz el sem jut a növényzetig), ráadásul az aszfaltozott, kővel burkolt felületek jóval melegebb mikroklímát eredményeznek, mint egy zöldfelület. A forróság és a burkolt felszínről érkező hőhatás miatt a növények fokozottabban párologtatnak, ráadásul a városi beépítettségből eredően a talajvíz métereket süllyedhet, lehetetlenné téve a vízfelvételét. A közlekedésből eredő légszennyező gázok, a téli útsózás, a tömör talajban jelentkező levegőtlenség (oxigénhiány) szintén káros hatással vannak a növényzetre. Ha tehát a városban szeretnénk fát ültetni – főként a belső kerületekben – akkor elsősorban a fenti környezeti hatásokat jobban elviselő, szárazság- és várostűrő fajok közül válasszunk. Ilyen például a korai juhar, hárs, ostorfa, galagonya, kőris, mezei juhar, páfrányfenyő, juharlevelű platán. (Többek közt a Magyar Díszkertészek Szövetsége által elkészített Közterületi Sorfák Jegyzéke is segítséget nyújthat a különféle fajták városítűrő képességének meghatározásában.)

 

Lakókörnyezetünket szebbé varázsolják a szemet, lelket gyönyörködtető utcai fasorok 

 

Ültetőgödör

Fák megfelelő méretű ültetőgödre általában 1x1 m. A kiásott földet mozgassuk át, hogy porhanyós legyen. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet és keverjünk hozzá némi komposztot vagy érett trágyát, hogy a növény gyökérzete könnyebben fejlődhessen tovább a feljavított talajban. A föld egy részét terítsük el a gyökérlabda körül, majd 1-2 vödör vízzel öntözzük meg, míg iszapos nem lesz. Az iszapolás azért fontos, mert így minden gyökér-ágacskához odamossa a víz a talajt, s jobban be tudnak ágyazódni. A fa törzse körül alakítsunk ki tányért is, hogy a későbbi locsolás, esőzések során minél több víz szivároghasson be a fa gyökereihez. A földlabdáról a csomagolást még akkor is le kell venni, ha az komposztálható (pl. jutazsák), mert nem engedi megfelelően fejlődni a gyökérzetet. Feltétlenül be kell tartani az ültetési magasságot is: a fa ültetési mélysége a faiskolai magasságával egyezzen meg, azaz a gyökérnyakban található szemzés helye néhány centivel a talajszint fölött legyen. Ha ennél mélyebbre kerül, az a fa kipusztulását is eredményezheti.

Támaszték

A frissen ültetett facsemeték mellé (de ne túl közel) helyezzünk el tartóoszlopokat - célszerű akkor, mikor az ültetőgödröt már félig betemettük. Az ideális megoldás, ha 3 karó kerül minden fa mellé, így a csemete minden oldalról védelmet kap a széllökések ellen; törzse pedig egyenesen tud fejlődni. Pányvázzuk a fát a karókhoz szélesebb kötözőanyaggal, amit rendszeresen ellenőrizzük. Ha - a fa növekedéséből adódan - a pányva rászorulna a törzsre, lazítsunk rajta vagy vágjuk le. 

Öntözés

Ne feledkezzünk meg a gondozásról sem: ültetés után a facsemete rendszeres öntözést kíván legalább az első két évben, főként a hosszú forró nyarak alkalmával! Ha a frissen ültetett csemete földtányérját mulccsal vagy kaviccsal takarjuk, akkor a talaj tovább tudja tartani a nedvességet, s nem szárad ki túl hamar, így ritkább öntözést igényel. 

Tájolás

Ha lakó vagy középület közelébe ültetünk fát, érdemes a tájolást is figyelembe venni. A déli oldalra lombhullató fajtákat ajánlatos telepíteni, mert ezek nyáron – lombtömegükkel – természetes árnyékolóként megóvják a házat az erős napsugárzás hőhatásától; míg lombhullás után, ősztől tavaszig kopasz ágaik áteresztik a napsugarakat, „rásegítve” ezzel az épület fűtésére. Az északi oldalra ezzel szemben célszerű örökzöldet - pl. fenyő - ültetni, ami koronájával egész évben óvja a falakat a széltől és a hűvöstől.

Közterületi ültetés

Ha utcán, közterületen szeretnénk fát ültetni, előzetesen járjunk utána, hogy a helyi önkormányzatnak van-e ide vonatkozó rendelete. Egyes önkormányzatok meghatározhatják az ültethető fafajokat vagy engedélyhez köthetik a közterületi fatelepítést. 

 

Remélhetőleg egyre több városban és településen, egyre több helyszínen lesznek árnyas fasorok, ligetes területek; de ehhez mi magunk is hozzájárulhatunk egy-egy fa elültetésével és rendszeres gondozásával.

 

 ©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

Egy természetközelibb kerttel is sokat tehetsz az élővilág, a biológiai sokféleség megőrzéséért. Hogyan? Íme, néhány egyszerű és költségkímélő tipp!
Mit tehetsz a méhek és pillangók védelmében?

Mit tehetsz a méhek és pillangók védelmében?

A méhek és más beporzó rovarok száma drasztikusan csökken. Vajon mit teszünk majd az asztalunkra, ha nem lesz, aki a növényeket beporozza? Segíts Te is megóvni a méheket és társaikat!
Világfák - faültetés a jövőért

Világfák - faültetés a jövőért

Az elsősorban helyi közösségeket és fiatalokat megszólító Világfák kampányban idén országszerte több mint ötezren ültettek fát. A kezdeményezés nemcsak szemléletet formál, de a következő generációk számára is maradandó üzenetet hagy. A remélhetőleg matuzsálemmé cseperedő csemetéket és a közösség erejének jövőbe mutató jó példáját.
50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt

50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt

Különleges rekordot céloztak meg Indiában. Az északi országrészen fekvő Uttar Prades állam lakói mindössze 24 óra alatt majdnem 50 millió facsemetét ültettek el. A környezetvédelmi világrekord kísérlet legfőbb célja a figyelemfelhívás és a globális éghajlatváltozás káros hatásainak visszaszorítása.
Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

"Mit választasz: kukacok, vagy mókusok lakmározzanak a testedből halálod után?" - ezt a kérdést teszi fel a Bios Urn a csapata. A spanyol estudimoline design stúdió terméke egy olyan temetkezési módot kínál, amely lehetővé teszi, hogy hamvaink egy fává alakuljanak át.
A fa értékeiről

A fa értékeiről

Feszített tempót diktáló világunkban vajmi kevesen állnak meg egy-egy fa előtt, hogy elmélázzanak kicsit s megcsodálják. Pedig lenne mit. Ágas-bogas koronájukkal, tarka köntösükkel és utánozhatatlan formavilágukkal szemet-lelket gyönyörködtetnek. S mintha mindez nem lenne elég, hatalmas részt vállalnak fel a természet körforgásának örök munkájában.