
Megálmodva, nemesítve, termesztve itthon - A GK Food lisztek története
Mi változott a gyermekeitek születése után, ami elültette bennetek a GK Food megalapításának gondolatmagját? (János)
Szegedről indult a vállalkozásunk, ahol jelenleg is élünk. Gyermekeink születését követően, már tudatos vásárlóként kerestük azokat az élelmiszereket, finomságokat, amelyek nem utazzák körbe a világot, hanem többnyire Magyarországon, vagy akár a Dél-Alföldön készülnek, vagy itt teremnek. Amikor megfogalmazódott bennünk a vállalkozás gondolata, akkor csak abban voltunk biztosak, hogy olyasmivel szeretnénk foglalkozni, ami hazai, egészséges és finom. Innen indult el az együttműködés pár évvel később a szegedi Gabonakutatóval.
Beszélnétek röviden arról, milyen fontos munka zajlik a Gabonakutató intézetben? És hogyan jött az együttműködés? (Kati)
Amikor megismerkedtünk a szegedi Gabonakutató nemesítőivel és élelmiszer kutatóival, egyértelművé vált előttünk, hogy óriási értékek: tudás, tapasztalat, elhivatottság rejlenek az intézet falai között. A Gabonakutató tevékenysége a „sejttől az asztalig” terjed, azaz a növénynemesítéstől kezdve, a vetőmag és alapanyagtermesztésen át, az élelmiszergyártásig részt vesz az ellátási láncban. Az Élelmiszer-innovációs Labor évtizedek óta segíti a kutatók, nemesítők munkáját és végzi az élelmiszerfejlesztést, gyártást. Férjemmel együtt fellelkesített bennünket az a lehetőség, hogy részesei lehetünk egy új gluténmentes termékcsalád piacra jutásának. Egy fajtabemutató rendezvény alkalmával volt lehetőségünk az igazgató úrral és csapatával beszélgetni. Itt vetődött fel a kérdés, hogy miért nem készülnek élelmiszer termékek a Gabonakutató saját nemesítésű növényfajtáiból. A kezdeti lelkesedést és kölcsönös szimpátiát sok-sok megbeszélés követte. Másfél év elteltével közösen létrehoztuk a GK Food márkanevet majd 2020 tavaszán elkészült az első GK Food gluténmentes termékcsalád.
A képen a Gabonakutató Élelmiszer-innovációs Labor kutatói Katival és Jánossal
Hogy magyaráznátok el, mi a különbség e között a készliszt és a hagyományos a boltok polcain kapható liszt között? (Kati)
Alapanyagként lehetőség szerint a Gabonakutató által nemesített és saját területein megtermelt gabonát használjuk fel. Ez azt jelenti, hogy nem csak hazai termesztésű, de Szegeden nemesített mesterséges génmódosítástól mentes az a gabona, amiből lisztkeverékek alapanyagai készülnek. Az együttműködés kezdetén az Élelmiszer-innovációs Labor munkatársaival közösen megfogalmazott cél az volt, hogy új, magas beltartalmi értékkel bíró, könnyen elkészíthető diétás céllisztek készüljenek, a gluténmentes étrendet választók számára. Ami ennél is fontosabbá vált a tesztelés folyamán, hogy ez a liszt ne csak egészséges, hanem megsütve finom is legyen. Több év munkája volt, hogy a finom gluténmentes palacsinta, krokett, sütemények és nokedli mellett a finom kenyér is - a három féle élesztőmentesen elkészíthető GK Food kenyérlisztkeverékkel –a polcokra kerülhetett.
Milyen termékeitek vannak és mi alapján készítettétek a formulát?
Eddigi együttműködésünk alatt azt is megtanultuk, hogy a gluténmentesség sok esetben nem elég a fogyasztók számára. Egyre többen keresnek kukoricamentes, rizsmentes vagy hozzáadott cukor nélküli alapanyagokat. A GK Food gluténmentes lisztkeverék családban jelenleg 15 féle céllisztet kínálunk, ezért az igények többségére tudunk megoldást ajánlani amellett, hogy ne menjen a finom íz kárára. A hagyományos ízvilágú világos kenyér köles és kukorica alapú lisztkeverék, míg a lenmaggal gazdagított és az aromás ízű barna cirokkenyér fő összetevője a szegedi Gabonakutató saját nemesítésű és termesztésű len, illetve cirokfajtái. A lisztkeverékeket – a teljes kiőrlésű cirokliszt természeténél fogva - magas rosttartalom, magas beltartalmi érték és egyszerű elkészíthetőség teszi vonzóvá. Kínálunk még készlisztkeverékként hozzáadott cukor nélküli süteményliszteket: piskóta, muffin, linzer, friss pogácsa sütéséhez, valamint ebédkészítéshez burgonyakrokett, nokedli és palacsinta lisztkeverékeket. Ez a termékcsalád 2020-ban - az indulás évében - elnyerte az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat.
Hol látjátok a céget 10 év múlva?
Szegediként büszkék vagyunk a városunkban folyó kutatói, fejlesztői munka eredményeire, amely a biztonságos hazai élelmiszer alapanyag termeléshez és a GK Food termékek gyártásával a gluténmentes termékkör szélesítéséhez járul hozzá. A fogyasztóktól kapott visszajelzések alapján folyamatosan keressük a termékfejlesztési lehetőségeket és bővítjük az otthon elkészíthető lisztkeverékek körét. Hamarosan késztermékekkel (gluténmentes tészták és kekszek) is előrukkolunk. Szívesen megosztjuk tapasztalatainkat a lisztérzékenységben érintetteket segítő egyesületekkel, egy-egy közös sütős-kóstolós délután alkalmával, amelyek nagy sikert szoktak aratni.
Itthon mi is gyakran használjuk a GK Food lisztkeverékeket, annak ellenére, hogy nem vagyunk igazoltan gluténérzékenyek. Nagy örömmel kísérletezünk a konyhában új felhasználási lehetőségekkel és új receptek kialakításával. Sokszor halljuk pozitív kritikaként gyermekeinktől, barátainktól: „Ez nagyon finom volt! Nem is tudtam, hogy gluténmentes!”. Nekünk ez a legjobb bizonyíték arra, hogy az első GK Food gluténmentes lisztkeverék család elérte a fő kutatási célt: „Csak finom legyen!”.