Magazin

Mihez kezdj az avarral? 5+1 tipp a környezetvédelem jegyében

Az ősz az egyik leglátványosabb évszak, lenyűgöző árnyalatokkal színezi át az erdők, ligetek, parkok, útszéli fák és bokrok lombját. A tarka mintás levélszőnyeg nemcsak szemet, lelket gyönyörködtet, de jelentős szerepet tölt be a természetben. Már csak ezért is fontos kérdés, hogy mihez kezdünk saját házunk táján - városokban és falvakban egyaránt - a lehulló levelekkel.

Az avar a természetben számottevő védelmi rendszert képez. Részben takarja és melegen tartja a talajt, búvó- és táplálkozó helyet nyújt különféle élőlények számára; részben pedig a természetes körfolyamatok révén lebomlásával folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a termőföld s így a növények számra. Szemléletes példa erre az erdők világa, ahol a levéltakaró évről évre oltalmat ad a hideg évszakban, tavasszal pedig a talajt gazdagítva az új élethez szükséges energiával látja el a helyi flórát.

Nincs ez másként a kiskertekben, hétvégi telkeken, városi és települési parkokban, zöldfelületeken sem; ott is szükség van az utánpótlásra. Így aztán ha mindenhol összeszedjük a faleveleket, tisztára „porszívózzuk” kertjeinket és parkjainkat, akkor pont ettől a nélkülözhetetlen természetes tápanyag-utánpótlástól fosztjuk meg környezetünket. És persze ne feledkezzünk meg egy másik szempontról sem. Ha elégetjük az összehúzott lombot, a levegőt szennyezzük, veszélyeztetve ezzel magunk és mások egészségét; ha pedig zsákba tömve elvitetjük, akkor a szállítójárművek kipufogógázaival és a műanyag zsákok okozta környezetterheléssel kell számot vetnünk.

Mit tegyünk hát az őszi avarral? Íme, néhány praktikus és környezetkímélő tipp!

 

Az őszi lombszőnyeg nemcsak gyönyörű, de fontos szerepet tölt be a természetben

 

1. Semmit

Ez elsőre valószínűleg furcsán hangzik és a felvetés hallatán talán sokan lendületesen csóválni kezdik a fejüket. De gondoljunk kicsit bele ebbe a lehetőségbe is, hátha kiderül, hogy nem is olyan valóságtól elrugaszkodott ötlet, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Elvégre a természetben sem gyűjti össze senki a leveleket, azok mégsem halmozódnak fel vagy maradnak örökre hegyben állva. Ha vannak olyan helyek – ligetes kertrészek, nyaraló kertje, gyümölcsös, bokros területek, ágyások, stb. – ahol „csak a látvány” miatt vagy megszokásból szednénk össze az avart, akkor idén próbáljuk meg „ottfelejteni”. Még az is kiderülhet, hogy működik!

 

2. Lombkomposztáljunk

A lombkomposztálás egy végtelenül egyszerű és kifejezetten hasznos tevékenység. Nincs más dolgunk, mint építeni egy hálós falú komposztkeretet és felhalmozni benne a leveleket. Nem szükséges kevergetni vagy átrakni sem. A lombkomposzt ősztől következő nyárig beérik, s az így keletkezett jó minőségű humuszt talajjavításra vagy ültetéshez használhatjuk. A gyümölcsfák, bokrok levelei hamarabb lebomlanak, míg más keményebb levéltípusok esetében – ilyen a tölgy, a dió, platán vagy a gesztenye – hosszabb ideig tart a folyamat. A közhiedelemmel szemben a diófa levele is komposztálható, mert mintegy kilenc hónapos érési folyamat után elveszti kedvezőtlen - növekedésgátló - hatását.

 

3. Kupacoljunk

Ha sok a fa és sok a levél a kertben, vagy nem szeretnénk barkácsolással bíbelődni, akkor nem feltétlenül kell komposztálót készíteni. Elegendő az is, ha a kert félreesőbb részén halomba rakjuk a leveleket. Az avar egyik jó tulajdonsága, hogy viszonylag hamar összeesik, így már nem kezelhetetlen méretű lombtömegről van szó. Letakarjuk - akár csak nagyobb ágakkal is - s tavaszig otthagyjuk; majd a kerti munkák beindulásakor a megmaradt leveleket felhasználhatjuk talajtakaró mulcsként vagy a vegyes komposzthoz adagolhatjuk. 

 

A lehullott falevél kiváló kerti mulcs

 

4. Mulcsozzunk

Az avar igen hasznos a veteményesben is. Az őszi talaj-előkészítést követően fedjük be az ágyásokat levelekkel; az így kialakított szervesanyag-takaróval a természetben zajló folyamatokat utánozzuk. A levegős lobszőnyeg melegének köszönhetően a talaj felsőbb rétegeiben a hideg évszakban is tovább folyik a talajlakók megszokott élete, és a lebontók tevékenysége. 

 

5. Tartalékoljuk tavaszra

A halomba rakott levelek nagy hasznunkra lehetnek tavasszal és nyár elején. Mikor a kert felébred csipkerózsika álmából, és egyszerre sok lesz a komposztra dobott friss, zöld növényi maradvány, akkor jó szolgálatot tesz az őszről megmaradt avar. A zöld részhez (fűnyesedék, gyomnövények, kaszálék) keverve gyorsítja az érési folyamatot és megakadályozza a rothadás beindulását. 

 

+1 Gereblyézzünk madárbarát módon!

Ha mindenképpen gereblyéznénk, akkor se szedjük össze mindenhonnan a lombszőnyeget. Hagyjuk ott a leveleket, ahol csak tudjuk, hogy tollas barátainknak egész télen legyen lehetőségük kártevők után keresgélni, táplálkozni. Egy igazi természetközeli, madárbarát kertben ez magától értetődő. 

 

Idén ősszel próbáljuk ki a fenti módszerek valamelyikét, vagy akár többet is! Előbb-utóbb kiderül, hogy van más járható út is, mint az avarégetés vagy a levelek elszállíttatása. 

 

 © Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
Komposztálnál de még bizonytalan vagy? Nézd meg ezt a mókás videót s holnaptól a Te kertedben is ott virít majd a komposztkeret!

Komposztálnál de még bizonytalan vagy? Nézd meg ezt a mókás videót s holnaptól a Te kertedben is ott virít majd a komposztkeret!

Komposztra fel!
7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

7 egyszerű tipp egy természetközelibb kertért

Egy természetközelibb kerttel is sokat tehetsz az élővilág, a biológiai sokféleség megőrzéséért. Hogyan? Íme, néhány egyszerű és költségkímélő tipp!
8 „zöld” teendő az őszi kertben

8 „zöld” teendő az őszi kertben

Itt van az ősz, itt van újra - de még mindig akad tennivaló a kertben. Hogy mi is? Íme néhány ötlet a környezetkímélő kertészkedés jegyében!
Komposztáljunk télen is

Komposztáljunk télen is

A komposztálás egész évben végezhető – igen, még télen is. Akad azonban néhány tudnivaló, ami nagyban segíti, hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, és eredménye felhasználható legyen tavasszal, a kerti munkák kezdetekor.
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?
Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Ne égessük! A diólevél is komposztálható...

Minden ősszel visszatérő téma, hogy vajon mit is csináljunk a diófáról lehulló lombbal? A kerttulajdonosok többsége a légszennyező égetést választja, pedig a diólevél is bátran komposztálható!
Közösségi komposztpont Budapesten

Közösségi komposztpont Budapesten

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz környezetvédő szervezet közösségi komposztpontot hozott  létre, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai bevihetik a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.
Kapcsolódó termékek