Magazin

Növényi hajfestés: 100%-ban természetes, tartós, kímélő, ősi és egyben modern megoldás

Kacérkodsz a növényi hajfestés gondolatával, de sok kérdésed van? Alábbi cikkünkben ezekre próbálunk meg válaszolni. :)

Henna, indigó, cassia? Melyik mire jó?

A növényi hajfestékek más hatásmechanizmussal működnek, mint amikor kémiai úton változtatjuk meg a hajszínt. A vegyi festék a hajszál belsejében mesterséges színpigment segítségével alakítja ki a színt, a növényi színező por a haj külső részének rétegei között tapad meg.

A hennát (Lawsonia inermis) a bronzkor óta használják festésre. A nyugati kultúrákban az utóbbi 50 évben vált igen népszerűvé, mind bőrre kenve, mind hajfestő növényként.  Maga a növény egy virágos cserje, mely Afrika szubtrópusi területein, Dél-Ázsiában és Észak-Ausztráliában őshonos. 2-6 méter magasra nő meg. A színezőanyag-tartalom a levél részben a legmagasabb.

A növényi színezőanyagok közül a henna rendelkezik a legerőteljesebb színező hatással és ez a legtartósabb is. A haj eredeti tónusát nem változtatja meg, hanem a haj külső, áttetsző rétegét színezi meg. A természetes hajszín és a  rézvörös árnyalata együtt adják a végeredményt, minden hajszín egyedi színű lesz. Barna alaphajszínen gesztenyebarna, viszont minél világosabb az alapszín annál élénkebb rézvörös lesz az eredmény, ősz hajon intenzív rézvörös. Így az ősz haj százalékos arányát figyelembe kell venni.

A tiszta henna porral vöröses színt tudunk elérni, aki barnás árnyalatot szeretne, az indigóval keverheti. A kívánt árnyalattól függően változik a megfelelő vízhőmérséklet, illetve a hatóidő. Elérhetőek eleve kevert növényi hajfestékek, de tapasztaltabbak maguknak is összeállíthatják a színező porukat.

A hennával a hajunk mellett bőrre is festhetünk, ebben az esetben cukorra, citromlére és tiszta illóolajra lesz még szükségünk.

 

Lawsonia inermis - henna növényA henna Lawsonia inermis növény. Kép forrása: researchgate.net

 

Az indigó (Indigofera tinctoria) növény szintén trópusi, szubtrópusi területen elterjedt, kb. 4000 éve használt festőnövény. Festenek vele pamutot, gyapjút és selymet is, eredetileg a farmert is ezzel festették. Téves elnevezése a „fekete henna”, mely azért terjedhetett el, mivel por alakban a henna és az indigó is hasonló zöld színű. Az indigóval sötétebb, feketés-kékes árnyalatot érhetünk el, hennával keverve sötétebb barnákat. Mivel az indigó a hajon megtapadt hennán a legjobb hatásfokú, érdemes őket együtt használni vagy bekevert hajfestékként, vagy kétlépcsős eljárás során.

A cassia (Cassia obovata), vagy más néven szenna por szintén egy zöld színű por, melyet a növény leveleinek leporításával nyernek. „Szőke hennaként” is ismert, fontos azonban tudni, hogy nem világosítja a hajat! Az ősz, vagy világos hajnak szép fényt és aranyló árnyalatot kölcsönöz, de minden hajtípusra kiváló kondícionáló, dúsítja és táplálja a hajat. Az extra táplálásért használhatjuk bármelyik festőnövény mellé, vagy akár rendszeresen (hetente, havonta) hajpakolásként.

Ezekre figyelj növényi hajfestés előtt:

- A növényi hajfestékekkel világosítani nem lehet. Egyelőre nem ismerünk olyan természetes módszert, amivel a hajat szőkíteni lehetne, a napfénynek van minimális világosító hatása. Ennek megfelelően sötét alaptónusú hajból nem lehet növényi festéssel élénk, világos vörös színt elérni. A hennával festett hajszín tartós marad, nem mosódik ki, mint egyes színezők. Az első pár hajmosás alkalmával az öblítővíz vöröses, barnás árnyalatú lehet még, de ezután nem kopik a szín, csak pár hónap elteltével.

- Vegyi festékkel festett haj esetén tisztító pakolást érdemes használni (ez segít eltávolítani a vegyi festék maradványait), vagy pár hét szünetet tartani a növényi festés előtt. A pihentetés alatt érdemes legalább 10-szer hajat mosni. A lenőtt részt máshogy fogja befesteni a növényi festék, ezért nagy színeltérés esetén valószínűleg több egymás utáni festésre lehet szükség.

- Ha a növényi festés után újra vegyi festéket használnál, legalább 3-6 hónap szünetet kell tartani. Hennázott hajat nem ajánlott szőkíteni legalább fél évig, mert nem kívánt színt és károsodást okozhat.

- Ősz haj, vagy a saját hajszíntől jelentősen eltérő szín esetén kétlépcsős festésre lehet szükség. A natúr hajra a henna tud jobban megtapadni, az indigó viszont tartósabb és jobb eredményt ad „henna-ágyon”. A kétlépcsős festés annyit jelent, hogy először natúr hennával festjük be a hajat, majd utána jöhet a kívánt keverék. Ez a két festés akár egymás után is kivitelezhető. Ősz hajon a natúr henna nagyon intenzív eredményt fog adni! Kevés ősz hajszál esetén melírozott hatást érhetünk el.

- A végleges színt csak 48 óra után fogod látni. A festés után a növényi hajfestőket csak vízzel kell kiöblíteni és az első hajmosással érdemes 48 órát várni, ez alatt az idő alatt fixálódik a szín.

- Első használat előtt érdemes próbafestést végezni egy tincsen.

- A növényi hajfestékek csak hajon alkalmazhatóak, szemöldökön és szempillákon nem.

Mire van szükség a hajfestéshez?

- Növényi hajfesték por (lehet tiszta henna, indigó, cassia, illetve előre bekevert is, pl. Khadi).
- Az összekeveréshez: tál, kanál, vízhőmérő, forró víz.
- A felvitelhez: fésű, hosszú hajnál csatok, kesztyű, műanyag sapka/fólia, ecset, törölköző/nem sajnált ruha.

 

Hajfestés henna porral

A növényi porokat vízzel sűrű pasztává kell keverni felvitel előtt. Kép forrása: indiamart.com.

 

Használat:

1. Moss hajat natúr samponnal. A szilikon-tartalmú samponok és hajformázók gátolják a növényi festékek megtapadását, ezért ezeket kerülni kell. (Minden Zöldboltban található sampon szilikonmentes, bátran választhatod őket!) A hajat törölközővel tartsd melegen, míg a masszát bekevered.

2. Öntsd egy tálba a megfelelő mennyiségű festékport (100 g por elég vállig érő haj esetén, tőfestésnél 100 g 3-4 alkalomra elegendő). A tál anyaga lehetőleg kerámia legyen, mert ez jól tartja a hőt a felkenés alatt.

3. Apránként add hozzá a megfelelő hőmérsékletű vizet. Minél melegebb a víz, annál vörösesebb lesz az árnyalat, hűvösebb víz esetén az eredmény sötétebb, mattabb lesz. Jól keverd el a port a vízzel, míg sűrű krémes nem lesz (kevés víz mellett potyogni fog a massza felkenés közben, túl sok víz esetén pedig folyni fog a sapka/fólia alól). A felvitel alatt a tálat fontos melegen tartani, ezért tedd meleg vízfürdőbe. A masszát nem kell állni hagyni, egyből felviheted a hajra, a vörös árnyalatoknál a forró vízzel várd meg, míg annyira kihűl, hogy ne okozzon sérülést! A masszát csak ép bőrön szabad alkalmazni!

4. Vidd föl a masszát a törölközőszáraz, vagy megszárított hajadra ecsettel, vagy kézzel. A festést érdemes a homlok és a halánték területén kezdeni, majd tincsenként elválasztva a hajtőtől a hajvégekig haladni. Alaposan masszírozd be a festéket a hajadba. A hajas fejbőr széleit érdemes zsíros krémmel bekenni (shea link), így nem fogja meg a festék. A fejbőrön látható esetleges elszíneződés pár hajmosás után eltűnik.

5. A masszát hagyd a hajon 30-120 percig. A megfelelő hatóidő függ a haj szerkezetétől, állapotától és az elérni kívánt színtől is. Általánosan elmondható, hogy minél hosszabb a hatóidő, annál intenzívebb lesz a szín. Mivel a növényi hajfestékek 100 %-ban természetesek, nyugodtan maradhatnak a hajon hosszabb időn keresztül is. Érdemes próbálkozni a különböző hatóidőkkel.

6. A hatóidő letelte alatt folyamatosan tartsd melegen a hajad egy műanyag sapkával, vagy fóliával és ezekre tekert törölközővel.

7. A hatóidő letelte után meleg vízzel öblítsd le a hajat. Sampont ne használj, a színpigmentek csak így tudják kifejteni optimális hatásukat.

8. 48 óra eltelte után mosd meg újra a hajad samponnal. A hajmosás előtt érdemes olajos pakolást alkalmazni, ezzel ápolva a hajad és fixálva a színt.

 

Hajfestés henna porral - felvitel

A kikevert pasztát legegyszerűbb kézzel eloszlatni a hajon. Kép forrása: detoxinista.com.

 

Hatóidők és vízhőmérsékletek:

Vörös árnyalathoz: 30-120 perc és 90 °C
Barna árnyalathoz: 30-120 perc és 50 °C
Fekete árnyalathoz: 30-120 perc és 50°C
Szőke árnyalathoz: 30-60 perc és 50°C

Melyiket válasszam?

A Zöldbolt kínálatában elérhetőek növényi hajfesték porok „mono” változatban, illetve a Khadi márka előre bekevert változatai is 10 különböző árnyalatban. Ennek köszönhetően kezdő, a növényi festéssel még csak ismerkedő vásárlóink, valamint gyakorlott vevőink is megtalálják a számukra megfelelő változatot. Minden növényi hajfesték por 100%-ban természetes, kizárólag  növényi összetételű. Várandós és szoptatós kismamák is bátran használhatják. Sérült, igénybevett hajnak extra táplálást biztosítanak a Khadi termékekben található további növényi, ayurvédikus hagyományokkal rendelkező összetevők, mint például a neem, az amla, a shikakai vagy a bhringaraj.A Khadi porokhoz egy részletes használati utasításon kívül kesztyű és gumisapka is jár.

Ősz, vagy világos haj esetén érdemes a Khadi középszőke vagy sötétszőke változatait választani, így elkerülhető a nem kívánt intenzív eredmény:

Középszőke: a világos színű hajnak semleges, középszőke csillogást ad, sötétebb hajszínnél az eredeti hajszín és a festés összhatása adja a végleges színt. A hajat nem világosítja!
Sötétszőke: az ősz vagy világos hajnak a világos- és a középszőke közötti matt, hamvas árnyalatot kölcsönöz. A sötét hajnak fényt kölcsönöz. A hajat nem világosítja!

Vágj bele bátran a növényi hajfestésbe, ha:

- erős és dús hajra vágysz,
- ki szeretnéd emelni a természetes hajszínedet,
- nem csak festeni, de ápolni is szeretnéd a hajad,
- régi, bevált módszert használnál,
- nem terhelnéd a szervezeted veszélyes vegyi anyagokkal
- szeretnél egy kis szépségápolási rituálét, énidőt kialakítani. :)

 

Kapcsolódó cikkek
Ritkább hajmosás, fellélegző fejbőr - mi a zöldboltosok tapasztalata az öko hajmosással?

Ritkább hajmosás, fellélegző fejbőr - mi a zöldboltosok tapasztalata az öko hajmosással?

Hat zöldboltos kolléganő számol be tapasztalatairól az öko hajmosás kapcsán. Van néhány megdöbbentő eredmény.
Ez történik, ha biztonságos kozmetikumokra váltasz

Ez történik, ha biztonságos kozmetikumokra váltasz

Egy új kutatás azt vizsgálta, vajon mekkora változást okoz, ha tinédzser lányok három napon keresztül ftalát-, triklozán-, oxibenzon- és parabénmentes kozmetikumokra váltanak.
Ne kend magadra!

Ne kend magadra!

Aki egyszer belemélyed a káros kozmetikum összetevők tanulmányozásába, az többet nem tudja nyugodt szívvel telepakolni a kosarát egy átlagos drogériában. A legtöbb bőrápolót ugyanis az összetétel átböngészése után elborzadva teszi vissza a polcra. Lássuk mire is kell odafigyelni!
Kapcsolódó termékek
Cosmio Cassia obovata (Senna) por, bioCosmio Cassia obovata (Senna) por, bio
nem rendelhető
1 090 Ft 10,9 Ft/1 g
Cosmio Henna por, BIOCosmio Henna por, BIO
készleten
1 299 Ft 13 Ft/1 g
kosárba
Cosmio Indigó por, bioCosmio Indigó por, bio
készleten
1 390 Ft 13,9 Ft/1 g
kosárba
NépszerűHenna por, Neha - 250 gHenna por, Neha - 250 g
készleten
2 990 Ft 12 Ft/1 g
kosárba
Indigó por - 250 gIndigó por - 250 g
készleten
3 490 Ft 14 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok – Természetes mogyoróbarnaKhadi növényi hajfesték porok – Természetes mogyoróbarna
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok – SötétbarnaKhadi növényi hajfesték porok – Sötétbarna
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok – FeketeKhadi növényi hajfesték porok – Fekete
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok - VilágosbarnaKhadi növényi hajfesték porok - Világosbarna
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok – AranybarnaKhadi növényi hajfesték porok – Aranybarna
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi növényi hajfesték porok – KözépbarnaKhadi növényi hajfesték porok – Középbarna
készleten
3 590 Ft 35,9 Ft/1 g
kosárba
Khadi korpásodás elleni ayurvédikus hajolaj - NEEM HARMONYKhadi korpásodás elleni ayurvédikus hajolaj - NEEM HARMONY
készleten
4 490 Ft 89,8 Ft/1 ml
kosárba
NépszerűHenna por, Neha - 500 gHenna por, Neha - 500 g
készleten
4 990 Ft 10 Ft/1 g
kosárba