Magazin

Önkormányzat kizárólag kétkeréken

Kétkerékre próbál átállni Bologna városa és példamutatást az önkormányzat dolgozóitól várnak. A polgármestertõl a hivatalnokig egyre többen közlekedjenek kerékpárral és ehhez anyagi segítséget is ad a város.
 

A bolognai önkormányzat tíz dolgozójából ketten járnak kerékpárral dolgozni. Túl kevés, nekünk kell példát mutatni - szólt a közlekedési felelõs, Andrea Colombo körlevele. A bolognai sajtóban is közölt felszólítás azt szorgalmazta, hogy a városvezetés minden tagja - a polgármestertõl a polgármesteri hivatal portásáig - kétkeréken közlekedjen, akár hivatalos, akár magánjellegû útról legyen szó. A közel négyszázezer lakosú Bologna önkormányzatának száz darabból álló kerékpárparkja van, ebbõl negyvenet a városi közlekedési rendõrség használ. Az önkormányzati dolgozók a bicikliket ingyen vehetik igénybe, de ha saját tulajdonú kerékpárral közlekednek, a város fizeti nekik a karbantartást és a biztosítást is.

Bolognában egyre újabb eszközökkel tesznek a környezetvédelemért: a gyalogosövezetnek számító városközpontból kitiltották a politikusok szolgálati jármûveit is, jelentõs kedvezményekkel támogatják a kerékpározókat és most az önkormányzatnál dolgozóknak is inkább biciklivel, mint autóval vagy taxival kell közlekedni.

A dániai Koppenhágát tartjuk példaképnek, ahol öt lakosból kettõ kerékpárral közlekedik - hangoztatta Virginio Merola bolognai polgármester az újságoknak. A kerékpár a jelszó a szintén Emilia Romagna tartománybeli Ferrarában és a liguriai Livornóban is.

Olaszországban 2001-ben alig három százalék volt a kerékpárral közlekedõk aránya, az idén már kilenc. Tíz év alatt az itáliai kerékpárutak hosszúsága 1200 kilométerrõl 3200-ra nõtt.


Forrás Pozitív Nap / MTI

 

 
Kapcsolódó cikkek
Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Bolzano, a kerékpáros mintatelepülés

Tágas terek a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, jól értelmezhető kerékpáros jelzések, olcsó és praktikus megoldások. Az olaszországi Bolzanoban fontos a kerékpáros életforma terjesztése, segítése.
Gazdaságélénkítő hatása van a kerékpározásnak

Gazdaságélénkítő hatása van a kerékpározásnak

Míg sok kiskereskedő még mindig abban a hiszemben él, hogy az autósok jelentik a legfőbb vásárlóerőt, egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a kerékpárosok jóval többet költenek, mint az autóval érkező kuncsaftok.
Veszprém kerékpárosbarát település lett

Veszprém kerékpárosbarát település lett

Tavaly hatodik alkalommal hirdették meg itthon a „Kerékpárosbarát Település” pályázatot, amely elismerést Veszprém első alkalommal kapta meg. A megyeszékhely síkvidéki településeket is megelőzve kapott elismerést.
A kerékpározás éve lesz 2013 Bécsben

A kerékpározás éve lesz 2013 Bécsben

Mivel az osztrák főváros célja, hogy 2015-re az összes megtett út 10 százalékát két keréken tegye meg a lakosság, 2013-at a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben.
Világkörüli nászút kerékpárral

Világkörüli nászút kerékpárral

Egy a természetjárás és a környezetvédelem iránt elkötlezett fiatal pár világkörüli nászútra indult - fekvőkerékpárral. Élményeiket, benyomásaikat a "360° bringa" blogban osztják meg. Érdemes beleolvasni, inspiráló gondolatok tárháza.