Többszörösen díjnyertes tökmagolaj a Zöldbolt kínálatában
A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha Magazin 2019 első felében megrendezett tökmagolaj tesztjén számos finom terméket kóstolt meg a zsűri. Többek közt a Göcseji szűz tökmagolaj is megmérette magát, mely a gasztronómiai szakemberek véleménye alapján kiemelkedő eredményt ért el. "Enyhén naturális, szénás illat, zsíros, „pudingos” viszkozitás, de kellemes, kiegyensúlyozott összkép. Ez az olaj kapta a legmagasabb átlagos pontszámot, így a teszt győztese lett."
S ha mindez még nem lenne elég, a termék nemzetközi díjat is nyert, méghozzá aranyérmet a 2. Alpok-Adria Nemzetközi tökmagolaj kiállításon.
Ez a fajta tökmagolaj hosszú évek óta szerepel a Zöldbolt kínálatában is, örömmel ajánljuk hát az érdeklődők figyelmébe.
S hogy mit kell még tudni a tökmagolajról?
Az Őrségben majd száz éve, a 19. század végén, 20. század elején terjedt el „tökmagolajütés”. Ekkor már nemcsak étkezési és takarmányozási célra használták a tököt idehaza, hanem a magjából olajat tudtak sajtolni. Az olajsajtolás hagyománya Ausztria és Szlovénia területéről érkezett hozzánk.
Hazánkban elsősorban Zala és Vas megyében találkozhatunk a tökmagsajtolással, de több helyen is foglalkoznak – elsősorban családi gazdaságok, kistermelők – előállításával. Sőt, hivatalos értéktárakban helyi értékként is szerepel a tökmagból készült olaj.
A tökmagolaj valódi őszi-téli vitaminforrás
A hidegen sajtolt tökmagolajnak számos pozitív élettani hatása van, nem véletlen tehát, hogy régóta jelen van a népi gyógyászatban. A tökmagolaj esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag.
Nagy mennyiségben található benne kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas, valamint D, B és E-vitamin. Gyulladáscsökkentő hatása van, javítja a keringést és memóriát, erősíti az idegrendszert; sőt, segít prosztata panaszok enyhítésében is.
A tökmagolaj külsőleg is használható, magas E vitamin tartalma miatt a haj és a bőr is hálás lesz érte. Számos olyan receptúra található meg a világhálón, melynek egyik alkotóeleme a tökmagolaj; próbáljuk ki bátran akár szépítkezéshez is!
Mivel az erőteljesebb hevítés károsítja az olaj értékes összetevőit, így sütésre nem alkalmas. Elsősorban salátákra, szendvics- vagy mártogatós krémekbe illik, vagy a már elkészült ételeket lehet vele ízesíteni. Igazán finom ízkombinációt ad ki például, ha az őszi sütőtökkrém-leves tetejére némi tökmagolajat csorgatunk. Minthogy – akárcsak a többi zsiradék, így - a tökmagolaj kalóriatartalma is magas, ezért csak kis mennyiségben használjuk; egy-egy teáskanálnyit egy-egy adag ételhez.
Bár a tökmagolaj egész évben jól használható a konyhában, mégis talán ősszel és télen többször nyúlunk üvegéért. Aki pedig még nem próbálta, próbálja ki bátran!