Rosta Gábor: Közösségi kertek

- 5
Rosta Gábor: Közösségi kertekRosta Gábor: Közösségi kertek

Szomszédsági közösségek
Városi mezőgazdaság

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Raktárinformáció
Raktáron
kedvencekhez
Ár: 2 695 Ft (2 567 Ft + áfa)
Eredeti ár: 2 850 Ft Egységár: 2 695 Ft/1 db
kosárba
Termékleírás

A közösség kertek olyan városi területek, amelyet több ember (városi kertészek) közösségben művelnek. Sokféle növény termeszthető a közösségi kertekben: virág, fűszernövények vagy haszonnövények, élelmiszerek. Közösségi kertben azok kertészkednek, akiknek nincs saját kertjük, telkük, viszont igénylik a növényekkel való foglalkozást, a zöldfelületek nyugalmát, mindezt lehetőleg közel a lakóhelyükhöz. Mások a testmozgás, a rekreáció miatt vágnak bele a kertészkedésbe, van akiket a közösségi élet vonz, vagy az élelmiszer-önellátás elérése a céljuk.

A közösségi kerteket a városok elhagyott telkein, üres grundjain alapíthatunk. A föld lehet bérelt vagy ingyenesen juttatott, vagy magántulajdon. A közösségi kertekben művelhetik a földet egyéni parcellákon vagy közösen, kommunában. A közösségi kertekben az élelmiszernövényeket általában saját használatra termesztik az eladás helyett. A közösségi kertekben érdemes közösen használni a kertészeti eszközöket, illetve közösen használni a vizet, a komposztálót.

A közösségi kertek önszerveződő civil kezdeményezések, de sok példa van egyházi kertekre, szociális kertekre, iskolai kertekre, nonprofit szervezetek által működtetett kertekre, vagy csak egyszerűen a szomszédság által működtetett kertekre is. A kertészek a legtöbb esetben vezetőt választanak, aki szervezi, irányítja a kert közös munkálatait, intézi ügyeiket, elsimítja az esetleges súrlódásokat, betartatja a közösen hozott szabályokat.

A kezdeményezés nyugaton és a tengerentúlon évtizedes hagyományokra vezethető vissza, itthon viszont újdonság.

 

"2009-ben jelent meg A városi tanya című könyvem, amely szakmai körökben is kiváló kritikákat kapott, és összesen közel 2000 példány fogyott el belőle. A városi tanya egy válasz a válságra, alapvetően az egyéni lehetőségekről, a városi ökotudatos élet megteremtéséről, az önellátásról szól. Már ebben a könyvben is írtam a városi mezőgazdaság (urban agriculture) nyugati példáiról, a közösségi kertekről, a háborús és válságkertekről.

Már 2009-ben elhatároztam, hogy megvalósítom Budapesten a közösségikert-mozgalmat, és elindítom a város első közösségi kertjeit, így megalapítottam a Városi Kertek Egyesületet, és 2012-ben megnyitottuk Budapest első olyan városi-közösségi kertjét, mely az önkormányzat telkén és támogatásával jött létre. Ez lett az Első Kis-Pesti Kert.

A városi-közösségi kertek azóta felkapott sajtótéma lett, egyre inkább része kezd lenni a közbeszédnek, kifejezetten nagy a publicitása.

Új könyvem, a Közösségi kertek, az elmúlt négy év tapasztalatait foglalja össze. Hasznos módszerek gyűjteménye, mely a városi kertek alapításához, működtetéséhez és a közösségépítéshez nyújt segítséget. A Közösségi kertek egyfajta útmutató a szomszédsági közösségek fejlesztéséhez. A könyv legfontosabb részei a közösségépítés folyamatának bemutatása és a kertészeti alapismeretek (a külföldi szakirodalom és a gyakorlati tapasztalatok felhasználásával).

Ajánlom a könyvet azoknak, akik alapítóként vagy tagként szeretnének részesei lenni egy városi-közösségi kertnek, és így szeretnének közösséget építeni, illetve azoknak, akik mernek változtatni."

Rosta Gábor

 

Tartalom:

Bevezetés
A válság alakulása
A városi mezőgazdaság története
A városi kertek fajtái
A városi kertek haszna
A kerület és a kert viszonya
A kert helyének meghatározása
A tervezés
A városi kertünk növényei
Városi kertek és közösségépítés
Kertdemokrácia
A kertalapítás elindítása
Kertesemények, aktivitások
lehetséges konfliktusok és azok kezelése
Terménylopás, vandalizmus, kertbiztonság
Befejezés
Utószó
Irodalomjegyzék

Értékelések (0)
Ezt a terméket még nem értékelték, legyen Ön az első aki értékeli a terméket
Bővebb leírás

Kiadja: Városi Kertek Egyesület, 2013

176 oldal

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked
Gyümölcsszüret a megapoliszban

Gyümölcsszüret a megapoliszban

Egyre szaporodnak az olyan nagyvárosi kezdeményezések, ahol helyi lakók gazdátlan vagy közterületen álló gyümölcsfákat szüretelnek le, és osztják szét rászorulók között, vagy saját használatra feldolgozzák. Az eredmény: friss gyümölcs, kevés környezetterhelés, erősödő helyi közösség.
New Yorkban virágzik a világ legnagyobb tetõfarmja

New Yorkban virágzik a világ legnagyobb tetõfarmja

Ki hinné, hogy éppen New Yorkban - az egyik legnagyobb amerikai metropoliszban - egy 1919-ben épült raktárépület tetején található az a tetõkert-gazdaság, amelyet a világ legnagyobb ilyen létesítményének tartanak.
Az elsõ hazai közösségi kert

Az elsõ hazai közösségi kert

A közelmúltban újabb élénk színfolttal gazdagodott a hazai civil kezdeményezések tarka tárháza. A „FöldKelte” nevet választó csapat, Magyarországon elsõként, közösségi kert mûvelésébe fogott. A világszerte régóta nagy hagyományokkal bíró, milliókat megmozgató, önszervezõdõ mozgalom egyik legfiatalabb ága Békásmegyeren vert gyökeret, néhány eltökélt embernek és egy orvos házaspárnak köszönhetõen.
Rosta Gábor: A városi tanya

Rosta Gábor: A városi tanya

Szemléletváltás a válság idején. Önellátás, takarékosság, környezettudatosság. Kiadja: Leviter Kiadó Kft. (2009)