Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiájaNyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Ha szeretted a kémiát akkor azért, ha nem láttad értelmét megtanulni, akkor pedig azért ajánljuk neked ezt a könyvet!

Miért? Mert egyszerűen és közérthetően magyarázza el, hogyan működnek a környezetbarát tisztítószerek, és mire van szükség az optimális eredmény eléréséhez.

Kezdő és haladó öko-háztartások könyvespolcain egyaránt fontos helye van.

Származás: Magyarország
Értékelések: 0/5   0 értékelés alapján »
Nem elérhető
Termékleírás

A mindennapokban sokszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy egyre több, a természetestől igencsak messze álló anyagot használunk feleslegesen. Nemcsak az élelmiszereinkben, kozmetikumainkban, hanem a levegőben és a takarítószereinkben (a felvágottól a mosógéptablettáig) is rengeteg ipari hulladék található. Mivel ez milliárdos üzlet, a gyártók nak nem érdekük, hogy a termékek mérgező hatását is vizsgálják.  Drága reklámokon keresztül sugallják nap mint nap a termékeikről,  hogy mindenhatóak.

A Háztartásunk Kémiája című könyv azért készült, hogy cáfolatul szolgáljon ezekre az állításokra és bemutassa, hogy néhány teljesen környezetbarát szerrel remekül kiváltható az a vegyszerrengeteg, amit a vegyianyaggyártók és reklámszakemberek elénk tesznek. Kémia-biológia tanárként magam is sokat bosszankodom azon, hogy "megetetnek" bennünket a hangzatos reklámok, az esetleg álságosan kiragasztott öko- , bio- és környezetbarát megjelölések. Az ördög mindig a részletekben rejlik- a könyv alapján el tudjuk majd dönteni azt, hogy a kezünkben tartott gusztusos kék flakonban levő folyadék valóban használ-e a háztartásunknak, és hosszú távon szervezetünknek.

Ezek a módszerek - ellentétben több könyvben és az interneten terjedő "nagyanyáink praktikái" módszerek többségével - valóban működnek, évek óta használom őket a háztartásomban. Amire még nem találtam tökéletes megoldást, azt is jelzem és megadom, mivel lehet a lehető legkevesebb bolti vegyszerrel mégis "eltakarítani" az adott problémát. Ezek mellé a megoldások mellé könnyen érthető kémiai magyarázatot is fűztem, amit ha elolvasunk rájöhetünk arra, hogy a kémia életünk minden területén hasznosítható.

 "A könyv melyet a kezében tart a kedves olvasó, útmutatóul szolgál azoknak, akik szeretnék háztartásuk tisztítását csupán néhány, környezetbarát vegyszerrel megoldani. Megtanulhatjuk belőle, hogy a kémia alapjainak ismerete mennyire fontos a mindennapjainkban. Manapság, amikor sokan próbálnak zöldebben élni, elsődleges hogy otthonunk tisztántartására találjunk olyan módszereket, amelyek nem szennyezik a környezetünket és kímélik a pénztárcánkat is."

A szerző bemutatkozása:

Diplomáimat kémiából az ELTE tanárképző karán és a Veszprémi Egyetemen szereztem. Mindkét intézményben nagy hangsúlyt fektettek a kémia környezetvédelmi vonatkozásaira, már akkor, amikor még nem volt ennyire felkapott ez a téma.

Ennek megfelelően gyakorló kémia-biológia tanárként háztartásomban és kémiaóráimon is mindig törekedtem arra, hogy környezetbarát szemléletre neveljem a gyerekeket. Három fiamnak ma már az élet természetes velejárója, hogy igyekszünk harmóniában élni a természettel, a szemetet szelektíven gyűjtjük, takarékoskodunk az energiával, a vízzel, és környezetbarát módon tartjuk tisztán otthonunkat.

A fiainknak már mindennapos, megszokott dolog, hogy be kell segíteniük a háztartási munkákban. A lehető legjobb nevelési módszernek tartom a példamutatást és a részvételt a közös feladatokban - így a takarításban is. Mivel nem használunk mérgező anyagokat, nyugodt szívvel adom a kezükbe a felmosórongyot és az ablakpucolót is. Egyrészt megtanulják, hogy anyu nem háztartási robot, és hogy többen hamarabb végzünk, így marad idő a játékra is. Másrészt az iskolában továbbadják ezeket az ismereteket, ezzel az én kémiaóráimat is segítik.

Remélem, a környezetbarát felfogás mindjobban elterjed Magyarországon - ehhez kívánok hozzájárulni ezzel a kézikönyvvel.

Értékelések (3)
Zsuzsa - 2016.10.17. 21:36
Ez a könyv az alapja a környezetbarát háztartásnak, szívem szerint kötelező olvasmánnyá tenném a gyerekeknek és a szüleiknek egyaránt. Nagyon hasznos kézikönyv, köszönet a szerzőnek.
Zöldbolt vásárló - 2011.03.03. 22:25
Hát, ez az amit középiskolában tanítani kéne, és akkor lenne értelme a kémiaórának! Nagyon örülök, hogy a kezembe akadt ez a könyv, és köszönet a szerzõnek érte!
Zöldbolt vásárló - 2011.02.24. 09:47
A könyv érthetõ, nagyon sok hasznos információ van benne.
Bővebb leírás

Kiadja: Könyvműhely (2010)
Oldalszám: 100
Méret: A5
Kötésmód: Puhatáblás

100% válogatott öko termékek Rugalmas kiszállítás A termékek 99%-a raktárról Személyes átvétel 30 napos pénzvisszafizetési garancia Törzsvásárlói program
Ajánljuk még Neked
Szódabika és citromsav - vissza az alapokhoz

Szódabika és citromsav - vissza az alapokhoz

A dédi nyolcvanhárom éves. Főz, mos, piacra jár, vasárnaponként szép ruhában templomba megy. Néha elgondolkodom azon, milyen más is az életünk. Dédinek nem volt autója, se mobilja, nem ugorhatott ki bármikor a szupermarketbe, nem főzött vacsorára zacskós levest és a padlófűtést sem ismerte. Város helyett tanyán élt, konditerem helyett a konyhában gyúrt, magának termelte az élelmiszert és márkás tisztítószerek helyett citromsavat, szódabikát használt.
Amit a mosószódáról feltétlenül tudni kell...

Amit a mosószódáról feltétlenül tudni kell...

Mi fán terem a mosószóda? A kémiai nevén nátrium-karbonát (mosószóda), nátriumtartalmú kõzetek mállásakor keletkezik. A természetben szikes talajokon, egyes tavak vizében (pl. az Alföldön), valamint a növények hamujában fordul elõ.
Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu

Az Ökotárs Alapítvány bábáskodása mellett, hosszú elõkészítés után elindult a www.kockazatos.hu. A Környezet-egészségügyi Információs Portál célja, hogy hiteles, közérthetõ tájékoztatást nyújtson a nagyközönségnek a mindennapi környezetünkben (építõanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben) elõforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.
Hétköznapi kalauz

Hétköznapi kalauz

"Ez egy rendhagyó kézikönyv. Kézikönyv, mely tematikus rendszerben kínálja az ismereteket a legegyszerûbb házi praktikáktól a tudományos háttérig. Tájékozódhat belõle bárki, aki a miértekre, hogyanokra is kíváncsi."
Gulyás Emese: Tudatos Vásárlók Könyve

Gulyás Emese: Tudatos Vásárlók Könyve

A Tudatos vásárlók könyve a 2004 óta megjelenõ Tudatos Vásárló magazin elsõ tizenhárom számából tartalmaz némileg átdolgozott, bõvített és felfrissített válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok - mindez egy kötetben. Kiadja: Tudatos Vásárlók Egyesülete - Ursus Libris (2008)
Zöldköznapok

Zöldköznapok

Elindult a „Zöldköznapok” címû internetes oldal, mely három fõ témakörben – otthon, ember és közösség – ad egyszerûen kivitelezhetõ tippeket a környezettudatos hétköznapokhoz.