Az erjesztett (fermentált) élelmiszerek népszerűsége évezredekre tekint vissza, régóta szerves része táplálkozásunknak, egészségre gyakorolt pozitív hatásuk nem megkérdőjelezhető.
A kombucha Északkelet-Kínából, Mandzsúriából származik, és már Kr. e. 220 körül nagyra becsülték egészségtámogató hatása miatt. Kr. u. az V. században egy japán Kombu nevű orvos emésztési és bélproblémák kezelésére használta az italt - egyes feltételezések szerint az ő nevéből eredeztethető a kombucha elnevezés. A nedű a kereskedelmi útvonalak bővülésével először Oroszországban, később Európa-szerte is elterjedt. Az 1950-60-as években kezdték el vizsgálni svájci kutatók egészségre gyakorolt előnyös hatásait.
A kombucha-tenyészet egy olyan élő mikroorganizmus, amely számos élesztőgomba (pl. Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe) és számos baktérium (pl. Acetobacter aceti, Gluconobacter oxydans, Gluconoacetobacter xylinus) együttéléséből, szimbiózisából áll. A tenyészetet SCOBY-ként is emlegetik, amely a Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast, azaz baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kolóniájából létrejött mozaikszó. Gyakran nevezik teagombának is, de valójában csak a mikroszkopikus képe hasonlít egy gomba kalapjához.
A SCOBY-ból amelyből nemcsak a kombuchát, de kimchit, gyömbérsört, kefirt, szójaszószt és savanyú kenyeret is készítenek.
A kombucha teaként emlegetett nedűt cukrozott teafőzetben 10-14 napig fermentálják (innen a “tea” név), és kiemelten figyelnek rá, hogy a káros mikroorganizmusok ne szaporodjanak el. Elkészítéséhez fekete teát, zöld teát, oolong teát, jázmin teát, eperfalevélből és gyógynövényekből (pl. citromfű, zsálya, kakukkfű, borsmenta) készült főzeteket is felhasználhatnak.
Bár a gondolat, hogy gombákat és mikroorganizmusokat fogyasztunk, idegennek és sokak számára félelmet keltőnek tűnhet, de épp ebben, pontosabban a fermentációban rejlik a kombucha jótékony hatása.
Fermentáció során az élesztőgombák a teafőzetben található cukrot alkohollá erjesztik, amelyet a baktériumok tejsavvá, ecetsavvá, glükoronsavvá, glukonsavvá, citromsavvá és egyéb szerves savakká alakítanak. Ezek mind megtalálhatók a kész italban, továbbá a kombucha számos vízoldékony vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, minimális alkoholt (kb. 0,5 százaléknyit) és gázokat is tartalmaz.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!