Mungóbab – tápláló, sokoldalú hüvelyes a mindennapokra
A mungóbab egy apró, zöld színű hüvelyes, amely Dél-Ázsiából származik, és már évezredek óta része az ottani konyháknak. Enyhén édeskés íze miatt édesen és sósan is remekül elkészíthető, legyen szó levesről, salátáról, egytálételről vagy akár desszertről.
Mungóbab – tápláló, könnyen emészthető hüvelyes. Rostban gazdag, enyhén édeskés ízű alapanyag, ami sós és édes ételekhez is tökéletes.
Miért érdemes beépíteni az étrendbe?
A mungóbab nemcsak különleges alapanyag, hanem táplálkozási szempontból is értékes:
- Fehérjetartalma magasabb, mint a hagyományos babé
- Kiváló rostforrás, segíti az emésztést
- Hozzájárul a teltségérzet fenntartásához
- Tartalmaz antioxidánsokat, amelyek támogatják az immunrendszert
- Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban
Felhasználási lehetőségek
A mungóbab sokoldalúan felhasználható a konyhában. Semleges íze miatt jól fűszerezhető, sós és édes fogásokhoz is illik.
- Salátákba, szószokba, levesekbe, curry-kbe
- Egytálételek, raguk alapjaként
- Vegetáriánus fasírtokba vagy krémekbe
- Sűrítőként pürésítve
- Akár tészták vagy ételek lisztalternatívájaként, őrölve
Elkészítési javaslat
Forralj vizet, és öntsd rá a megmosott mungóbabra. Főzd közepes lángon kb. 45 percig. Nem szükséges beáztatni előtte, de ettől még gyorsabban puhul. Magában ritkán fogyasztják, inkább valamilyen fogás részeként érdemes elkészíteni.
- Próbáld ki fűszeres indiai ételekben, curry-kben vagy pikáns lencselevest helyettesítve – remekül felveszi az ízeket!
- A mungóbab kiváló választás, ha új, tápláló hüveljest keresel, amivel változatosabbá és egészségesebbé teheted az étrendedet.
Átlagos tápérték (100 g-ban):
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Tárolás:
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!
Gyártó / Forgalmazó
BiOrganik Online Kft.
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.