Pótalkatrész a Bokashi Organko 2 mini konyhai komposztálóhoz (9,6 L) - belső fedél, leszorító
Hogyan működik a Bokashi Organko 2 konyhai mini komposztáló? A leírását >>> ITT <<< találod!
További pótalkatrészekért kattints IDE!
Mi az a Bokashi Organko 2 és mire való?
- Konyhai mini anaerob (levegő jelenléte nélküli) komposztáló, amivel beltéren előkomposztálhatod a konyhai hulladékod.
- A fermentált anyag tápanyagban gazdag talajkondicionálóként szolgál a kertedben vagy virágládáidban.
- Red Dot dizájndíjas, elegáns formája és visszafogott színe miatt akár a konyhapulton is dekoratív.
- Az anaerob komposztálási folyamat elindításához a Bokashi komposzt starter (Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpa) szükséges!

Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?
- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek,
- nyers vagy elkészített húsok, csontok,
- kávézacc, akár filter-papírral együtt.

Miért hasznos a komposztálás?
- Csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét akár 30–35%-kal.
- Nincs szállítási vagy lerakási költség, a hulladék helyben hasznosul.
- A visszakerülő tápanyagok javítják a talaj minőségét.
További tudnivalók a beltéri komposztálásról
A Bokashi Organko 2 ideális választás mindazoknak, akik szeretnének komposztálni lakásban – akár erkély nélkül is. A szagmentes komposztáló vödör kompakt méretének és zárt rendszerének köszönhetően tökéletesen illeszkedik a városi életformához, miközben csökkenti a zöldhulladék mennyiségét.
Komposztálás lakásban – egyszerűen
- nem igényel külön kertet vagy udvart
- nincs kellemetlen szag vagy rovarinvázió
- bármely évszakban használható
- természetes módon javítja a növényeid állapotát
Mire használható a keletkező „komposzttea”?
A fermentáció során keletkező bokashi lé, vagy más néven komposzt tea, vízzel hígítva hatékony:
- növénytáp beltéri és kültéri növényekhez
- talajélet serkentő – mikroorganizmusokkal segíti a földet
- csatornatisztító hígítatlan formában, környezetbarát módon
- szagtalanító zárt terekben (pl. lefolyó, WC)
Miben más ez, mint a hagyományos komposztálás?
- zárt, anaerob (levegő nélküli) környezetben működik
- gyorsabb lebomlási folyamat (2–4 hét)
- sokkal kisebb helyigény
- akár húst, tejterméket és főtt ételmaradékot is kezelhetsz vele
- nem kell rendszeresen forgatni vagy keverni a tartalmat
Kinek ajánljuk?
- városi lakásban élőknek
- kezdő komposztálóknak
- környezettudatos családoknak
- zero waste életmódot követőknek
- erkélyes vagy kiskertes otthonokba
- kis helyen gazdálkodóknak, közösségi kertekhez
A bokashi típusú komposztálás kapcsán felmerülő gyakori kérdéseket egy korábbi cikkünkben válaszultuk meg, de arról is írtunk már, hogy az egyre nagyobb problémát okozó élelmiszerpazarlásra hogyan lehet megoldás a Bokashi Organko komposztáló használata. Ha pedig már a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnél, olvasd el tippjeinket a pazarlásmentes konyhához.
Kattints a képre és tudj meg többet!
