Felhasználási javaslatok:
- Locsold salátákra, gyümölcsökre
- Tedd páchoz, omlossá téve a húst
- Lazítsd fel vele süteményed tésztáját
- Csepegtesd fűszerként készételhez
- Készíts frissítő italt, 1:9 hígítással
Feldobná kicsit a fűszeres polcát? Vagy csupán a házi patikát frissítené fel?
Ősszel nehéz népszerűbb gyümölcsöt találnunk a körténél, amit leginkább nyersen fogyasztunk. Érthető, hiszen így aknázhatók ki legjobban pozitív hatásai, amik nagyban segítik szervezetünket abban, hogy a hosszú télnek egészségesen fussunk neki. A körte szinte verhetetlen vitamin és ásványi anyag tartalma ugyanis erősíti az immunrendszert, emellett ellenszere a reumás panaszoknak. A kimerült szervezetünk is meghálálja, ha körtével frissítjük fel.
A levendula - amit sokan használnak otthonukban a molyok elűzésére - kiváló regeneráló és relaxáló szer. Teája is nagyon finom, ráadásul nyugtató hatású. Segít a pszichés és idegrendszeri panaszok enyhítésére, valamint a bőrápolásban is elsőrangú.
Összetevők: Körte ágyon érlelt furmint borecet (64,3%), almaecet, sűrített almamust, levendula ágyon érlelt furmint borecet (0,7%).
A Tokaj-Hegyaljai Borecet Művek által gyártott ecetekről:
A biológiai erjesztéssel készített ecetek
A biológiai úton előállított ecetek természetesek, ecetsavbaktériummal erjesztett ecetek. Az így készült ecetek sajátossága, hogy megőrzik az alapanyaguk íz- és illatanyagát, valamint jótékony hatásait is. Legelterjedtebbek a borecet, az almaecet és egyéb gyümölcsecetek, a rizsecet, a sherryecet, valamint a balzsamecet. A magyar élelmiszerkönyv szerinti “ecet” kifejezés a biológiailag erjesztett ecetekre vonatkozik.
Az ecet előállításához szükség van: etil-alkoholra, vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (pl. borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra, ivóvízre, ecetsav-baktériumra, és egy megfelelő erjesztő berendezésre. A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás lényege, hogy a folyadékban lévő alkohol alakul át ecetté. A folyamatot ecetsav-baktériumok végzik, ha elegendő oxigén áll a rendelkezésükre.
(CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O)
Az ecetek érlelése
A fermentációt követően az eceteket...
Tudj meg többet az ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nem csak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!