A kendermagolaj rendkívül gazdag omega 3 és 6 zsírsavakban, emellett omega 9, Alfa-linolin és Gamma-linolin zsírsavakat, valamint fontos vitaminokat, komplex B vitamint és E vitamint tartalmaz.
Kellemesen kesernyés íze a különleges, ínyenc ízvilágú ételek felelősévé teszi.
A kendermagolaj 100%-ban első osztályú, gondosan kiválogatott és megtisztított kendermagból készül. Csigaprésen történő sajtolással érhető el igazán a kendermagolaj igazi, gazdag ízvilága, valamint így megőrzi finom és jellegzetes aromáját. A kiváló minőségű kendermagot szakszerűen száraz, hűtött helyen tárolják és egész évben folyamatosan sajtolják. Tartályban történő ülepítés után palackozva, mindig frissen kerül az Ön konyhájába.
Az olaj barnászöld színű, ízében és illatában intenzíven fellelhető az alapanyag karakteres íze, enyhén kesernyés íz világgal. Keverhető más olajokkal, amelyek enyhítik a kesernyés ízét, azok számára, akik inkább az édesebb és semlegesebb ízek kedvelői.
Napi ajánlott mennyiség
1-2 teáskanál, ami történhet önállóan fogyasztva vagy kenyérre, pirítósra csepegtetve illetve, kedvenc salátájához, ételéhez keverve.
Mire használható a kendermagolaj?
A kendermagolaj már évezredek óta szerepel az emberi táplálkozásban, kiemelkedő táplálkozási értéke miatt. Az olajsajtolás elterjedése után a kendermagolajat nemcsak értékes tápanyagforrásnak tekintették, hanem szappan és kozmetikai cikkek alapanyagának is. Népszerűségét omega 3 és omega 6 zsírsavtartalmának köszönheti, de számos más hasznos zsírsav és vitamin is található benne.
Felhasználás
Markánsan kesernyés ízével pikánsabbá teheti fogásait. Ne hevítsük fel, hanem utólag ízesítsük vele az ételeket.
Íme pár tipp:
- A napi étkezések során az ételt meglocsolva egy evőkanál olajjal
- Italba keverve
- Kenyérre, pirítósra csepegtetve
- Főtt vagy párolt zöldségekhez
- Salátákhoz
- Tésztákhoz
- A vajat is helyettesítheti vele, de simán teáskanállal is fogyaszthatja.
- A kendermagolaj kivételesen jól harmonizál a káposztafélékkel, póréhagymával, zöldbabbal, rukkolával és buronyával.
- Ízesíthetünk vele leveseket, de reggeli szendvicskrémhez is kiváló.
A kendermagolaj már régóta népszerű kozmetikai alapanyag, krémek, testápolók, pakolások, szappanok remek összetevője lehet.
- A kendermagolaj nagyszerűen ápolja és hidratálja a bőrt
- enyhíti a viszketést és az irritációt
- javítja a bőr rugalmasságát
- nem tömíti el a pórusokat, ezért még a zsíros, problémás, pattanásra hajlamos bőr ápolására is megfelelő
- hajra, illetve fejbőrre is alkalmazhatjuk pakolásként
- a kendermagolajban lévő esszenciális zsírsavak a gyulladásos bőrbetegségek tüneteit is képesek enyhíteni, így például az ekcémás vagy pszoriázisos betegeknek is érdemes lehet kipróbálni.
Tárolás
- Napfénytől védve 15°C alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tárolni. Szakszerű tárolással legalább 9 hónapig megőrzi a minőségét.
Pelyhesedés
- Hideg helyen tárolva (hűtőszekrényben), különösen télen az olaj „pelyhesedésre” hajlamos (besűrűsödik), ez a 100%-os olajok természetes folyamata, ami egyben a megfelelő minőség jele is. Szobahőmérsékleten tárolva rövid idő után visszaáll az eredeti sűrűsége, és az alján keletkezik egy vékony üledék. (mivel az olajok természetes ülepítéssel hordókban ülepednek le, mindenféle finomítás és gépi szűrőrendszert mellőzve, ezért ez a folyamat természetes.)
A Göcseji olajakról
A Göcseji olajak 100%-ban természetes alapanyagból és adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek. Kulináris felhasználási területei mellett gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas.
Az olajak omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei. Immunerősítő hatásuk és egyéb kedvező tulajdonságuk miatt használatuk egyre szélesebb körben elterjedt.