Fontos szerepet játszik a máj tisztításában. Napi 1-2 teáskanál jótékonyan befolyásolja a szervezet működését.
A máriatövis nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz, de májvédő hatását az összefoglaló néven szilibininnek vagy szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti.
A szilibinin (szilimarin) egy rendkívül hatékony antioxidáns - antioxidáns-tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak - amely fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben, és májtisztítás útján támogatja a májműködés helyreállítását. Számos tanulmány számol be a szilibinin szabad gyökmegkötő hatásáról. Emellett a szilibinin segíti a májsejtek osztódását és regenerációját, valamint stabilizálja a májsejtek sejthártyáját is.
- stabilizálja és erősíti a májsejt-membránokat
- semlegesíti a szabad gyököket
- serkenti a májsejtek termelődését
- felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját
- gyulladáscsökkentő hatású
- segíti az ösztrogén lebontását
A máriatövis ajánlott enyhébb emésztési panaszok kezelésre, de hatásos lehet epehólyag-problémák gyógyításában is.
Ellenjavallatok
Méhösszehúzó hatása miatt terhesség alatt nem javasolt. Néhány esetben pajzsmirigy-serkentő hatással bírt, ezért pajzsmirigy-túlműködés esetén sem ajánlott a kúraszerű fogyasztása.
A növényről
A gyönyörű lila szirmok és szúrós tövisek alatt található apró magvak igazi kuriózumot rejtenek magukban. A máriatövis vagy népies nevén őszbogáncs az őszirózsák családjába tartozó növényfaj. Mediterrán vidékről származó kultúrnövény, napjainkban Magyarországon is termesztik.
A máriatövismagok bíborszínű virágokban találhatók, amelyeket erős külső pikkely véd.
Íz és illat
Hidegen sajtolt szűz 100%-os olaj, kiváló minőségű magyar és saját máriatövis magjából sajtolva. Sárgás színű, ízében és illatában fellelhető az alapanyag íze.
A gondosan kiválogatott és megtisztított magból csigaprésen keresztül nyerik ki az olajat. Tartályban történő ülepítés után palackozva, mindig frissen kerül az Ön konyhájába.
Napi ajánlott mennyiség
- 1-2 teáskanál, ami történhet önállóan fogyasztva vagy kenyérre, pirítósra csepegtetve illetve, kedvenc salátájához, ételéhez keverve.
Felhasználás
- Kenyérre, pirítósra csepegtetve is fogyasztható, ugyanakkor nagyon ízletes nyers és párolt zöldségekhez. Ízesíthetjük vele a leveseket, szószokat, húsokat, de akár hozzá illő körethez is szervízozhatjuk. A vegetáriánus fogásokhoz is kiváló kiegészítő.
- Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, tésztákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele.
- Önmagában is fogyasztható teáskanállal.
Tárolás
Napfénytől védve 15 °C alatt tároljuk! Felbontás után javasolt hűtőszekrényben tárolni. Szakszerű tárolással a gyártástól számított legalább 9 hónapig megőrzi a minőségét.
Pelyhesedés
Hideg helyen tárolva (hűtőszekrényben), különösen télen az olaj „pelyhesedésre” hajlamos (besűrűsödik), ez a 100%-os olajok természetes folyamata, ami egyben a megfelelő minőség jele is. Szobahőmérsékleten tárolva rövid idő után visszaáll az eredeti sűrűsége, és az alján keletkezik egy vékony üledék. (mivel az olajok természetes ülepítéssel hordókban ülepednek le, mindenféle finomítás és gépi szűrőrendszert mellőzve, ezért ez a folyamat természetes.)
A Göcseji olajakról
A Göcseji olajak 100%-ban természetes alapanyagból és adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek. Kulináris felhasználási területei mellett gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas.
Az olajak omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei. Immunerősítő hatásuk és egyéb kedvező tulajdonságuk miatt használatuk egyre szélesebb körben elterjedt.