A Hempity kendermag olaj gazdag E-vitaminban* (213mg/100ml), valamint mind a 21 aminosavat tartalmazza. Emellett ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, ezért a vegán és vegetariánus, valamint más, hús-, és halmentes diéták fontos kiegészítője.
"Nincs tengerünk, de van kenderünk!"
Ha fontos számunkra, hogy hazai élelmiszert fogyasszunk...
Ha állati fehérjétől mentes diétát folytatunk...
Ha biztosra szeretnénk menni, hogy elegendő omega 3 és 6 zsírsavat vigyünk be a szervezetünkbe...
... itt a megoldás!
A természetes életelixír: kendermagolaj
A kendermag olajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak, mivel ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996).
A Hempity kendermag JÓOLAJ gazdag E-vitaminban*. E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszer.
Az alfa-linolénsav (ALA) hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A kedvező hatás minimum 2 g alfa- linolénsav (ALA) napi bevitelével érhető el.
213mg/100ml
42 mg/2 ek (~20ml)
NRV* 355%
*táplálkozási referenciaérték NRV 12 mg (1169/2011/EU)
Felhasználása:
Hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. Levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. Kellemes, mogyorós, diós ízvilág jellemzi.
A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)
zsírsavak | növényi olajok |
pálmamagolaj | olivaolaj | földimogyoróolaj | gyapotmagolaj | napraforgóolaj | repceolaj | szójaolaj | búzacsíraolaj | kukoricacsíraolaj | tökmagolaj | lenmagolaj | kendermagolaj |
Palmitinsav (C16:0) | 8 | 12 | 10 | 22 | 7 | 4,5 | 10 | 7 | 10,5 | 16 | 7 | 5,6 |
Palmitolajsav (C16:1) | - | 1,5 | - | 2 | - | 0,3 | - | - | 0,5 | 1 | - | 0,3 |
Sztearinsav (C18:0) | 3 | 2,5 | 3 | 5 | 5 | 1,3 | 4 | 1 | 2,5 | 5 | 4 | 2,6 |
Olajsav (C18:1ω9) | 14 | 76 | 55 | 19 | 23 | 58 | 21 | 20 | 32,5 | 24 | 18 | 11 |
Linolsav (C18:2ω6) | 3 | 7,5 | 25 | 50 | 63 | 24 | 56 | 52 | 52 | 54 | 14 | 59 |
Linolénsav (C18:3ω3) | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 | 9 | 8 | 10 | 1 | 1 | 58 | 19 |
Arachidinsav (C20:0) | 0 | 0,5 | 2 | 1 | 1 | 0,5 | 1 | 0 | 0,5 | 0 | 0 | 1,9 |
SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában.
Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen.
Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009).
|
Átlagos tápérték 100 ml termékben | napi szükséglet | napi adag 20 ml* |
| | | |
Energiatartalom | 3404kJ/ 828 kcal | 2400kcal*** | 7%* |
Zsírok | 92g | 81g*** | 23%* |
·amiből telített zsírsavak | 8g |
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok | 10,9g |
·amiből többszörösen telítetlen zsírok | 72,4g |
·amiből Omega-3 | 17,8g | | |
ALA | 16,7g | 2g** | 167%* |
SDA | 1,1g | | |
·amiből Omega-6 | 54,5g | | |
LA | 50,9g | 4g** | 254%* |
GLA | 3,6g | | |
Szénhidrát | 0g | | |
·amiből cukor 0g | 0g | | |
Rostok | 0g | | |
Fehérje | 0g | | |
Só | 0g | |
* 20 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (2-3 evőkanál)
** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás.
*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. A számítás az ezen a linken található tápanyagszükséglet-kalkulátorral készült. Ugyanezzel az eszközzel más paraméterekre is kiszámolhatjuk az ajánlott bevitelt.
A webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel- és allergéninformációkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.
Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból származó kenderből sajtolva.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!