A Hempity kendermag olaj gazdag E-vitaminban* (213mg/100ml), valamint mind a 21 aminosavat tartalmazza. Emellett ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, ezért a vegán és vegetariánus, valamint más, hús-, és halmentes diéták fontos kiegészítője.
"Nincs tengerünk, de van kenderünk!"
Ha fontos számunkra, hogy hazai élelmiszert fogyasszunk...
Ha állati fehérjétől mentes diétát folytatunk...
Ha biztosra szeretnénk menni, hogy elegendő omega 3 és 6 zsírsavat vigyünk be a szervezetünkbe...
... itt a megoldás!
A természetes életelixír: kendermagolaj
A kendermag olajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak, mivel ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996).
A Hempity kendermag JÓOLAJ gazdag E-vitaminban*. E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszer.
Az alfa-linolénsav (ALA) hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A kedvező hatás minimum 2 g alfa- linolénsav (ALA) napi bevitelével érhető el.
213mg/100ml
42 mg/2 ek (~20ml)
NRV* 355%
*táplálkozási referenciaérték NRV 12 mg (1169/2011/EU)
Felhasználása:
Hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. Levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. Kellemes, mogyorós, diós ízvilág jellemzi.
A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)
zsírsavak |
növényi olajok |
pálmamagolaj |
olivaolaj |
földimogyoróolaj |
gyapotmagolaj |
napraforgóolaj |
repceolaj |
szójaolaj |
búzacsíraolaj |
kukoricacsíraolaj |
tökmagolaj |
lenmagolaj |
kendermagolaj |
Palmitinsav (C16:0) |
8 |
12 |
10 |
22 |
7 |
4,5 |
10 |
7 |
10,5 |
16 |
7 |
5,6 |
Palmitolajsav (C16:1) |
- |
1,5 |
- |
2 |
- |
0,3 |
- |
- |
0,5 |
1 |
- |
0,3 |
Sztearinsav (C18:0) |
3 |
2,5 |
3 |
5 |
5 |
1,3 |
4 |
1 |
2,5 |
5 |
4 |
2,6 |
Olajsav (C18:1ω9) |
14 |
76 |
55 |
19 |
23 |
58 |
21 |
20 |
32,5 |
24 |
18 |
11 |
Linolsav (C18:2ω6) |
3 |
7,5 |
25 |
50 |
63 |
24 |
56 |
52 |
52 |
54 |
14 |
59 |
Linolénsav (C18:3ω3) |
0 |
1 |
0 |
0 |
1 |
9 |
8 |
10 |
1 |
1 |
58 |
19 |
Arachidinsav (C20:0) |
0 |
0,5 |
2 |
1 |
1 |
0,5 |
1 |
0 |
0,5 |
0 |
0 |
1,9 |
SDA-ból és GLA-ból a delta-6-deszaturáz enzim közreműködésével prosztaglandinok jönnek létre; a GLA a linolból-, az SDA pedig a LNA-ból. A prosztaglandinok hormonhatású vegyületek, amelyek az egész szervezetben előfordulnak. Többek között a túlérzékenységi (allergiás) reakcióknál, a gyulladásoknál válnak szabaddá, és mint hírvivőanyagok szerepet játszanak a fájdalmak és a láz kialakulásában.
Az ω6 és az ω3 esszenciális zsírsavak aránya nagyon fontos a prosztaglandinok bioszintéziséhez, és ezáltal az élettani funkciók megfelelő működéséhez. Az egészséges egyensúlyt biztosító arány 1:1 és 1:4 között van. Leson (2006) fajtaspecifikus ω6/ω3 értékeket közölt Kanadában termesztett fajták olajában. Mindegyik fajtában megfelelő az arány. Simopoulos (2000) még szűkíti ezt az intervallumot 2:1 és 3:1 közé, ami a mediterrán és a japán étrendben előforduló arány, ahol a szív és a koszorúér megbetegedések gyakorisága a legalacsonyabb. A lenolajban fordított az arány. A linolénsav tartalma közel 60%-os, a GLA és SDA teljesen hiányoznak, és a linolsav csak 14 %-ban van jelen.
Az ALA többlete a linolsavból képződő ω6 metabolitok hiányát okozza, és ezzel megzavarhatja a zsírsav anyagcsere egyensúlyát. A kenderolaj fogyasztásánál ilyen helyzet nem következik be, mivel a verseny a delta-6 deszaturázért felelős GLA és SDA jelenlétével áthidalható, és a kedvező ω6/ω3 aránya lehetővé teszi mind a két esszenciális zsírsav megfelelő koncentrációját a metabolikus folyamatok számára (Callaway, 2009).
Átlagos tápérték 100 ml termékben |
napi szükséglet |
napi adag 20 ml* |
|
|
|
|
Energiatartalom |
3404kJ/ 828 kcal |
2400kcal*** |
7%* |
Zsírok |
92g |
81g*** |
23%* |
·amiből telített zsírsavak |
8g |
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok |
10,9g |
·amiből többszörösen telítetlen zsírok |
72,4g |
·amiből Omega-3 |
17,8g |
|
|
ALA |
16,7g |
2g** |
167%* |
SDA |
1,1g |
|
|
·amiből Omega-6 |
54,5g |
|
|
LA |
50,9g |
4g** |
254%* |
GLA |
3,6g |
|
|
Szénhidrát |
0g |
|
|
·amiből cukor 0g |
0g |
|
|
Rostok |
0g |
|
|
Fehérje |
0g |
|
|
Só |
0g |
|
* 20 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (2-3 evőkanál)
** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás.
*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. A számítás az ezen a linken található tápanyagszükséglet-kalkulátorral készült. Ugyanezzel az eszközzel más paraméterekre is kiszámolhatjuk az ajánlott bevitelt.
A webshopon szereplő adatok (beleértve a termékfotókat, tápérték-, összetétel- és allergéninformációkat is) csak tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek eltérhetnek az élelmiszerek természetéből adódóan. A friss, aktuális információkat a termékek csomagolásán találják meg.
Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból származó kenderből sajtolva.

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet