Magazin

15 újévi fogadalom egy zöldebb jövőért

Óév végén, az új esztendő elején - mikor kicsit talán lelassul velünk a világ - sokan szokták végiggondolni, mi mindent szeretnének megvalósítani a következő évben. Célokat és irányvonalakat fogalmaznak meg és igyekeznek változásokat elérni, legyen szó személyes vagy közösségi kérdésekről. Ismerős helyzet, ugye?

Szerencsére egyre többen ítélik meg úgy, hogy az újévi fogadalmak közt ott a helye a zöldebb hétköznapokat célzó újításoknak, vállalásoknak is. Ha Te is fejedbe vetted, hogy tennél valamit az elképesztő gyorsasággal szaporodó hulladékhegyek, az óceánokban úszó műanyagszigetek, a szmogos városi levegő ellen vagy éppen az élővilág védelmében, akkor itt a nagyszerű alkalom!

Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségedre lehetnek abban, hogyan zöldíts a mindennapokon! Akad köztük egyszerűbb és több odafigyelést igénylő megoldás is; válogass köztük kedvedre, s ültesd át a gyakorlatba azokat, amelyek legközelebb állnak hozzád!

 

1. Vászonszatyorral, kosárral járok bevásárolni!

Egy összehajtogatott vászonszatyor bármelyik táskában vagy autó kesztyűtartójában elfér. Ha mindig velünk van, és ebben visszük haza a megvásárolt árukat, máris komoly lépést tettünk a hulladékmegelőzés terén! Gondoljunk csak bele, hogy egyetlen év leforgása alatt vajon mennyi műanyag szatyrot hurcolunk haza a boltokból s dobunk a kukába?! A tartós vászonszatyrok mellett a klasszikus és modern kosarak is újra reneszánszukat élik, egyre több háziasszony forgolódik velük a piacon és a boltokban.

2. Kerülöm a nejlon zacskót!

Természetesen van, amikor nem tudunk eltekinteni a használatuktól; ám még sincs szükség mindig és mindenütt műanyagzacskókra! Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik nem törnek össze és nem eresztenek levet, így ezeket kérhetjük műanyag csomagolás nélkül is, egyenesen a szatyorba. Ez az üzletek zöldségosztályán vásárolt árura is igaz, ott is ragaszthatjuk a mérleg által kinyomtatott ármatricát közvetlenül a kiválasztott zöldségre, gyümölcsre. De akár a sarki boltban, pékségben vásárolt pékárut is hazavihetjük egy erre a célra rendszeresített bevásárló zsákban.

3. Kerülöm a PET palackos kiszereléseket!

Az egyik leggyakoribb műanyaghulladékunk kétség kívül a műanyag palack, melyből legtöbb a nyári melegek idején kerül a szemétbe. Ne felejtsük, hogy felesleges egy olyan értékes és nem megújuló nyersanyagot, mint a kőolaj, egyszer használatos élelmiszercsomagolás készítésére pazarolni. Vigyünk inkább magunkkal kulacsot; már igen praktikus és esztétikus darabokat szerezhetünk be idehaza is! Csatlakozzunk a Refill mozgalomhoz!

 

 

4. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot!

Talán ez a legegyszerűbben megvalósítható zöld vállalás. De ne felejtsük, hogy a szelektív gyűjtés lehetősége nem csak a klasszikus üveg, fém, műanyag és papír hulladékokra korlátozódik! Ma már a legtöbb helyen biztosított a veszélyes-, az elektromos és az elektronikai hulladékok szervezett, rendszeres gyűjtése is. Tájékozódjunk a környékbeli lehetőségekről! Érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál! Vásároljunk újrahasznosított anyagból készült termékeket, hiszen csak így éri meg újrahasznosítani szelektíven gyűjtött anyagokat! És az aranyszabály: a szelektálásánál és újrahasznosításnál is fontosabb, hogy igyekezzünk megelőzni a hulladék előállítását. Ha kevesebb a hulladék, takarékoskodunk a Föld nyersanyagkészleteivel (a kevesebb hulladék kevesebb elhasznált anyagot jelent) és a gyártáshoz illetve az újrahasznosításhoz szükséges energiával!

5. Környezetkímélő módon közlekedek!

A közlekedés manapság életünk szerves része. Rövidebb vagy hosszabb távokat teszünk meg, de nem mindegy mivel! Ha van rá módunk és lehetőségünk, utazásainkhoz autó helyett válasszuk a tömegközlekedési eszközöket. Ne felejtsük, hogy autós utazás esetében a telekocsis megoldások is jó alternatívát jelentenek, akár internetes felület segítségével szervezett útitárskeresőről van szó (pl. BlaBlaCar, Oszkár, stb.), akár ismerősi körben összekapcsolt utazásokról van szó (pl. egyik héten az egyik család, másik héten a másik család viszi a gyerekeket edzésre, iskolába, stb.).

 

 

6. Többet gyalogolok, kerékpározok!

A gyaloglás és kerékpározás a leginkább környezetkímélő közlekedési alternatívák. Nemcsak környezet- és pénztárcabarát megoldások, de a mozgás egészségünknek is jót tesz! Először próbálkozzunk rövidebb távokkal, majd fokozatosan átállhatunk akár a kizárólag gyalogos, kerékpáros vagy a kombinált közlekedési formákra is; azaz a távolság függvényében tömegközlekedéssel, autóval, gyaloglással, biciklivel megtett utazásokra. Ahol és amikor csak megtehetjük, használjuk ki a P+R parkolók kínálta lehetőségeket is!

7. Környezetkímélő irodaszereket használok!

Aki irodában dolgozik, sokat tehet a környezetvédelemért az újrahasznosított alapanyagokból készített, tartós illetve újrahasznosítható irodaszerek használatával! Számos lehetőség létezik már, az újrahasznosított fénymásolópapírtól, jegyzettömbtől kezdve a natúr írószereken át a tartós fém és fa irodai eszközökig. Tájékozódjunk és vezessük be az új alternatívákat a munkahelyi használatba!

8. Komposztálok!

A lakossági hulladékcsökkentés egyik praktikus, hasznos és egyben kifizetődő módja a házi komposztálás. A konyhában keletkező szerves maradékoknak és a kerti zöld javaknak nem a szemétben, hanem a komposztkeretben a helye! Ha komposztálunk, az értékes szerves anyagok nem a lerakóban vagy az égetőben végzik, hanem visszajutnak a természetes körforgásba és ingyenes, helyben megtalálható talajjavító anyagot biztosítanak.

 

 

9. Madárbarát kertet alakítok ki!

A kerti munkákban jelentős részt vállaló kis „biokertészek” számára nagy segítséget jelent – a téli etetésen és itatáson túl – egy megfelelő, fákkal és cserjékkel tűzdelt, madárbarát közeg kialakítása. Ha az állandó illetve téli madárvendégeink udvarunkban, gyümölcsösünkben, veteményesünkben táplálékra, búvóhelyre, fészkelési és fürdési lehetőségre találnak, az nemcsak kölcsönös hasznot jelent madár és ember szempontjából nézve, de egyben a természet védelmét is szolgálja! Legyen a mi kertünk is madárbarát!

10. Konyhakertet, balkonkertet művelek!

Nincs ízletesebb a saját kertben, saját teraszon vagy balkonon nevelt zöldségnél, gyümölcsnél! Ráadásul, ha magunk termesztjük a paradicsomot, salátát, paprikát, szamócát, stb., abban is biztosak lehetünk, hogy vegyszermentes finomságok kerülnek az asztalunkra. Kezdésnek próbálkozzunk az egyszerűen termeszthető növényekkel – pl. paradicsom, cékla, saláta, cukkini, fűszernövények, stb. – majd szép lassan jöhet egy szélesebb repertoár is. Nézzünk utána az ökológiai növénytermesztés praktikáinak, és élvezzük az egészséges, kémiai anyagoktól mentes zöldségek, gyümölcsök ízét!

11. Helyi, szezonális alapanyagból készült ételeket fogyasztok!

A mai világban természetes, hogy minden évszakban megkaphatjuk ugyanazt a gyümölcsöt és zöldséget; s hogy más országokból származó élelmiszerek sorakoznak a boltok polcain. A szezonon kívül termesztett növények előállításához óriási mennyiségű energiára és vegyi anyagra van szükség, ami jelentős környezetterhelést okoz. Ráadásul az éltelek és alapanyagaik kontinenseken át történő utaztatásával járó környezetszennyezés sem elhanyagolható. Ha a közelben termesztett alapanyagokkal dolgozunk és elsősorban szezonális növényeket, gyümölcsöket fogyasztunk, sokat tehetünk a környezetvédelemért.

 

 

12. Húsmentes hétfőt tartok!

Az intenzív hústermelés pusztító hatással van a környezetre, hiszen hatalmas mennyiségű termőföldet, vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel. Már heti egy húsmentes nappal is felléphetünk a probléma ellen; de ha igazán elkötelezettek vagyunk, heti többször is beiktathatunk egy-egy hús nélküli alkalmat az étkezéseink sorába.

13. Természetes tisztítószereket használok!

A kemikáliák jelentős része takarítószerek, tisztítószerek formájában van jelen a háztartásban. Ha a művileg készített vegyszerek helyett áttérünk a természetes tisztítószerek használatra, azzal nemcsak a természet jár jobban, de mi is: kevesebb kémiai anyag jut be – bőrön át vagy a levegővel – a szervezetünkbe és a pénztárcánk is kevésbé bánja majd, hiszen a természetes tisztítóanyagok általában olcsóbbak is.

14. Tájékozódok!

A környezet- és természetvédelemnek számtalan formája létezik. A világhálón, kiadványokban, könyvekben, műsorokban, civil szervezeteknél, nemzeti parkoknál rengeteg olyan információ található, melyek további ötleteket adnak a hétköznapi, gyakorlati környezetvédelemhez. Olvassunk, tájékozódjunk és fejlesszük ismereteinket! Ismerjük meg a főbb környezeti és természeti problémákat - legyenek azok helyi vagy globális szintűek - s legyünk részesei mi is a megoldásnak!

15. Önkénteskedem!

Számos olyan környezet- és természetvédő civil szervezet működik akár hazai, akár nemzetközi szinten is, ahol hosszabb vagy rövidebb távra szívesen fogadnak önkénteseket. Ha kipróbálnánk, milyen élmény a gyakorlatban is segíteni a természet ügyét, érdeklődjünk a lehetőségekről és vágjunk bele! Nagyszerű élmény testközelből is megtapasztalni ezt a munkát, s megismerni hasonló gondolkodású embereket! Támogassuk az általunk fontosnak ítélt célokat!

©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
Ne zacskózz, zsákolj!

Ne zacskózz, zsákolj!

Nap nap után világszerte óriási mennyiségű nylonzacskót használunk el, s küldünk a szemétbe. Ha Te is csökkentenéd ezt a fajta műanyag hulladékot (is), jó szolgálatot tehetnek a Zöldbolt kínálatában is beszerezhető, vidám The Sorting Bags vászonzsákocskák! Interjú a készítővel.
Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

Belegondoltál már, hogy vajon évente hány műanyagpalack landol a kukákban? Szerinted mindig, mindenütt, mindenképp be kell csomagolni az ivóvizet? Te is szoktál csapvizet kérni az éttermekben, hogy kevesebb legyen a szemét?
Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Szerinted is probléma, hogy mennyi szemetet termelünk? Hallottál a tengerekben úszó szemétszigetekről? Úgy véled, hogy egyszer használatos tárgyakat készíteni véges energiaforrásból pazarlás? Akkor idén csatlakozz Te is a "Műanyagmentes Július" kampányhoz!
Bringázzunk együtt Európa városaival!

Bringázzunk együtt Európa városaival!

2017-ben Budapest is csatlakozott a European Cycling Challenge-hez, az európai városok közötti legnagyobb kerékpáros versenyhez. A május 1. és 31. közötti kihíváson a főváros más európai városokkal mérheti össze magát kerékpáros közlekedésben. A versenyhez bárki csatlakozhat. 
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?
Szódabika és citromsav - vissza az alapokhoz

Szódabika és citromsav - vissza az alapokhoz

A dédi nyolcvanhárom éves. Főz, mos, piacra jár, vasárnaponként szép ruhában templomba megy. Néha elgondolkodom azon, milyen más is az életünk. Dédinek nem volt autója, se mobilja, nem ugorhatott ki bármikor a szupermarketbe, nem főzött vacsorára zacskós levest és a padlófűtést sem ismerte. Város helyett tanyán élt, konditerem helyett a konyhában gyúrt, magának termelte az élelmiszert és márkás tisztítószerek helyett citromsavat, szódabikát használt.
Kapcsolódó termékek
Zöldbolt Irattartó dosszié újrapapírbólZöldbolt Irattartó dosszié újrapapírból
készleten
149 Ft 149 Ft/1 db
kosárba
- 14Mel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméterenMel Bartholomew: Kertészkedés 1 négyzetméteren
nem rendelhető
4 990 Ft4 290 Ft 4 290 Ft/1 db
A bőség kertje - Konyhakert ásás, kapálás nélkülA bőség kertje - Konyhakert ásás, kapálás nélkül
készleten
4 990 Ft 4 990 Ft/1 db
kosárba
Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)
készleten
5 590 Ft 5 590 Ft/1 db
kosárba
Rolser Bevásárlókocsi Baby MF Joy 1800 - banánzöldRolser Bevásárlókocsi Baby MF Joy 1800 - banánzöld
rendelhető
12 490 Ft 12 490 Ft/1 db
kosárba