
Kipróbáltuk - Gluténmentes húsvéti (nyuszi)pogácsa recept
Elárulhatjuk, az első próbálkozás nem lett tökéletes, cserébe viszont nagyon finom és természetesen gluténmentes. Gyanúnk az, hogy a nyitóképen látható sütik, hiába hívják őket pogácsának, sokkal inkább keksz alap tésztából készülhettek. Természetesen mindnekit bíztatnánk a kísérletezésre! És várjuk a fotókat is!
Íme a hozzávalók:
- 200 g GK FOOD Gluténmentes Friss pogácsa lisztkeverék
- 120 g legalább 70%-os zsírtartalmú margarin
- 25 g friss élesztő
- 150 g főtt áttört és kihűtött burgonya vagy 150 g túró
- 1 db M-es méretű tojás
- Válasszunk könnyen szétfővő, „C” típusú burgonyát a friss pogácsa elkészítéséhez!
Elkészítési útmutató:
Egy tálba mérjük a szükséges anyagokat: 200 g „GK FOOD Gluténmentes Friss pogácsa lisztkeveréket”, 120 g legalább 70 %-os zsírtartalmú margarint, 25 g friss élesztőt (vagy ennek megfelelő szárított élesztőt), 150 g főtt, áttört és kihűtött burgonyát vagy enenk megfelelő mennyiségű túrót, 1 db M-es méretű egész tojást.
A hozzávalókból gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk, amit 1 éjszakán át becsomagolva hűtőszekrényben pihentetünk.
Sütés előtt hidegen dolgozzunk a tésztával!
Néhány mozdulattal átgyúrjuk, úgy, hogy a kezünk melegétől ne lágyuljon meg a tészta. Lisztezett felületen 1,2-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis pogácsákat tenyerünkkel megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket felvert, egész tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 oC-on 15-25 percig sütjük. Ne süssük túl, mert könnyen kiszáradnak a pogácsák!
A nyuszik formázása
Csináljunk tojásdad formát ezúttal a pogácsa fomra helyett. Az egyik oldalán vágjunk két háromszög formát, így formázhatjuk meg a fület.