Magazin

Öko Valentin-nap - 12 ötletünk a környezetbarát ünnepléshez

Ha nemcsak szerelmednek, hanem a Földnek is szeretnél kedveskedni Valentin-nap alkalmából, meríts ötlet cikkünkből!

Lehet, hogy azok közé tartozol, akik szerint a Valentin-nap csupán az amerikanizáció és a konzumerizmus mellékterméke, eggyel több alkalom az értelmetlen pénzköltésre, felhalmozásra és hulladékgyártásra. Ha igen, nem célunk meggyőzni az ellenkezőjéről. De ha szívesen tekintesz úgy a Valentin napra, mint egy kis emlékeztetőre, hogy ideje valamilyen módot találni a szerelmed/szereteted kifejezésére, hoztunk pár ötletet, hogyan teheted ezt meg úgy, hogy közben minél kevésbé terheld a környezetet.

Az ötletek nagy része nemcsak mások iránti szeretetünk kifejezésére, hanem önszeretetünk megélésére is szuper lehet. Az, hogy épp egyedülálló vagy, nem kell, hogy visszatartson egy kis szeretet-ünnepléstől.

 

Őszi falevél szív alakú mintával

Környezettudatos Valentin-nap? Lehetséges! Kép forrása: pixabay

 

1. Készíts ajándékot újrahasznosított anyagokból!

Ha szívesen alkotsz a két kezeddel és szeretnél egy kis környezettudatosságot is vinni kezed munkájába, dolgozz olyan anyagokkal, amik egyébként is elérhetőek körülötted és ha nem válnának ajándék-alapanyaggá, csak a kukában landolnának. Az interneten se szeri se száma az inspiráló ötleteknek, sok kreatív ajándék pillanatok alatt elkészíthető.

2. Virág-ajándékozás fenntartható módon

Ha Valentin-nap, akkor virág, pontosabban rózsa. Tudtad, hogy a hazai virágboltokban az évnek ebben a szakában kapható rózsák nagy része Afrikából származik? Afrika egyes országaiban az elmúlt évtizedekben gigantikus rózsafarmok alakultak ki. A rózsák szintetikus tápanyagokon és lecsapolt tavak vizén fejlődnek az éhbérnél valamivel többért foglalkoztatott afrikai nők kezei közt, majd több ezer kilométert utaznak, mire eljutnak az európai virágboltokba, hogy február 14-én minél többen adhassanak rózsát kedvesüknek.

Persze valójában az Európában talán emberségesebb körülmények között, de szintén hatalmas mennyiségben termesztett virágok sem elhanyagolható mértékben terhelik a Földet.

Jó alternatívát jelenthetnek a cserepes virágok, feltéve, hogy a megajándékozott hölgy (vagy úr) szívesen gondoskodik a virágokról és így élettartamuk érdemben hosszabb lehet, mint vágott társaiké.

3. Üdvözlőlapok

A Valentin-nap hagyományos kellékei az üdvözlőlapok. Tudtad, milyen hatalmas terhelést jelent a környezet számára a papír előállítása? Egyetlen tonna papír előállításához 417 köbméter víz, 1,7 tonna fa és 717 kWh energia, illetve különböző adalékanyagok szükségesek.

Ezzel szemben a szürkés vagy barnás színű újrapapír előállításához mindössze 100 köbméter víz, 1150 kilogramm fekete-fehér újságpapír, és 300 kWh energia szükségeltetik.

Keress újrahasznosított papírból készített képeslapokat, vagy próbáld ki a merített papír készítést!

 

Merített papír szívekPróbáld  ki a papírmerítést! Kép forrása: pinterest

 

És persze a papírfogyasztás mérséklésében ia nagy segítségünkre lehet a digitalizáció is: válassz elektronikus képeslapokat.

4. Éttermi élmények a pandémia alatt, fenntartható módon

Az éttermi élményről a pandémia idején sem kell teljesen lemondanunk. A házhozszállítás környezettudatos alternatívája lehet, ha a Valentin-napi vacsora beszerzését egybekötitek egy kellemes városi sétával (főleg ha az előrejelzések szerinti igencsak csípős idő visszatart titeket az erdei sétától), aminek egyik állomása az étterem, ahonnan elhozzátok a vacsorát a hátizsákotokba rejtett jól záródó dobozokban vagy üvegekben.

Sajnos sok étterem értékeli úgy, hogy csak akkor tud megfelelni az egészségügyi előírásoknak, ha nem enged be a konyhájára otthonról hozott ételtároló dobozokat. Ha biztosra akarsz menni, érdemes előre felhívni az éttermet. És ha nem fogadják el az otthonról hozott dobozodat, egy okkal több, hogy fenntartható éttermet válassz, ahol legalább figyelnek arra , hogy újrahasznosított/komposztálható dobozban vihesd haza a finom falatokat.

Tudtad, hogy egyre több étterem fordít figyelmet a fenntarthatóságra is? A Felelős Gasztrohős pedig már egy térképet is összeállított nektek az ország fenntartható éttermeiről. Felelősségteljes éttermi élményre és sétára fel!

5. Ajándékozz  élményt!

Jóllehet, a pandémiás időkben vannak olyan élmények, amikről le kell mondanunk, az ajándékozható élmények listája még így is terjedelmes. Azért az online borkóstoló vagy koncertjegy megvásárlása előtt gondold át, mennyire nyitott a kedvesed az ilyen jellegű élmények online befogadására.

És persze ajándékozhatsz élményt anélkül is, hogy mélyen a pénztárcádba kellene nyúlni. Remek élmény lehet egy közös kirándulás (erről lent írunk bővebben), vagy ha a hidegben nincs kedvetek kimozdulni, szervezzetek otthoni randit, ami épp attól lesz különleges, amit ti beletesztek, ha van egy pár órátok, amikor kikapcsoljátok a telefont és semmi mással nem foglalkoztok, csak egymással.

6. Erdőfürdő Valentin-napi fókusszal

Bár az időjárás-előrejelzés szerint elég csípős idő várható a hétvégére, ha elengeditek a tavasz iránti egyre növekvő vágyatokat, rétegesen felöltöztök és egy hőtartó termoszba bekészítetek egy kis forró teát (esetleg forralt bort), így is csodálatos élményben lehet részetek, ha egy közeli erdő felé veszitek az utat. Ha szeretnétek pár tippet, hogyan hozhatjátok ki a legtöbbet az erdőben töltött időből, hogyan tudtok elmerülni a jelenlét örömében, olvassátok el az erdőfürdőről (Shinrin-Joku) szóló cikkünket.

Ha van kedvetek egy kis extra Valentin-napi fókusszal gazdagítani az erdőfürdőzést, legyen a közös kirándulás témája, hogy szemetekkel keresitek: hol lelhető fel a természetben a szeretet univerzális jelképe, a szív.

 

Szív alakú felhő

Járj nyitott szemmel! A szeretet mindenhol ott van. Kép forrása: pixabay

 

7. Környezetbarát édességek, rágcsálnivalók

Mitől lesz egy édesség környezetbarát? Elsősorban attól, hogy az édesség összetevőinek termelése etikus módon és vegyszermentesen történik, valamint hogy az édesség minél rövidebb utat tesz meg mire eljut a végfogyasztókhoz.

Próbáljátok ki a magyar kézműves puszedliket, a Friss Pufi puffasztott finomságokat vagy a különleges, cirokból készült nassolnivalóinkat! Készíthettek hagyományos módon pattogatott kukoricát is az esti filmezéshez! ;) 

Ha mindenképpen csokoládét szeretnél venni, keresd a “fair trade” címkével ellátott termékeket.

8. Környezettudatosan a hálószobában

A szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében a legjobb eszköz továbbra is az óvszer. És tartós monogám párkapcsolatban is előfordulhat, hogy az óvszerhasználat mellett teszitek le a voksotokat. De mi van akkor, ha közben szeretnétek figyelni a környezetre is?

Bár az óvszerhasználat a zero waste szemlélettel semmiképp sem összeegyeztethető, arra figyelhetünk, hogy milyen anyagokból készült (illetve milyen körülmények között előállított) óvszert választunk, ami nem csak a környezet, de a mi egészségünk szempontjából sem mellékes. Arra figyelj, hogy lehetőleg 100% természetes kaucsukból készült terméket válassz és keresd a méltányos kereskedelemből származó óvszereket. Vegánként jó, ha tudod, hogy a hagyományos óvszerek előállítása során a kaucsuk gumit kazeinbe, azaz tejfehérjébe áztatják, ezért figyeld a vegán logót is! Magyarországon környezet- és egészségtudatos fogamzásgátló eszközök legnagyobb választékban a Cserháti-Herold Janka nevével fémjelzett hormonmentes.hu oldalon érhetőek el.

9. Környezettudatos fehérneműk

Mint minden más, természetesen egy fehérnemű is lehet környezettudatos , nagyjából az édességeknél leírt szempontok alapján: milyen körülmények között lettek termelve és feldolgozva a fehérneműhöz felhasznált anyagok, és milyen távolságot tett meg a késztermék, mire eljutott hozzánk. A témáról érdemes elolvasni Mengyán Eszter cikkét a vous.hu-n.

10. Újrahasznosított ékszerek

Ha ékszerekkel szeretnél kedveskedni szerettednek, egyre több helyen találkozhatsz különböző anyagokból készült újrahasznosított fülbevalókkal. A Zöldbolt kínálatában igazán gyönyörűeket találhatsz újrahasznosított bicikligumiból.

 

Fülbevaló újrahasznosított bicikligumibólVálassz újrahasznosított anyagokból készült ajándékot! Kép forrása: zoldbolt.hu

 

11. Környezetbarát kozmetikumok

Ha környezetbarát kozmetikumokat keresel, a Zöldboltnál jobb helyet nem is találhatnál. Legyen szó arcápolásról, borotválkozásról, sminkről vagy zero waste kozmetikumokról, kínálatunkban mindent megtalálsz!

12. Öko-borok

A környezettudatos borfogyasztás első lépése lehet, hogy a hazai vagy a régióban készített borokat választasz, a következő lépést pedig a bio/organikus borok, a biodinamikus borok, valamint a natúrborok jelentik.

A biodinamikus borászat alapelve Rudolf Steinertől származik, aki a szőlőtermesztést egy a természet körforgásával harmóniában létező rendszerként értelmezi: a szőlő a talajjal és a terület növény- és állatvilágával is folyamatos kölcsönhatásban van, az egyes munkálatok a holdfázissal összhangban történnek és a borkészítés minden szakaszában minimális külső beavatkozás történik.

A natúrborok pedig minimum bio, de gyakran biodinamikus szőlőből a lehető legkisebb beavatkozással készülnek, mindenféle adalékanyag nélkül. Angolul “low intervention wine” névvel illetik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borfajtát. Magyarországon natúrborokat készít például a balatoni Grand Vin de Barnag pincészet és az etyeki Pécseli Pince.

 

Szőlőfürt

Próbáld ki a natúrborokat, keresd a hazait! Kép forrása: pixabay

 

További környezetkímélő ajándékötletekért nézd meg a karácsonyi összeállításunkat.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
10 öko ajándékötlet a Zöldbolttól

10 öko ajándékötlet a Zöldbolttól

Nem tudod, mit adj karácsonyra szeretteidnek? Céges ajándékcsomagot készítesz össze? A megajándékozott még csak most teszi az első lépéseket az öko életmód felé, és nem szeretnél túlzásba esni? Összeszedtünk pár ötletet, szemezgess köztük, inspirálódj, a döntés továbbra is a tiéd!
Így építs fel egy kapszula ruhatárat

Így építs fel egy kapszula ruhatárat

A nők zömének általában több ruhája van, mint amennyire szüksége van. A nem szükségleteken, hanem impulzusokon alapuló vásárlások nemcsak pénztárcánkat, de környezetünket is terhelik, hiszen az új holmik előállítása és utaztatása komoly környezeti károkat okoz. Erre a probléma kínál megoldást a "kapszula" ruhatár.
Fél év ruhavásárlás nélkül, avagy a divat és ami mögötte van

Fél év ruhavásárlás nélkül, avagy a divat és ami mögötte van

Egy fiatal, magyar újságírónő 2016 októberében elhatározta, hogy december 31-ig nem vásárol ruhát és kiegészítőt. Ekkor még nem tekintett kihívásként a dologra, ám decemberben jött az ötlet és az újabb határidő: immáron áprilisig - kereken fél évig - tartja magát fogadalmához. A miértekről, hogyanokról olvasmányos blogot vezet. 
Kapcsolódó termékek
Old Blue Kertész kesztyű, újrahasznosított farmerbőlOld Blue Kertész kesztyű, újrahasznosított farmerből
készleten
690 Ft 690 Ft/1 db
kosárba
Old Blue Edényfogó kesztyű, újrahasznosított farmerbőlOld Blue Edényfogó kesztyű, újrahasznosított farmerből
készleten
990 Ft 990 Ft/1 db
kosárba
Neobio testápoló bio acai bogyóval és szőlőmagolajjalNeobio testápoló bio acai bogyóval és szőlőmagolajjal
készleten
1 395 Ft 5,6 Ft/1 ml
kosárba
Shamo vízálló tok (wetbag) - burgundiShamo vízálló tok (wetbag) - burgundi
készleten
2 590 Ft 2 590 Ft/1 db
kosárba
Cibi Újraszalvéta - AlpakaCibi Újraszalvéta - Alpaka
készleten
2 890 Ft 2 890 Ft/1 db
kosárba
Equa kulacs - Menta (600 ml)Equa kulacs - Menta (600 ml)
nem rendelhető
2 990 Ft 2 990 Ft/1 db
Cibi Újraszalvéta XL (nagy méret) - HullámokCibi Újraszalvéta XL (nagy méret) - Hullámok
készleten
3 590 Ft 3 590 Ft/1 db
kosárba
Naturissimo Fit bőrfeszesítő testápolóNaturissimo Fit bőrfeszesítő testápoló
készleten
3 802 Ft 15,2 Ft/1 ml
kosárba
- 15Gabriela Nedoma: NatúrkozmetikumokGabriela Nedoma: Natúrkozmetikumok
készleten
4 500 Ft3 825 Ft 3 825 Ft/1 db
kosárba
Schüssler C-Vitaminos arcszérumSchüssler C-Vitaminos arcszérum
készleten
5 290 Ft 176,3 Ft/1 ml
kosárba
Equa ACTIVE üveg kulacs - fehér (550 ml)Equa ACTIVE üveg kulacs - fehér (550 ml)
készleten
5 390 Ft 5 390 Ft/1 db
kosárba
Schüssler Age Protection éjszakai arckrémSchüssler Age Protection éjszakai arckrém
készleten
5 590 Ft 111,8 Ft/1 ml
kosárba