Magazin

Önellátás mikroszinten - Csírák és mikrozöldek!

Igazi szuperélelmiszerek, amelyeket otthon magad termelhetsz meg! Csak semmi utazgatás ;) Ehelyett végigkísérheted a növénykék fejlődését!

Mi is a különbség?

Sokan összekeverik őket, de a mikrozöldségek (másnéven mikrozöldek) és a csírák különböző dolgot jelölnek. Eltérő körülmények között termesztheted őket, az ízük és a kinézetük is különbözik, hiszen más-más fejlődési szakaszban, és más-más növényi részeket fogyasztunk el belőlük.

Kezdjük a legelején! Mindkét folyamat a magból indul ki. A mag három részből áll: Kívül a maghéj határolja, ami megvédi a külső behatástól. Belül található a tápanyagokkal teli táplálószövet vagyis endospermium, és a csíra, vagy embrió. Az endospermium tápanyagokkal látja el az embriót, így ha a mag megfelelő körülmények közé kerül, akkor csírázásnak indul. A csírázáshoz nem kell sok fény, sem külső tápanyag, csak víz. Először vízbe kell áztatni a magot, hogy megszívja magát, majd le kell önteni a vizet és rendszeresen át kell öblíteni. A mag megduzzad a víztől, a maghéj megreped, és megindul a gyököcske, vagyis a növény szárának növekedése. Ha csírára vágysz, akkor ebben a szakaszban fogod elfogyasztani.

Baloldalon mikrozöldek, jobboldalon csírák

A mikrozöldek egy későbbi növekedési folyamat eredményei. Ehhez a magvakat nedves földbe kell helyezni, a csírázás a föld alatt megy végbe. A földből további tápanyagokat vesz fel a növényke, és ennek segítségével fejlődik tovább, csírából mikrozöldséggé. Megjelennek a száron az első kis levélkék. Ezeket egyszerűen egy ollóval le kell vágni a talaj fölött. A növekedés fajtától függően 1-3 hetet vesz igénybe és több fényt és levegőt igényel, mint a csíráztatás.

Tehát röviden a különbségeket így lehet összefoglalni:

A mikrozöldek földben, a csírák vizes közegben nőnek.
- A mikrozöldek esetében a szárat és leveleket fogyasztjuk el, a csírák esetében a magot és a szárat.
- A mikrozöldek 1-3 hét alatt fejlődnek ki, a csírák kevesebb, mint egy hét alatt.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztanod őket?

Mind a csírák, mind a mikrozöldek telis-tele vannak tápanyaggal, a kifejlődött növényhez képes sokkal koncentráltabb arányokban. A brokkolicsíra  például 10-100-szor több rákmegelőző hatású szulforafánt tartalmaz, mint a kifejlődött brokkoli.  A mag fogyasztásával összehasonlítva pedig csíráztatás folyamatának előnye, hogy bizonyos tápanyagok jobban elérhetővé válnak a szervezet számára, és több jótékony hatású enzim található bennük. Egy kutatás szerint az antioxidáns hatású rutin mennyisége 10-szeresére nőtt 3 nap csíráztatás után. A lucernacsíra  nagyszerű C, K és B vitaminforrás, ráadásul gyorsan és könnyen nő. A napraforgócsíra  nagymennyiségű fehérjét, esszenciális zsírsavat és rostot tartalmaz.

A mikrozöldeket sem kell félteni: Egy kutatás során 25 különböző fajta mikrozöldséget vizsgáltak, és mint kiderült ezek 4-40-szer annyi tápanyagot tartalmaznak, mint maga az érett növény. A kutatók olyan életfontosságú anyagokat vizsgáltak bennük, mint a K, C, és E vitamin, lutein és a béta-karotin. Nagy eltérések is vannak azonban a zöldségfajták között. A vöröskáposzta, a koriander és a retek  mikrozöldek teljesítettek legjobban, melyek 40-szeresen múlták felül az érett növényt. C, K és E-vitaminban a vöröskáposzta, az amaránt és a retek a leggazdagabb, béta-karotinban és luteinben pedig a koriander.

Nem csoda, hogy olyan népszerűek ezek a mini szuperélelmiszerek, hiszen a bennük található anyagok rendkívül fontosak az egészség megőrzése szempontjából. Nagyon sokan éppen azért csíráztatnak télen, mert ilyenkor friss, szezonális, helyi salátákból hiány van a piacon.

De lehetnének akármilyen egészségesek, ha nem lennének mindemellett finomak is, akkor minden bizonnyal nem fogyasztanánk őket annyit. Még szerencse hogy minden ízlésre találni megfelelőt! A napraforgó  kissé mogyorós beütésű, ha pedig szereted a csípőset, akkor a vöröshagymát  és a mustármagot  ajánljuk. A brokkoli, a zsázsa  és a retek  szintén fűszeresebb, pikánsabb, míg a lucerna  semlegesebb és lágyabb. Ha összehasonlítjuk a csírákat, a mikrozöldeket és az érett növényt, akkor legintenzívebb ízt a mikrozöldségektől kapunk. 

Felhasználásuk rendkívül sokrétű. A mikrozöldeket éppúgy használhatod, mint bármilyen kisebb levelű salátát. A csírákkal díszíthetsz ételeket, belekeverheted salátába, levesekbe ropogós feltétként, zöld turmixokba, szendvicsekre stb.

Lépésről lépésre: hogyan csináld?

Habár ma már egyre több helyen lehet kész csírát beszerezni, mi mégis az otthoni készítést javasoljuk. Egyrészt hatalmas élmény figyelni a növekedést, gyerekeknek különösen érdekes lehet. Ha együtt ápolgatjuk velük a csírákat és közben elmagyarázzuk mi történik, az felér jópár természetismeret vagy biológiaórával, csak éppen sokkal élvezetesebb! Másrészt pedig ezeket nem kell annyit szállítani, így az ökolábnyomuk is kisebb. Biztos hogy a lehető legfrissebb állapotában fogyasztjátok el, így megmarad a sok-sok értékes tápanyag bennük. Nem elhanyagolható a hulladék különbsége sem! Az apró magvakat kis papírzacskóban veszed meg, ezekből rengeteg csíra, vagy mikrozöld lesz otthon. Ha készen vennéd meg őket, nagyon nehéz olyan beszerzési helyet találni, ahol műanyagok nélkül árulják, és a térfogatkülönbség miatt sokkal több csomagolóanyagra van szükség. Nem mellesleg pedig sokkal olcsóbban jössz ki így! Nem kell aggódnod amiatt sem, hogy sok idődet veszi majd el, hiszen könnyen végzel a napi művelettel amíg várod hogy megmelegedjen az étel, vagy lefőjön a kávé.

A csíráztatásra többféle módszer létezik, emeletes csíráztatótól kezdve az egyszerűbb, befőttesüveges módszerekig. Mi most a Rédei csíráztató üvegedény használatát mutatjuk be, mivel nekünk ezzel vannak a legjobb tapasztalataink. Ez egy speciális fedővel ellátott befőttesüveg. A műanyag fedő egyrészt szűrőként szolgál, másrészt pedig megtámasztja az üveg oldalát, így pont ideális szögben tudod elhelyezni ahhoz, hogy minden nedvesség távozzon belőle. Ha szeretnél otthon egy hasonló szerkezetet összerakni, akkor végy egy befőttesüveget, egy gumival erősíts rá gézlapot a tetejére, ez lesz a szűrőd. Ahhoz, hogy ki tudjon csorogni belőle a víz, és megfelelően szellőzni is tudjon, állítsd bele egy tányérba ferdén.

Csupán ezt a négy, napi pár perc odafigyelést igénylő lépést kell követned a sikeres csíráztatáshoz:

1. Öblítés: A választott magból 1-1,5 evőkanálnyit helyezz az üvegbe, csavard rá a lyukacsos tetőt és töltsd fel vízzel. Rázd fel jól az üveg tartalmát, majd öntsd ki a vizet a tető lecsavarása nélkül. Ezt ismételd meg kétszer egymás után.

2: Beáztatás: Töltsd fel ismét vízzel az üveget és egy éjszakán keresztül állítsd szájjal felfelé, hogy a magok megszívják magukat és gyorsabban csírázni kezdjenek.

3. Csíráztatás: 10 óra állás után öntsd le a vizet, majd ismét töltsd fel, jól rázd meg és megint öntsd le róla a vizet. Helyezd az üveget ferde állásba, hogy a felesleges víz továbbra is távozni tudjon a lyukakon keresztül, és a csírák is elég levegőhöz jussanak. Naponta öblítsd át a fejlődő csírákat a már ismert módon!

4. Élvezd az ízeket és a tápanyagokat: A használt vetőmag fajától függően a csírázás 4-6 napig tarthat.

Egy tál ropogós csíra

Egy dologra érdemes azonban odafigyelned! Azok a nedves körülmények, amelyek között a csírák nőnek, kedveznek sajnos a baktériumok elszaporodásának is. Ennek megelőzése érdekében használat előtt sterilizáld a csíráztató edényt forró vízzel, és kizárólag alaposan megmosott kézzel nyúlj a csírákhoz és a magokhoz. A rendszeres és alapos öblítés nagyon fontos, és az is, hogy miután a csíra kész, hamar fogyasszátok el! Ha nem eszitek meg azonnal, akkor hűtőben tároljátok. Ezekkel az óvintézkedésekkel minimálisra csökkentheted, hogy elszaporodjanak a kórokozók. Ha nagyon elővigyázatos lennél, akkor elpusztíthatod a baktériumokat ecetes vagy citromos vízben való negyedórás áztatással.

Mikrozöldségek neveléséhez jóminőségű, műtrágyamentes virágföldre, és egy 6-8 cm magas tálcára van szükségünk, melyből le tud folyni a felesleges víz.

Mikrozöldek

1. A tálcára teríts földet 3-5 cm vastagságban.

2. Egyenletesen szórd rá a magokat! Hogy mennyit? A mag méretétől függően 1-2 evőkanálnyit szórj egy 20x20 cm-es felületre. Retekmagból többet is szórhatsz, brokkolimagból kevesebbet, mivel abban kétszer annyi szem található 1 g vetőmagban.

3. Simítsd le, és öntözd meg a földet, majd takard be vékony, kb 0,5 cm vastagságú földréteggel!

4. A tálcákat helyezd világos helyre, de ne érje direkt napsütés. Kerüld a túlöntözést, finom permetszerű öntözéssel nedvesítsd be a tálca felületét szükség esetén.

5. Ha megjelentek a csírák első igazi levelei, ollóval levághatod a föld felszíne fölött, és átöblítés után már fogyaszthatod is!

©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
300 négyzetméteren termeli meg a család szükségletét a kistokaji mérnök

300 négyzetméteren termeli meg a család szükségletét a kistokaji mérnök

Nálad mennyit terem a konyhakert?
15 újévi fogadalom egy zöldebb jövőért

15 újévi fogadalom egy zöldebb jövőért

Neked is van újévi fogadalmad? Szeretnél tenni Te is a környezet- és természetvédelemért? Összegyűjtöttünk neked néhány tippet, hogy segítsünk benne!
A biogazdálkodás igenis el tudja látni a világot!

A biogazdálkodás igenis el tudja látni a világot!

2050-re az egész emberiség számára elegendő táplálékot állíthatna elő a biogazdálkodás.
6+1 alapvető zöld könyv, ami meg kell legyen otthon

6+1 alapvető zöld könyv, ami meg kell legyen otthon

Összegyűjtöttünk neked azokat a könyveket, melyekre szükséged lesz, ha elhatározod magad és elkezded a háztartásod és a hétköznapjaid zöldítését.
7  hasznos ajándék kertbarátoknak

7 hasznos ajándék kertbarátoknak

Minek örülne a kertrajongó nagyapa, a veteményest dédelgető feleség vagy a balkonkertész barátnő? Ötletek a Zöldbolt háza tájáról!
Rosta Gábor: A városi tanya

Rosta Gábor: A városi tanya

Szemléletváltás a válság idején. Önellátás, takarékosság, környezettudatosság. Kiadja: Leviter Kiadó Kft. (2009)
Kapcsolódó termékek
Rédei Bio napraforgómag csíráztatásraRédei Bio napraforgómag csíráztatásra
készleten
289 Ft 9,6 Ft/1 g
kosárba
Rédei Bio búzamag csíráztatásraRédei Bio búzamag csíráztatásra
készleten
289 Ft 5,8 Ft/1 g
kosárba
Rédei Bio lucernamag csíráztatásraRédei Bio lucernamag csíráztatásra
készleten
499 Ft 16,6 Ft/1 g
kosárba
Rédei Bio zsázsamag csíráztatásraRédei Bio zsázsamag csíráztatásra
készleten
499 Ft 16,6 Ft/1 g
kosárba
Rédei Vöröskáposztamag csíráztatásraRédei Vöröskáposztamag csíráztatásra
készleten
499 Ft 33,3 Ft/1 g
kosárba
NépszerűRédei Bio brokkolimag csíráztatásraRédei Bio brokkolimag csíráztatásra
készleten
499 Ft 33,3 Ft/1 g
kosárba
Rédei Bio vöröshagymamag csíráztatásraRédei Bio vöröshagymamag csíráztatásra
készleten
499 Ft 33,3 Ft/1 g
kosárba
NépszerűRédei Bio retekmag csíráztatásraRédei Bio retekmag csíráztatásra
készleten
499 Ft 16,6 Ft/1 g
kosárba
Rédei Bio mustármag csíráztatásraRédei Bio mustármag csíráztatásra
készleten
499 Ft 10 Ft/1 g
kosárba
újRédei Salátaborsó csíráztatásra, mikrozöldnekRédei Salátaborsó csíráztatásra, mikrozöldnek
készleten
499 Ft 8,3 Ft/1 g
kosárba
NépszerűRédei csíráztató üvegedényRédei csíráztató üvegedény
készleten
2 099 Ft 2 099 Ft/1 db
kosárba