A zab értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal, melyet a pelyhesítés és őrlés után is megőriz. Széleskörűen használható az egészségtudatos konyhában, helyettesíthető vele az alacsonyabb rosttartalmú búzalisztek.
Jótékony hatásai:
- A zabpehelyliszt kevés keményítőt viszont több rostot, fehérjét és zsírt tartalmaz, emiatt lassabban szívódik fel, kevésbé emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe alacsonyabb). Vércukorproblémák esetén ajánlott a finomlisztet zabpehelylisztre cserélni.
- Magas rosttartalmának köszönhetően a zabpehelyliszt segít megelőzni a székrekedést.
- A zab és a belőle készült termékek alapvetően tartalmaznak glutént, de gyakran termesztik együtt búzával, rozzsal, árpával, ezért gluténérzékenység esetén körültekintően kell vásárolni. Csak olyan zabból készült terméket, amely gluténmentesként van feltüntetve.
Felhasználás: Alkalmas sütemények, palacsinta, keksz, pizzatészta, piték készítéséhez. Kelt tészta és kenyér sütéshez a zabpehelylisztet keverni érdemes más, magasabb sikértartalmú liszttel.
A zabpehelyliszt használható panírozáshoz, sűrítéshez, és zöldségfasírtokhoz állagának javításához is.
Összetevők: zabpehelyliszt