A hajdina Ázsia középső részéről származik, hazánkba népvándorlás útján jutott el.
A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Számtalan egészségvédő hatása miatt az elmúlt pár évben került ismét a köztudatba.
Jótékony hatásai:
- a hajdina rostokban gazdag, ami segíti emésztést, enyhíti a székrekedéses panaszokat
- vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös
- alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott
- a hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású
- antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe
- ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, mely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést
Felhasználása: Az egyik legegyszerűbb változat köret készítéséhez: kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében ízlés szerint fűszerezve főzni, kb. 20 perc alatt puhul meg.
Összetétel:
hajdina (Fagopyrum esculentum)
- Gabona és rizs helyettesítésére ajánlott
- Candida-diéta alatt is fogyasztható, sokoldalúan felhasználható mag.
- Köret, levesbetét, töltelék, vagy reggeli kása készítésére egyaránt alkalmas.
- Jótékony hatással van az erekre, a szív normál működésére.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 1636 kJ / 390 kcal
Zsír: 3,4 g
- ebből telített zsírsavak 0,7 g
Szénhidrát: 72,0 g
- ebből cukor: 0,5 g
Rost: 10,3 g
Fehérje: 12,0 g
Só*: 0,003 g
Tárolás:
Idegen szagtól mentes, száraz helyen, szobahőmérsékleten (15-25C).