Magazin

A mi kis állomásunk

Vasúti megállók szépültek meg a Magyar Közlekedési Klub programjának segítségével. Az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségi keretébõl finanszírozott programban az Önkéntes Központ Alapítvány közvetítésével elnyert pályázati projektben 22 vasútállomás/megálló környékén végeztek önkéntes munkát városvédõk, környezetvédõk, vasútbarátok.

Tizenkét  csapat már a tavalyi Fogadj örökbe egy megállót! programban is részt vett, tanúbizonyságot téve arról, hogy szó szerint veszik az „örökbefogadást”, és folyamatosan gondoskodnak a vasútállomás rendezett környezetérõl. Sok helyen ez azt jelenti, hogy a szolgálat nélkül maradt épület nem vált, nem válik az enyészet martalékává. 
Porva-Cseszneken és Kapostüskeváron vasúti múzeumot tartanak fenn civilek, az állomási funkciók mellett. Gádoroson és Jászboldogházán 2 teljes napon keresztül tereprendezést és állagmegóvó karbantartást végeztek, Gádoroson az oldalrakodót szabadították meg a benõtt növényzettõl és javították meg a téglafalat. Karcag-Vásártéren az ott lakó vasutas gondozza a kertet, Bábonymegyeren, Érden, Hevesvezekényben padok készültek. Fákat, virágokat ültettek, és a kaszálás, gyomírtás is a legtöbb helyen szerepelt a feladatok között.

Dunaújvárosban a vasútállomás melletti kiserdõben egy kontérnyi szemetet gyûjtött össze a Szemétkommandó. Önkormányzati szervezésben Kiskunfélegyházán, Tiszafüreden és Tótkomlóson végeztek munkát. Mezõtúron a túri fazekasok által készített kaspókban kerültek ki virágok az egyébként is szép mûemlék épületre. Kelenföldön peronoszlopokat, Ivacson az esõbeállót szabadítottak meg a falfirkáktól.

UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE 
Kapcsolódó cikkek
Rohamosan terjed a közösségi közlekedés

Rohamosan terjed a közösségi közlekedés

Az Oszkár telekocsi rendszer naponta mintegy kétszázezer kilométernyi kibocsátást tesz zöldebbé. Használatával megszüntethető az a környezetszennyező gyakorlat, hogy végtelen dugókban kocsijukban egyedül ülő sofőrökkel vannak tele az utak.
Tömegközlekedés - ingyen

Tömegközlekedés - ingyen

Mi a közös Dunakesziben és az Észt fővárosban? Mindkét helyen környezetvédelmi szempontból igen fontos  kezdeményezések indultak el a tömegközlekedés terén. Dunakeszi lakossága ingyen buszozhat a városban, az észt lakosok pedig ingyenesen használhatják helyi tömegközlekedési eszközeiket...
Napelem-alagút szupergyors vonatok fölött

Napelem-alagút szupergyors vonatok fölött

Egy belgiumi alagút tetejét - melyet azért építettek annak idején, hogy az Amszterdamot Párizzsal összekötõ szupergyors vonatot megóvják az esetleg rádõlõ fáktól - most összesen 16 ezer napelemmel borították be. A szakaszon áthaladó vonatokat így a napenergia hajtja, melybõl az elemek évente 3300 megawattórát termelnek.