Magazin

Hogyan együnk egészségesen és olcsón

Elterjedt az a hibás vélekedés, hogy az egészséges étkezés drága. Bár igényel némi többlettervezést és átgondolást, mégis lehet egészségesen étkezni korlátozott költségvetésbõl is. A Tudatos Vásárló hírei és praktikus ötletei.


"Egy 2010-es, az aktuális gazdasági válság szociális hatását figyelõ Flash Eurobarometer felmérés felmérés azt találta, hogy öt európaiból legalább egynek, legalább egy alkalommal nehézséget okozott az élelmiszerek, vagy más napi szükségletek megvásárlása a felmérést megelõzõ tizenkét hónapban. Az ingatag pénzügyi helyzet következtében a lakosság próbálja csökkenteni kiadásait, amelynek egyik nyilvánvaló célpontja az élelmiszerszámla.


Olcsóbb otthon fõzni


Egy friss, amerikai tanulmány felmérte a táplálkozási ajánlásoknak megfelelõ élelmiszerek vásárlásának költségét egy szupermarketben, összehasonlítva, elsõsorban a kényelmi ételek fogyasztásával a modern éttermekben. A szupermarketekben vásárolt élelmiszerek közé tartoznak a nagy tételben vásárolt gyümölcsök, a fagyasztott zöldségek, a csirkemell, a sovány húsfélék, a tésztafélék, a kenyerek, a reggelizõpelyhek és a tejtermékek. A modern étteremhálózatokban vásárolt étkezések tipikusan a következõkbõl álltak: szendvics, csirkefalatkák, sült hasábburgonya, gyümölcslé, kávé vagy cukros üdítõk.

A vizsgálat kiderítette, hogy a kényelmi táplálkozás energiaegységre jutó költsége 24%-kal magasabb az otthon elkészített ételekbõl állónál. Mindazonáltal, ez a számítás nem vette figyelembe sem az egyéni közüzemi költségeket, sem az élelmiszerek megvásárlására és elkészítésére fordított idõt. Így valamivel alacsonyabb lehet az összesített megtakarítás. Sajnos hiányoznak az összehasonlításhoz szükséges európai adatok.
Nem kell mindenbõl biot venni

A táplálkozási útmutatók csak kis mennyiség fogyasztását javasolják az olyan költséges élelmiszerekbõl, mint a (vörös)hús, halak, szárnyasok és sajt. Valójában többet kellene fogyasztanunk a bab és lencsefélékbõl, rizsbõl, tésztafélékbõl. Gyakorlatilag ez több babot és kevesebb húst jelent a chilinkben, vagy kevesebb sajtot a tésztaszószban. Már több weboldal is mûködik, amelyek kifejezetten olcsóbb recepteket mutatnak be.

A hagyományos élelmiszerek biztonságát figyelembe véve, a sokkal drágább bio élelmiszerek étrendbe való felvétele nem minden esetben indokolt. (Ld. Mibõl együnk biot címû cikkünket)." - olvasható a Tudatos Vásárló honlapján. (A cikk további részében praktikus tippek és ötletek is megtalálhatók.)


FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE.
 

Kapcsolódó cikkek
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.
Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Hogyan zöldíthejük étkezési szokásainkat? Mi köze az élelmiszernek a környezetvédelemhez? Hogyan tarhatjuk szem előtt az energiatudatosságot és a társadalmilag felelős hozzáállást az asztalnál is? Ötletek és tanácsok a GreenDependent Egyesülettől.
Vegán étkezés és életmód - II.

Vegán étkezés és életmód - II.

A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
Vegán étkezés és életmód I.

Vegán étkezés és életmód I.

Töltsd fel magad enzimdús ételekkel, és életenergiával! Mi is az a vegán étkezés? Mitõl más, mint a hagyományos táplálkozás? Mitõl adhat többet?