A Moonrice sós ízű rizs chips tiszta étel: vegán, glutén- és tartósítószermentes, olaj nélkül sütött és finom. Sem mesterséges színezéket, sem hozzáadott ízfokozót nem tartalmaz.
Szinte mindenki eheti, ezért család- és közösségbarát ropogtatnivaló. Reform tápláló élelmiszer, amely egyben egészséges nassolnivaló magas rost, ásványianyag- és fehérje-tartalommal.
Pálmaolajmentes és vegán termék. A termékben található növényi olaj napraforgó étolaj. Hazai alapanyagból gondosan előkészítve, hazai rizsfeldolgozó - Mentész Zrt., Mezőtúr - üzemében készített rizs chips adalékanyagoktól mentesen.
Kalóriában szegény, de ízben gazdag kisétkezés olyan embereknek, akik a tudatos életmódjukat élvezni szeretnék.
Nagypál Zsolt, a gyártó, Mentész Zrt. vezérigazgatója így mutatja be a termőterületet és ír terveikről is:
"Aggódsz a karbonlábnyomod és a jövő miatt? Mi is.
Ha Szarvas felől a kompon átjössz és Mezőtúr felé vezetsz, kocsid ablakából láthatod a rizsföldjeink egy részét (500 hektáron termesztünk rizst). Április-májustól egészen szeptember-októberig isszák a Körös finom vizét és süttetik rizshasukat az alföldi napfényben. Betakarításuk után a legszebb rizsdarabkák a gluténmentes rizsfeldolgozó és rizspuffasztó üzemünkben megvalósítják minden rizs legszebb álmát: rizs chipsszé válnak. Kicsattannak az egészségtől, így a tartósítószert csípőből visszautasítják.
És várnak, várnak, rád várnak, hogy levedd azt a finomnak tűnő Moonrice-zacskót a polcról (és kóstolás után megállapítsd, hogy tényleg finom).
A Moonrice legföljebb annyit utazik, amennyit te egy balatoni hétvége alatt.
A területeink tizedén már környezetkímélő ökológiai gazdálkodást folytatunk – tervünk az, hogy ez 100%-ra nőjön (minden mosolyogva elfogyasztott Moonrice rizs chipsszel ebben segítesz minket)."
(Forrás: Moonrice)
Itt pedig egy kis technológiai kisokos:
"Tudod, hogy mi a különbség az extrudált és a puffasztott gabonák között? :)
Meglepődnél, ha tudnád, hogy a két eljárás és végtermék mennyire különbözik egymástól!
Puffasztás: A hántolt, tisztított gabonát, rizst a puffasztásos technológia során nagy hőmérsékletű és nyomású zárt térbe helyezzük, majd ezt követően a túlhevített, gőzzel teli térből, a fedő nyitását követően a gabonaszemek szabad térbe jutva eredeti térfogatuk többszörösére nőnek. A puffasztás során a magvak eredeti térfogata akár 8-10 szeresére duzzadhat. Az így kapott termékeket többféle formában, ízesítésben lehet kapni! Számos élelmiszer, müzlifajta tartalmaz puffasztott gabonát, azonban önmagukban, tejbe vagy joghurtba keverve is nagyon kedvelt élelmiszer.
Extrudálás: Az extrudáció hatására nőhet a szénhidrátnak és a fehérjéknek az emészthetősége, csökkenhet a zsír és a vitamintartalom. De mi is történik? A meghántolt gabonákat folyékony masszává nyomják össze és egy szűk nyíláson átpréselik, majd megszilárdulva felveszi a formázó nyílás alakját. Ezzel a folyamattal megváltozik a gabona textúrája, az alakja, a színe. Különböző reggeliző ételek, müzlik, snackek készülnek belőlük, de önmagukban is fogyaszthatók.
A puffasztás és az extrudálás folyamatát sokan összekeverik, azonban nem ugyanaz. A puffasztással a rizs és a gabonaszemek beltartalmi értékeihez mesterségesen nem nyúlnak, a nyomás alatt térfogatuk többszörösére képesek megnőni és a gabonaszem eredeti vitamintartalma jelentős részben megmarad. Példának okáért a puffasztott búza akár 5-10-szer több élelmi rostot tartalmazhat, mint a búzaliszt.
Az extrudálás során a gabonaszemek eredeti formája, alakja megváltozik, más ízű, jellegű ropogtatni valót kapunk ezáltal.
A két termék mögött valójában teljesen más eljárás rejtőzik, más eszközök, gépek, berendezések kellenek a munkafolyamatok elvégzéséhez, a késztermékek előállításához. Közös tulajdonságuk azonban, hogy csak üzemi körülmények között van lehetőség ezen termékek biztonságos előállítására, otthon – mint pl. a pattogatott kukoricát – nem lehet elkészíteni.
Jó ropogtatást kívánunk!"
Forrás: Friss Pufi Facebook oldal
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!