Ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer.
Mi is az az amaránt?
Az amarant-félék több fajtája már Kolumbusz előtt őshazájában (az Andok trópusi magasföldi völgyeiben) a kukoricával egyenértékű kenyérgabona volt. Az apró magból készült kenyér kissé tömörebb és édeskésebb ízű, mint a búzakenyér. A disznóparéjfélék családjába tartozó növénynek kb. háromezer fajtája van. Ma már nemcsak az inkák termesztik és nemcsak táplálkozási célokból, hanem szemetgyönyörködtető dísznövényként is szerte a világban. Afrikában pl. levélnövényként fogyasztják, Belső-Mongóliában (Kína legszárazabb vidéke) kenyérgabona és zöldtakarmány. Érdekessége ezen a vidéken, hogy lefagyásig folytonosan nő, sőt aratás után hirtelen megugrik, s egyre sűrűsödik. Sokoldalúságára jellemző, hogy egyik variációja a nálunk kakastaréj néven ismert kedvelt dísznövény. Bárhol eredményesen termeszthető, mert rendkívül szívós és ellenálló.
Miért fogyaszd?
Az amarant magja és lisztje rost-, kalcium-, vas-, vitamin- és fehérje-tartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is (Léder, 1998, Szőcs, 1995). A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaznak. A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakban gazadag.
Hogyan fogyaszd?
A mag hő hatására kipattog mint a pattogatott kukorica, s így közvetlenül is fogyasztható. Felhasználható müzli-keverékekben, süteményekben, édességekben is.
RECEPTEK
Amarántkeksz
Hozzávalók:
500 g pattogatottamaránt
500 g búzadara
500 g nádcukor
500 g szőlőbogyó
500 g mogyoró
500 g dió
30 evőkanál főtt, tört krumpli
10 tojás
tej igény szerint
10 evőkanál mézeskalács ízesítő
5 evőkanál kakaó
2,5 sütőpor
Elkészítése:
Minden hozzávalót könnyű tésztává dolgozunk össze. A fél centiméter vastag korongokat sütőpapírral bevont tepsibe tesszük. Közepes hőfokon 15-20 percig süssük. Esetleg csokoládéöntetet is tehetünk rá.
Amarántos sajtkrém
Hozzávalók:
620 g krémsajt
2,5 csésze pattogatott amaránt
1,5 csésze apróra vágott zöldhagyma
zeller vagy bio petrezselyemlevél
metélőhagyma.
Elkészítése:
Szobahőmérsékleten hagyjuk a krémsajtot megpuhulni, majd jól keverjük az amaránttal. Adjuk hozzá a zöldségeket és fűszerezzük ízlés szerint. Krékerre vagy kenyérre kenhetjük. A zöldségeket mazsolával, bogyós gyümölcsökkel vagy aprított fügével is helyettesíthetjük.

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet