A zab egy élelmi rostokban gazdag gabonaféle, ami a kiegyensúlyozott és változatos étrend méltó részét képezheti. A zabból készült lisztet felhasználhatjuk minden olyan ételbe, amibe hagyományos lisztet használnánk, így készíthetők belőle kenyerek, pékáruk, kekszek, sütemények, de kitűnően alkalmas palacsinták, nokedli és bundázott ételek elkészítésére is.
Jótékony hatásai:
- A zabpehelyliszt kevés keményítőt viszont több rostot, fehérjét és zsírt tartalmaz, emiatt lassabban szívódik fel, kevésbé emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe alacsonyabb). Vércukorproblémák esetén ajánlott a finomlisztet zabpehelylisztre cserélni.
- Magas rosttartalmának köszönhetően a zabpehelyliszt segít megelőzni a székrekedést.
- A zab és a belőle készült termékek alapvetően tartalmaznak glutént, de gyakran termesztik együtt búzával, rozzsal, árpával, ezért gluténérzékenység esetén körültekintően kell vásárolni. Csak olyan zabból készült terméket, amely gluténmentesként van feltüntetve.
Felhasználás: Alkalmas sütemények, palacsinta, keksz, pizzatészta, piték készítéséhez. Kelt tészta és kenyér sütéshez a zabpehelylisztet keverni érdemes más, magasabb sikértartalmú liszttel.
A zabpehelyliszt használható panírozáshoz, sűrítéshez, és zöldségfasírtokhoz állagának javításához is.