A nyár zsivajgó energiája granolába zárva... Szárított meggyel ízesített, sörtörköly* felhasználásával készült granola, amit kókuszchips, lenmag, napraforgómag, és finom fűszerek is gazdagítanak.
*A sörtörköly a sörgyártás mellékterméke, az édes cefre leszűrése után visszamaradó gabona őrleményt (árpát és/vagy búzát) jelenti. Jelentős mennyiségben keletkezik: a sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Alkoholtartalma nincs, azonban hihetetlenül gazdag tápanyagokban. Többek között kiváló rostforrás és teli van fehérjével.
Receptúránknak köszönhetően termékünk a piacon megtalálható hasonló termékekhez képest 41% kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
És te? Szemeted, vagy megeszed?
Mi a különbség a müzli és a granola között? Egyáltalán van különbség, vagy a granola csak egy trendibb szó a müzlire?
A müzli és a granola nagyon hasonlóak egymáshoz. Klasszikusan mindkettő zabalapú ropogtatnivaló, olajos magvakkal (dióval, mogyoróval, mandulával), és aszalványokkal (mazsolával, áfonyával, sárgabarackkal).
A fő különbség abban rejlik, hogy a granolát megsütik, és ez annak jó hír, akinek a ceráliákban lévő rostok nyersen esetleg puffadást okoznak. Na és persze annak is, aki szeret ropogtatni...
Eredetileg táplálékkiegészítőnek szánták, mára azonban kedvelt reggeli-alapanyag lett mindkettő, hiszen elkészítésük gyors és egyszerű: csak le kell önteni őket egy kis (növényi) tejjel, és már fogyaszthatóak is.
A mi granolánk "mentett összetevője", a sörtörköly egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem ázik el, így elkészítve is magaddal viheted, sokáig ropogós marad. De nemcsak az élvezeti értéke kiemelkedő - rostban és fehérjében gazdag, szénhidrátban pedig szegény.
Sietős iskolakezdős reggeliként és/vagy energiát adó tízórainak ezért különösen ajánljuk!
Ételmentő - "upcycled" élelmiszerek
Upcycled élelmiszer: olyan étel, amelynek valamely összetevője kidobástól megmentett élelmiszeripari melléktermék.
Az élelmiszeripari melléktermék emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas ételt jelent, semmiképpen sem romlottat. A melléktermék kifejezés arra utal, hogy egy másfajta élelmiszer gyártásakor ezek a - leggyakrabban növényi - részek nem kerülnek felhasználásra, nincs rájuk szükség.
Ilyen növényi rész péládul az ananász belső, fás tengelye (más szóval szíve), amelyet a feldolgozás során kivágnak. Azonban alacsony hőmérsékleten, hosszú időn keresztül sütve ez a tengely megpuhul, és mindenféle finomság készülhet belőle.
Az upcycled élelmiszerekre ugyanolyan élelmiszerbiztonsági előírások vonatkoznak, mint egy "hagyományos" ételre, így bátran megkóstolhatod őket!
Az upcycled élelmiszerek - és így az Ételmentő termékek is - kizárólag olyan alapanyagokból készülnek, amelyek vagy esztétikai okokból minősülnek "hulladéknak", vagy azért, mert az adott élelmiszeripari cégnél készülő termékhez ez az alapanyag csak részben szükséges.
Az utóbbira példa a mi sörtörköly granolánk is. A sörtörköly a sörgyártás mellékterméke: az édes cefre leszűrése után visszamaradó gabonaféléket takarja az elnevezés. A sörgyárakban nincs rá szükség, azonban a megfelelő kezekben ez az alapanyag ropogós granolává válhat. Meg is lehet őrölni, és a sörtörköly lisztből tápanyagdús száraztészta, vagy tetszőleges pékáru is készülhet.