Nassolnál, de nem mindegy mit? Vigyáznál családod egészségére?
FrissPufi puffasztott gabonák nem csak egészségesek, de finomak is!
A gabonaszemeket valódi termelői mézzel csurgatjuk le, és az ízvilágot egy kis fahéjjal is megbolondítjuk. Üzemünk dolgozói különösen nagy gondot fordítanak a termék minőségére. Garantáljuk, hogy a fahéjon kívül minden alapanyag hazai: a rizst magunk vetjük, az ízesítéshez használt mézet pedig helyi termelőtől vásároljuk. Az alapanyagot saját üzemünkben dolgozzuk fel, majd ízesítjük és csomagoljuk.
Fogyasztható önmagában, tejjel, joghurttal, friss és aszalt gyümölcsökkel kombinálva, de ízletessé tehetsz vele desszerteket, süteményeket is.
Tudod, mi a különbség az extrudált és a puffasztott gabonák között? :)
Meglepődnél, ha tudnád, hogy a két eljárás és végtermék mennyire különbözik egymástól!
Puffasztás: A hántolt, tisztított gabonát, rizst a puffasztásos technológia során nagy hőmérsékletű és nyomású zárt térbe helyezzük, majd ezt követően a túlhevített, gőzzel teli térből, a fedő nyitását követően a gabonaszemek szabad térbe jutva eredeti térfogatuk többszörösére nőnek. A puffasztás során a magvak eredeti térfogata akár 8-10-szeresére duzzadhat. Az így kapott termékeket többféle formában, ízesítésben lehet kapni! Számos élelmiszer, müzlifajta tartalmaz puffasztott gabonát, azonban önmagukban, tejbe vagy joghurtba keverve is nagyon kedvelt élelmiszer.
Extrudálás: Az extrudáció hatására nőhet a szénhidrátnak és a fehérjéknek az emészthetősége, csökkenhet a zsír és a vitamintartalom. De mi is történik? A meghántolt gabonákat folyékony masszává nyomják össze és egy szűk nyíláson át préselik, majd megszilárdulva felveszi a formázó nyílás alakját. Ezzel a folyamattal megváltozik a gabona textúrája, az alakja, a színe. Különböző reggeliző ételek, müzlik, snackek készülnek belőlük, de önmagukban is fogyaszthatók.
A puffasztás és az extrudálás folyamatát sokan összekeverik, azonban nem ugyanaz. A puffasztással a rizs és a gabonaszemek beltartalmi értékeihez mesterségesen nem nyúlnak, a nyomás alatt térfogatuk többszörösére képesek megnőni és a gabonaszem eredeti vitamintartalma jelentős részben megmarad. Példának okáért a puffasztott búza akár 5-10-szer több élelmi rostot tartalmazhat, mint a búzaliszt.
Az extrudálás során a gabonaszemek eredeti formája, alakja megváltozik, más ízű, jellegű ropogtatnivalót kapunk ezáltal.
A két termék mögött valójában teljesen más eljárás rejtőzik, más eszközök, gépek, berendezések kellenek a munkafolyamatok elvégzéséhez, a késztermékek előállításához. Közös tulajdonságuk azonban...
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nem csak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
![ÖKO termékek](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp1.svg)
100% válogatott ÖKO termékek
![3000+ termék azonnal, raktárról](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp3.svg)
3000+ termék azonnal, raktárról
![zöld életmód](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp8.svg)
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!