
Befőzési praktikák csak természetesen
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)
A csináldmagad otthoni praktikák egy környezetbarát háztartás szerves részei, és nem merülnek ki a házi kozmetikum vagy mosószer, esetleg szappankészítés fortélyaiban.
Bőven van lehetőség a konyhában is kibontakozni azoknak, akik a nyár legjavát befőttes vagy csatos üvegbe szeretnék zárni esetleg fagyasztott formában betárolni a téli időszakra. Mi eddig is úgy gondoltuk, hogy kiemelten fontos a szezonálisan, hazánkban termő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A messziről érkeztetett, útközben, mesterséges körülmények között beérő termések nem tartalmaznak annyi vitamint, mintha a Nap érlelte volna őket. Az ökolábnyom terhelésről illetve arról a tényről már nem is beszélve, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai termelők munkáját támogatni is lényeges ökológiai szempont.
Jelen helyzetben - élelmiszer árak drágulása miatt - fentieken felül is ajánljuk, hogy megismerd a dzsemek, lekvárok, savanyúságok, házi szörpök és szirupok készítésének világát. Nem ördöngösség, bár néha úgy tűnhet, hogy sok a bíbelődés, de a büszkeség is vele jár, amikor az ember körbenéz a saját maga által eltett finomságokon. Nagymamám mindig azt mondta, ahogy nyaranta teltek a kamrapolcok, hogy a van-tól még sosem lett semmi bajunk :)
A lekvárkészítés fortélyai
A legfontosabb, hogy érett, jó mínőségű, szezonálisan érő gyümölcsből készüljön, mosás, tisztítás, ha kell aprítás után fazékba téve már rotyoghatnak is a pompás termések.
Gyakran olvasni a receptekben, hogy ahány kg a gyümölcs annyi cukrot kell hozzátenni, nos én még sosem főztem be így lekvárt, sőt, amennyire csak lehet minimalizálom a cukrot. Pont ezért fontos az érett gyümölcs, mert abban már természetes módon benne van a fruktóz. Érdemes kevesebb curkorral indítani és közben kóstolgatni.
Tavaly óta a Katáéknál ellesett módot használom, ami a sok levet tartalmazó terméseknél - eper, cseresznye, meggy, ribizli, málna - nagyon bevált. A gyümölcsöt cukorral - mennyiségtől és érettségétől függően 20-30 dkg-val szoktam kezdeni, később kóstolom - elkeverve állni hagyom, amikor már levet enged abból friss gyümölcsital vagy ha elegendő a mennyiség akkor szörp is készül. A szörpnek valót fel szoktam forralni, majd forrás után csatos, szörpös üvegbe adagolom és száraz dunsztba teszem.
A gyümölcspürét felteszem lábasba rotyogni, a leszűrés utáni csekély levet tartalmazó massza hamar sűrűsödni kezd, kb. 30-50 perc - ez is a gyümölcs mennyiségétől függ - után botmixerrel összekeverem, még kb. 15 percet kevergetés mellett főzöm és azon nyomban, forró állapotban teszem az alaposan elmosott üvegekbe. A lekvárral megtelt üvegek pléddel, takaróval kibélelt kosárba, vagy dobozba kerülnek, alaposan bebugyolálva, így szép lassan hűl ki.
Dzsemfix helyett kavargassuk a lekvárnak valót
Gyümölcslekvár készülhet teljesen hagyományos módon, 1-2 órán át kevergetve cukorral vagy cukrot helyettesítővel ízesítve. Aki nem tud rászánni ennyi időt az természetesen választhat a dzsemfixek közül. De saját tapasztalataink alapján mondhatom, hogy már a fenti módszerrel is rövidül a lekvárkészítési idő.
Igaz a lecukrozás utáni átszűrés plusz idő, de annak eredménye a finom, friss gyümölcsszörp. Idén ez eper mellett málnával, ribizlivel és meggyel is tettem egy próbát. Ezeknek a gyümölcsöknek magas a víztartalma, de ezzel a természetes eljárással a lédús gyümölcsökből szörp és lekvár is lett plusz adalékok nélkül.
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Pektin miért hasznos és mire való?
A pektin - poliszacharid - egy természetes sűrítő, zselésítő anyag, mely bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben, körtében és legnagyobb arányban az almában található. Növényi eredetű pektin már porított formában is kapható, befőzési szezonban érdemes tartani belőle a konyhában.
Ha van otthon pár szem alma, ami már nem annyira ropogós, vagy már érik a kertben a korai, nyári alma, - amit savanykás íze miatt főképp sütibe szoktak reszelni - érdemes felkockázva a készítendő lekvárba tenni.
Az alma semleges íze nem befolyásolja a fő gyümölcs ízét, aromáját, viszont a benne lévő természetes pektin gyorsítja a sűrűsödést, ennek köszönhetően lerövidül a lekvárfőzési idő.
Sterilitás és dunsztolás: fontos lépések
A természetes tartósításhoz az eszközök, üvegek és különösen a kupakok tisztasága nagyon fontos. Több módon is megoldható az otthoni sterilitás. Az üvegeket, kupakokat mosogatógépben a legmagasabb hőfokon átmosni az egyik legegyszerűbb módszer.
A kupakokat illetve az üvegek peremét úgyis megtisztíthatjuk, ha egy magasabb falú tepsibe vízet és egy evőkanál citromsavat vagy ecetet teszünk. A tepsiben tűzhelyen forralni kezdjük a vízet, a kupakokat és a befőttes üvegeket fejjel lefelé fordtva pár percre belehelyezzük közvetlenül a lekvár vagy más eltennivaló betöltése előtt.
A száraz dunsztolás természetes hőkezelési eljárás, amivel a forró anyagok a köré tekert plédnek, textileknek köszönhetően lassan hűlnek ki. 2-3 nap után ki lehet venni a takarók alól és felcímkézve mehetnek a kamrába.
Zöldségek fagyasztása blansírozással
A gyümölcsök mellett a nyári zöldségekből fagyasztva tudunk eltenni télire valót. Lehet hőkezelés nélkül egyszerűen bezacskózni, például étkezési paprikát szeletelve, amiből télen egy kisebb adag is ízletessé teszi az ételt. A gyalult tök is mehet natúr formában a fagyasztóba. Azonban van pár zöldség, ami tartósabban eláll és jobban megőrzi az állagát, ha blansírozással kerül a hűtőládába.
A blansírozás egyszerű hőkezelési eljárás, a megtisztított zöldségeket - borsó, babfélék, kukorica - pár percre forró vízbe tesszük. Szűrőkanál segítségével tiszta vászonkendőre, terítőre téve a felesleges vízet letöröljük majd edényekbe vagy zacskóba téve kerülhet a fagyasztóba.
Kapcsolódó cikkek és termékek:
A Te zabkásádról sem maradhatnak le a bogyós gyümölcsök? Télen is szeretnéd élvezni a friss málna ízét? Szerezd be kedvenceidet éretten, szezonálisan és fagyaszd le őket! Egészségesebb, és egy csomó csomagolást is megspórolhatsz! - VIDEÓVAL!
Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki az epret ne szerette volna. Tavaly találtunk rá egy isteni receptre, ezzel két legyet ütünk egy csapásra és az isteni eperlekvár mellett szörpünk is lesz a mennyei gyümölcsből.
(Frissítve: 2025. május)