Zöldbolt.hu
Zöldbolt.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • OUTLET 15-90% kedvezménnyel 
    • Mosás és takarítás 
    • Élelmiszerek 
    • Egészség 
    • Szépségápolás 
    • Otthon és kert 
    • Zero Waste 
    • Könyvek és Kiadványok 
    • Újrapapírok és natúr írószerek 
    • Játékok és Babaholmik 
    • Ajándékutalványok, Ajándékcsomagok 
    • Ökoruházat 
  • Akciók
  • Info
    • Hírlevél feliratkozás
    • Kapcsolat
    • Szállítási módjaink
    • Fizetési módjaink
    • Magunkról
    • Legyél a viszonteladónk!
    • Általános Szerződési Feltételeink
  • Magazin
  • Üzletünk
Vissza
Befőzési praktikák csak természetesen
Márton Anikó
Júl 04
2022
12:05

Befőzési praktikák csak természetesen

Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek. 

(Frissítve: 2023. augusztus)

A csináldmagad otthoni praktikák egy környezetbarát háztartás szerves részei, és nem merülnek ki a házi kozmetikum vagy mosószer, esetleg szappankészítés fortélyaiban. 

Bőven van lehetőség a konyhában is kibontakozni azoknak, akik a nyár legjavát befőttes vagy csatos üvegbe szeretnék zárni esetleg fagyasztott formában betárolni a téli időszakra. Mi eddig is úgy gondoltuk, hogy kiemelten fontos a szezonálisan, hazánkban termő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A messziről érkeztetett, útközben, mesterséges körülmények között beérő termések nem tartalmaznak annyi vitamint, mintha a Nap érlelte volna őket. Az ökolábnyom terhelésről illetve arról a tényről már nem is beszélve, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai termelők munkáját támogatni is lényeges ökológiai szempont. 

Jelen helyzetben - élelmiszer árak drágulása miatt - fentieken felül is ajánljuk, hogy megismerd a dzsemek, lekvárok, savanyúságok, házi szörpök  és szirupok készítésének világát. Nem ördöngösség, bár néha úgy tűnhet, hogy sok a bíbelődés, de a büszkeség is vele jár, amikor az ember körbenéz a saját maga által eltett finomságokon. Nagymamám mindig azt mondta, ahogy nyaranta teltek a kamrapolcok, hogy a van-tól még sosem lett semmi bajunk :)

 

 

A lekvárkészítés fortélyai 

A legfontosabb, hogy érett, jó mínőségű, szezonálisan érő gyümölcsből készüljön, mosás, tisztítás, ha kell aprítás után fazékba téve már rotyoghatnak is a pompás termések. 

Gyakran olvasni a receptekben, hogy ahány kg a gyümölcs annyi cukrot kell hozzátenni, nos én még sosem főztem be így lekvárt, sőt, amennyire csak lehet minimalizálom a cukrot. Pont ezért fontos az érett gyümölcs, mert abban már természetes módon benne van a fruktóz. Érdemes kevesebb curkorral indítani és közben kóstolgatni.

Tavaly óta a Katáéknál ellesett módot használom, ami a sok levet tartalmazó terméseknél - eper, cseresznye, meggy, ribizli, málna - nagyon bevált. A gyümölcsöt cukorral - mennyiségtől és érettségétől függően 20-30 dkg-val szoktam kezdeni, később kóstolom - elkeverve állni hagyom, amikor már levet enged abból friss gyümölcsital vagy ha elegendő a mennyiség akkor szörp is készül. A szörpnek valót fel szoktam forralni, majd forrás után csatos, szörpös üvegbe adagolom és száraz dunsztba teszem.

A gyümölcspürét felteszem lábasba rotyogni, a leszűrés utáni csekély levet tartalmazó massza hamar sűrűsödni kezd, kb. 30-50 perc - ez is a gyümölcs mennyiségétől függ - után botmixerrel összekeverem, még kb. 15 percet kevergetés mellett főzöm és azon nyomban, forró állapotban teszem az alaposan elmosott üvegekbe. A lekvárral megtelt üvegek pléddel, takaróval kibélelt kosárba, vagy dobozba kerülnek, alaposan bebugyolálva, így szép lassan hűl ki.

 

Dzsemfix helyett kavargassuk a lekvárnak valót

Gyümölcslekvár készülhet teljesen hagyományos módon, 1-2 órán át kevergetve cukorral vagy cukrot helyettesítővel ízesítve. Aki nem tud rászánni ennyi időt az természetesen választhat a dzsemfixek közül. De saját tapasztalataink alapján mondhatom, hogy már a fenti módszerrel is rövidül a lekvárkészítési idő. 

Igaz a lecukrozás utáni átszűrés plusz idő, de annak eredménye a finom, friss gyümölcsszörp. Idén ez eper mellett málnával, ribizlivel és meggyel is tettem egy próbát. Ezeknek a gyümölcsöknek magas a víztartalma, de ezzel a természetes eljárással a lédús gyümölcsökből szörp és lekvár is lett plusz adalékok nélkül. 

 

 

Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!

Pektin miért hasznos és mire való?

A pektin - poliszacharid - egy természetes sűrítő, zselésítő anyag, mely bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben, körtében és legnagyobb arányban az almában található. Növényi eredetű pektin már porított formában is kapható, befőzési szezonban érdemes tartani belőle a konyhában.

Ha van otthon pár szem alma, ami már nem annyira ropogós, vagy már érik a kertben a korai, nyári alma, - amit savanykás íze miatt főképp sütibe szoktak reszelni - érdemes felkockázva a készítendő lekvárba tenni. 

Az alma semleges íze nem befolyásolja a fő gyümölcs ízét, aromáját, viszont a benne lévő természetes pektin gyorsítja a sűrűsödést, ennek köszönhetően lerövidül a lekvárfőzési idő.

Sterilitás és dunsztolás: fontos lépések

A természetes tartósításhoz az eszközök, üvegek és különösen a kupakok tisztasága nagyon fontos. Több módon is megoldható az otthoni sterilitás. Az üvegeket, kupakokat mosogatógépben a legmagasabb hőfokon átmosni az egyik legegyszerűbb módszer. 

A kupakokat illetve az üvegek peremét úgyis megtisztíthatjuk, ha egy magasabb falú tepsibe vízet és egy evőkanál citromsavat vagy ecetet teszünk. A tepsiben tűzhelyen forralni kezdjük a vízet, a kupakokat és a befőttes üvegeket fejjel lefelé fordtva pár percre belehelyezzük közvetlenül a lekvár vagy más eltennivaló betöltése előtt. 

A száraz dunsztolás természetes hőkezelési eljárás, amivel a forró anyagok a köré tekert plédnek, textileknek köszönhetően lassan hűlnek ki. 2-3 nap után ki lehet venni a takarók alól és felcímkézve mehetnek a kamrába.

Zöldségek fagyasztása blansírozással

 

 

A gyümölcsök mellett a nyári zöldségekből fagyasztva tudunk eltenni télire valót. Lehet hőkezelés nélkül egyszerűen bezacskózni, például étkezési paprikát szeletelve, amiből télen egy kisebb adag is ízletessé teszi az ételt. A gyalult tök is mehet natúr formában a fagyasztóba. Azonban van pár zöldség, ami tartósabban eláll és jobban megőrzi az állagát, ha blansírozással kerül a hűtőládába. 

A blansírozás egyszerű hőkezelési eljárás, a megtisztított zöldségeket - borsó, babfélék, kukorica - pár percre forró vízbe tesszük. Szűrőkanál segítségével tiszta vászonkendőre, terítőre téve a felesleges vízet letöröljük majd edényekbe vagy zacskóba téve kerülhet a fagyasztóba. 

 

Kapcsolódó cikkek és termékek:

Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 80 ml

Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 80 ml

999 Ft
Egységár: 999 Ft/db1
Online elérhető
Quattro Stagioni Juice italos üveg, csavaros tetővel - 1 L

Quattro Stagioni Juice italos üveg, csavaros tetővel - 1 L

1 799 Ft
Egységár: 1 799 Ft/db1
Online elérhető
  Fido Csatos üveghez pót gumi (6 db) - kicsi - 80 mm (125 - 200 ml)

Fido Csatos üveghez pót gumi (6 db) - kicsi - 80 mm (125 - 200 ml)

2 219 Ft
Egységár: 370 Ft/db6
Online elérhető
Fido Csatos üveg tároló - 125 ml

Fido Csatos üveg tároló - 125 ml

1 419 Ft
Egységár: 1 419 Ft/db1
Rendelhető
Swing Csatos üveg italoknak - 1 L

Swing Csatos üveg italoknak - 1 L

1 429 Ft
Egységár: 1 429 Ft/db1
Online elérhető
Fido Csatos üveg tároló - 200 ml

Fido Csatos üveg tároló - 200 ml

1 499 Ft
Egységár: 1 499 Ft/db1
Online elérhető
Quattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshez

Quattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshez

1 489 Ft
Egységár: 1 489 Ft/db1
Online elérhető
  Quattro Stagioni befőttes üveghez tető - 56 mm (150 ml, 80 ml, Tomato, Juice) - 3 db

Quattro Stagioni befőttes üveghez tető - 56 mm (150 ml, 80 ml, Tomato, Juice) - 3 db

759 Ft
Egységár: 253 Ft/db3
Online elérhető
  Quattro Stagioni Tomato befőttes üveg, csavaros tetővel - 1 L

Quattro Stagioni Tomato befőttes üveg, csavaros tetővel - 1 L

1 449 Ft
Egységár: 1 449 Ft/db1
Online elérhető
Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 150 ml

Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 150 ml

819 Ft
Egységár: 819 Ft/db1
Online elérhető
Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 1 L

Quattro Stagioni befőttes üveg, csavaros tetővel - 1 L

1 629 Ft
Egységár: 1 629 Ft/db1
Online elérhető
  Quattro Stagioni befőttes üveg - fagyasztható - 320 ml, csavaros tetővel

Quattro Stagioni befőttes üveg - fagyasztható - 320 ml, csavaros tetővel

1 199 Ft
Egységár: 1 199 Ft/db1
Online elérhető
Júl 09
Hogyan fagyassz befőttesüvegben, műanyagmentesen?
Júl 09
Hogyan fagyassz befőttesüvegben, műanyagmentesen?
Műanyagmentes fagyasztási tippek képekkel - egy profitól! :) (Frissítve: 2023. március)
Részletek
Júl 17
Fagyaszd le a nyarat - élvezd kedvenc gyümölcseidet egész évben felesleges műanyagok nélkül!
Júl 17
Fagyaszd le a nyarat - élvezd kedvenc gyümölcseidet egész évben felesleges műanyagok nélkül!

A Te zabkásádról sem maradhatnak le a bogyós gyümölcsök? Télen is szeretnéd élvezni a friss málna ízét? Szerezd be kedvenceidet éretten, szezonálisan és fagyaszd le őket! Egészségesebb, és egy csomó csomagolást is megspórolhatsz! - VIDEÓVAL!

Részletek
Szept 23
Körtés és paradicsomos chutney, Klári néni konyhájából
Szept 23
Körtés és paradicsomos chutney, Klári néni konyhájából
Ettél már valaha chutneyt? Azaz finom, fűszeres, indiai gyümölcsszószt? Kolléganőnk, Eszter anyukája szerint fő a változatosság, szóval idén a klasszikus lekvárok mellé chutney is kerül majd a kamra polcaira.
Részletek
Jún 10
Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!
Jún 10
Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!
Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki az epret ne szerette volna. Tavaly találtunk rá egy isteni receptre, ezzel két legyet ütünk egy csapásra és az isteni eperlekvár mellett szörpünk is lesz a mennyei gyümölcsből. (Frissítve: 2023 március)
Részletek
Vissza
Kategóriák
  • Szépség és egészség
  • Mosás és takarítás
  • Élelmiszerek
  • Zero Waste
  • Otthon és kert
  • Újrapapírok és natúr írószerek
  • Ökoruházat
  • Játékok és babaholmik
  • Könyvek és kiadványok
  • Ajándékutalványok, ajándékcsomagok
Kapcsolat

+36 1 451 8855

info@zoldbolt.hu

Árukereső.hu
Vásárlói információk
  • Magazin
  • Legyél a viszonteladónk
  • Gyakran Ismételt Kérdések
  • Környezetbarát termékek
  • Szállítás
  • Bankkártyás fizetés
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum

 

Üzletünk

1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 35.
Nyitva:   H-P: 9:00-19:00   Szombaton: 9:00-13:00
Vasárnap: zárva

Térkép és részletek >>>

 

Árukereső.hu
Feliratkozás
  • Akciók 
  • OUTLET 15-90% kedvezménnyel 
  • Mosás és takarítás 
  • Élelmiszerek 
  • Egészség 
  • Szépségápolás 
  • Otthon és kert 
  • Zero Waste 
  • Könyvek és Kiadványok 
  • Újrapapírok és natúr írószerek 
  • Játékok és Babaholmik 
  • Ajándékutalványok, Ajándékcsomagok 
  • Ökoruházat 
  • Akciók
  • Info
    Info
    • Hírlevél feliratkozás
    • Kapcsolat
    • Szállítási módjaink
    • Fizetési módjaink
    • Magunkról
    • Legyél a viszonteladónk!
    • Általános Szerződési Feltételeink
  • Magazin
  • Üzletünk
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.