A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik.
A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer.
Étrendi hatása sokkal jobb a borsóénál és a babénál, 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%) lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős.
Nyomokban földimogyorót és dióféléket is tartalmazhat! Nyomokban glutént is tartalmazhat!
Átlagos tápérték:
|
100 g termék |
Egy adagban (50 g) |
RI %-ában*/adag |
Energia |
1287 kJ |
644 kJ |
8% |
|
308 kcal |
154 kcal |
8% |
Zsír |
4,6 g |
2,3 g |
3% |
amelyből telített zsírsavak |
0,8 g |
0,4 g |
2% |
Szénhidrát |
29 g |
14 g |
5% |
amelyből cukrok |
2,6 g |
1,3 g |
1% |
Fehérje |
22 g |
11 g |
22% |
Só |
<0,01 g |
<0,01 g |
<1% |
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal) |
|
|
|
A csomagolás 10 adagot tartalmaz. |
|