Összetevők: tápióka keményítő, kölesliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, útifűmaghéjliszt, bambuszrost, térfogatnövelő szerek (glükono-delta-lakton, nátrium-hidrogén-karbonát), étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), fűszerkömény.
Elkészítési útmutató:
- Mielőtt elkezdenénk a kenyértészta összeállítását, egy vízzel teli edényt teszünk a sütőtér aljába, majd előmelegítjük a sütőnket 240 oC-ra.
- Kimérünk 300 g „GK Food Gluténmentes Hagyományos ízvilágú világos kenyér lisztkeveréket” egy tálba. Ebből 1 csapott evőkanálnyit tegyünk félre a kenyér felületének későbbi megszórásához. A lisztkeveréket 380 ml csapvízzel, gyors mozdulatokkal keverjük össze, és kb. 3-5 percig pihentessük. Ezután néhány mozdulattal sima felületű tésztát gyúrunk belőle.
- Nem szabad túlgyúrni, mert a felülete szakadozottá válhat.
- Vekni formára alakítjuk, majd megkenjük a felületét vízzel. Tetejét meghintjük a félretett liszttel majd több helyen bevágást ejtünk a veknin.
- Keresztben 4-5, vagy 1 hosszanti bevágást ejtsünk 1-1,5 cm mélyen, hogy a megfelelő forma alakulhasson ki sütés közben.
- Előmelegített, 240 oC-os, párásított légterű sütőben 20 percig, majd 220 oC-on további 20-25 percig sütjük.
- Kenyerünk elkészült, ha az alját megkopogtatva jellegzetes kongó hangot ad.
- Csak akkor szeleteljük, amikor teljesen kihűlt! Másnap igazán finom, de helyesen tárolva 5-6 napig is finom marad.
Az oldal alján további receptek találhatóak.
A Szegedi Gabona Kutatóról
A GK Food gluténmentes lisztkeverékekben általában fő összetevőként a hazai termesztésű, GMO-mentes cirok, köles és a kukorica található. A szegedi Gabonakutatónál kizárólag hagyományos, keresztezéses nemesítési módszerrel dolgoznak.
Közel 100 éve a növénynemesítés terén egyedülálló eredményeket elért intézmény, a kiváló minőségű hazai növényfajták nemesítése mellett a diétás élelmiszer-gyártásban is jelentős szerepet tölt be.
Saját termőterületein többek között gluténmentes növényfajtákkal (kukorica, köles, len, cirok) gazdag tárházát kínálja az egészségmegőrző táplálkozás alapanyagainak.
Speciális rétegigényt elégít ki az Élelmiszer-innovációs Labor által kifejlesztett gluténmentes termékcsalád, melyet a GabonaKutató saját élelmiszerüzemében gyárt.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén ötödik alkalommal hirdette meg „Az Év Új Gluténmentes Terméke" versenyt. A megmérettetésre 17 gyártó cég nevezett, melyek közül a 2020 Év Új Gluténmentes Terméke Díjat a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK FOOD gluténmentes termékcsaládja nyerte el.
A gluténmentes termékek külön erre a célra fenntartott üzemegységben és berendezésekkel történik. A szegedi Gabonakutató Élelmiszer-innovációs Labor garantálja a termékek tisztaságát és biztonságát.
A csomagolásról:
A GK Food lisztkeverékek csomagolása papír, amely szelektíven gyűjthető, vagy a háztartásban újrahasznosítható.
Receptek:
Gluténmentes Grissini
kenyérrudacskák a Gk Food világos kenyér lisztkeverék felhasználásával
Hozzávalók:
- 160 g Gk Food világos kenyér lisztkeverék
- 60 – 170 ml víz
- 2 evőkanál (25 g) olíva olaj vagy Gk Food Hidegen sajtolt repcemag olaj
- 10 g friss élesztő vagy ennek megfelelő szárított élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 db felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő sütőnket 180 °C – ra.
- A tészta hozzávalóiból gyúrjunk rugalmas, kissé nyirkosabb felszínű tésztát. Jelentős mennyiségű vizet képes megkötni, ezért 15-25 percnyi pihentetés után könnyen kezelhető tésztát kapunk. Formázzunk belőle 25-30 g-nyi golyókat, majd ismét hagyjuk pihenni néhány percig. Sodorjunk 20-30 cm-es rudakat a tésztadarabokból, letakarva kelesszük újabb félórát.
- Eközben keverjünk el az egész tojásban egy mokkáskanál sót, fokhagyma port és szárított, apróra morzsolt bazsalikomot. Kenjük át a fűszeres tojással a kenyérrudak tetejét.
- Díszíthetjük, ízesíthetjük reszelt sajttal és magokkal (kömény, len, szezám, mák, apróra vágott dió, mogyoró, napraforgó vagy tökmaggal, és ezek keverékével.
- Süthetjük friss fogyasztásra, akkor 25-30 perc alatt készre sütjük 180 °C - on. Ha ropogósabban szeretné fogyasztani, akkor újabb 20-30 percig 120-130 °C - on szárítsa tovább a rudakat.