Zöldbolt.hu
Zöldbolt.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • Mosás és takarítás 
    • Élelmiszerek 
    • Zero Waste 
    • Otthon és kert 
    • Szépség és Egészség 
    • Könyvek és Kiadványok 
    • Újrapapírok és natúr írószerek 
    • Ökoruházat 
    • Játékok és Babaholmik 
    • Ajándékutalványok, Ajándékcsomagok 
  • Boltjaink
    • Budapesti üzletünk
    • Veszprémi üzletünk
  • Info
    • Legyél a viszonteladónk!
    • Kapcsolat
    • Magunkról
    • Szállítási módjaink
    • Fizetési módjaink
    • Hírlevél feliratkozás
    • Általános Szerződési Feltételeink
  • Magunkról
  • Magazin
  • Legyél viszonteladónk!
Vissza
Liszt kisokos - melyiket válaszd?
tudatosvasarlo.hu
Dec 14
2018
15:09

Liszt kisokos - melyiket válaszd?

Mi a különbség a finomliszt, a kenyérliszt és a rétesliszt között? Milyen gabonákból készül még liszt, és melyik mire jó? Most megtudhatod!
Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbál segítséget nyújtani ez a cikk: rétes, fogós, Graham, durum - melyiket miért és mihez használjunk?

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye, hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kívül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk, ilyen a burgonyaliszt vagy a borsóliszt.

A kép forrása

 

A lisztek csoportosítása többféle szempont szerint történhet:

gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)

szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább)

hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek)

A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.

A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

 

A búza- és rozslisztek jelölése a csomagoláson

- az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli.

- a második betű a szemcseméretet jelöli: L= liszt - apró szemcséjű finomliszt, FF=kétszer-fogós,  FFF=háromszor-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt, D=dara.

- a szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben. (A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai)

 

Melyiket válasszam? 

 

Búzaliszt (B)

A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.

A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

A kép forrása 

Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.

 

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

 

Graham-liszt (GL 200)

A Graham-liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

 

Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.

 

Kukoricaliszt

Gluténmentes. A glutén a búzalisztben található fehérje, amely egyesekben allergiás reakciót válthat ki. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.

Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.

 

Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.

A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

 

Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham-lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.

 

Érdekel a téma? A teljes cikket ITT tudod elolvasni.

A képek forrása a Pixabay.

Vissza
Kategóriák
  • Szépség és egészség
  • Mosás és takarítás
  • Élelmiszerek
  • Zero Waste
  • Otthon és kert
  • Újrapapírok és natúr írószerek
  • Ökoruházat
  • Játékok és babaholmik
  • Könyvek és kiadványok
  • Ajándékutalványok, ajándékcsomagok
Kapcsolat

+36 1 451 8855

info@zoldbolt.hu

Árukereső.hu
Vásárlói információk
  • Magazin
  • Legyél a viszonteladónk
  • Gyakran Ismételt Kérdések
  • Környezetbarát termékek
  • Szállítás
  • Bankkártyás fizetés
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum

 

Üzleteink

1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 35.
Nyitva:   H-P: 9:00-19:00   Szombaton: 9:00-13:00
Vasárnap: zárva

Térkép és részletek >>>

 

8200 Veszprém, Budapest út 58.
Nyitva:   H-P: 8:00-17:00   Szombaton: 8:00-12:00
Vasárnap: zárva

Térkép és részletek >>>

Árukereső.hu
Feliratkozás
  • Akciók 
  • Mosás és takarítás 
  • Élelmiszerek 
  • Zero Waste 
  • Otthon és kert 
  • Szépség és Egészség 
  • Könyvek és Kiadványok 
  • Újrapapírok és natúr írószerek 
  • Ökoruházat 
  • Játékok és Babaholmik 
  • Ajándékutalványok, Ajándékcsomagok 
  • Boltjaink
    Boltjaink
    • Budapesti üzletünk
    • Veszprémi üzletünk
  • Info
    Info
    • Legyél a viszonteladónk!
    • Kapcsolat
    • Magunkról
    • Szállítási módjaink
    • Fizetési módjaink
    • Hírlevél feliratkozás
    • Általános Szerződési Feltételeink
  • Magunkról
  • Magazin
  • Legyél viszonteladónk!
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Kosár
A kosár üres. Vásárláshoz kattintson ide!
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.