Összetevők: kölesliszt, cukor, cirokliszt, kukoricaliszt, útifűmaghéjliszt, térfogatnövelő szerek (delta-glükono-lakton, szódabikarbóna), xantán.
Elkészítési útmutató:
- Készítsük elő a tölteléket, amelyhez használhatunk főzött, ízesített diót, mákot, ízesített túrót vagy gyümölcsöket a receptekben megadott módon.
- Melegítsük elő sütőnket 180 oC-ra.
- Kimérünk 500 g „GK FOOD Gluténmentes Nyújtható linzeralap lisztkeveréket”, majd elmorzsoljuk 150 g hideg, legalább 70 %-os zsírtartalmú margarinnal.
- Hozzáadunk 100 g tejfölt, 1 db egész tojást, és gyors mozdulatokkal, 1-2 perc alatt linzertésztát gyúrunk, melyet két, egyenlő részre osztunk.
- Az egyik felét kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt kb. 25 x 35 cm-es tepsibe fektetjük.
- A linzertészta felületén egyenletesen eloszlatjuk a használni kívánt tölteléket, majd a tetejére helyezzük a hasonló méretűre nyújtott másik tésztarészt.
- Sütés előtt a tetejét megkenjük felvert tojással, és villával megszurkáljuk. 180 oC-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
További receptek lejjebb görgetve olvashatóak.
A Szegedi Gabona Kutatóról
A GK Food gluténmentes lisztkeverékekben általában fő összetevőként a hazai termesztésű, GMO-mentes cirok, köles és a kukorica található. A szegedi Gabonakutatónál kizárólag hagyományos, keresztezéses nemesítési módszerrel dolgoznak.
Közel 100 éve a növénynemesítés terén egyedülálló eredményeket elért intézmény, a kiváló minőségű hazai növényfajták nemesítése mellett a diétás élelmiszer-gyártásban is jelentős szerepet tölt be.
Saját termőterületein többek között gluténmentes növényfajtákkal (kukorica, köles, len, cirok) gazdag tárházát kínálja az egészségmegőrző táplálkozás alapanyagainak.
Speciális rétegigényt elégít ki az Élelmiszer-innovációs Labor által kifejlesztett gluténmentes termékcsalád, melyet a GabonaKutató saját élelmiszerüzemében gyárt.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén ötödik alkalommal hirdette meg „Az Év Új Gluténmentes Terméke" versenyt. A megmérettetésre 17 gyártó cég nevezett, melyek közül a 2020 Év Új Gluténmentes Terméke Díjat a Gabonakutató Nonprofit Kft. GK FOOD gluténmentes termékcsaládja nyerte el.
A gluténmentes termékek külön erre a célra fenntartott üzemegységben és berendezésekkel történik. A szegedi Gabonakutató Élelmiszer-innovációs Labor garantálja a termékek tisztaságát és biztonságát.
A csomagolásról:
A GK Food lisztkeverékek csomagolása papír, amely szelektíven gyűjthető, vagy a háztartásban újrahasznosítható.
Receptek:
Mákos és diós bejgli
GK FOOD Gluténmentes nyújtható linzeralap lisztkeverék felhasználásával
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g GK Food nyújtható linzer lisztkeverék
- 150 g vaj vagy margarin (növényi zsiradék)
- 100 g tejföl (növényi tejszínt, tej)
- 10 g friss élesztő (szárított élesztő)
- 1 db tojás a tésztához + 1 db kenéshez
- Szóró lisztként köleslisztet használjunk
Elkészítés:
- A lisztet a margarinnal morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjunk nyújtható tésztát. Ha kissé keménynek találjuk, adjunk hozzá tejfölt vagy más folyadékot.
- Osszuk két egyforma részre és kis cipók formájában pihentessük fél órát.
- Nyújtsuk téglalap alakúra (kb.: 30 x 25 cm) a tésztákat majd kenjük meg az előkészített töltelékekkel.
- Tekerjük fel úgy, hogy zárjuk le a rudak két végét.
- Tegyük rá a sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük ismét fél órát.
- Sütés előtt csöppnyi vízzel elkevert tojássárgájával kenjük meg a tetejét, hogy 180 °C –on, 25 – 30 perc alatt szép fényesre süljön.
Máktöltelék:
150 – 200 g darált mákot keverjünk el 50 – 100 g cukorral, 1 db citrom reszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukor és egy kis csipet őrölt fahéjjal. Forrázzuk le a keveréket 100 – 150 ml tejjel. Ne legyen túl krémes, lágy a máktöltelék, mert eláztathatja a bejglink tésztáját. A tej helyett reszelhetünk bele 1 db közepes nagyságú, hámozott almát (150 g).
Diótöltelék:
200 g darált diót elkeverünk 50 – 100 g cukorral, 1 db közepes nagyságú, hámozott, reszelt almával, 1 db közepes nagyságú narancs (150 – 170 g) reszelt héjával és kifacsart levével, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipet őrölt fahéjjal.
FONTOS! A mák és a dió helyett ne használjunk a boltokban kapható a mákot és diót pótló keverékeket. Ezek glutént tartalmazhatnak!
Reszelt túrós
A GK Food gluténmentes linzer lisztkeverékkel olyan jól nyújtható tésztát kaptunk, hogy a reszelt túrós elkészítése gyerekjáték.
Hozzávalók:
- 250 g GK FOOD Gluténmentes Nyújtható linzeralap lisztkeverék
- 75 g hideg, legalább 70 %-os zsírtartalmú margarin
- 50 g tejföl
- 1 db kisebb méretű tojás
Túrókrém:
- 4 db tojás
- 100 g cukor
- 1 kávéskanál só
- reszelt citromhéj
- 500 g túró
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal, 1-2 perc alatt gyúrjuk össze.
- A tésztát osszuk két részre és pihentessük, amíg elkészítjük a túrókrémet.
- A tojások fehérjét verjük kemény habbá, adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, amíg elolvad a cukor és fényes lesz a hab.
- Adjuk hozzá a sót, a citromhéjat a tojás sárgákat, végül a túrót.
- Nagy lyukú reszelőn reszeljük a tészta egyik felét egy 20x30 cm méretű sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Öntsük rá a krémet, majd reszeljük rá a tészta másik felét.
- Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 40 perc alatt sül meg.
Tulipános almás pite gluténmentesen
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- egy kávéskanál fahéj
- egy citrom leve
- 70 g cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer
Tésztához:
- 300 g GK Food hozzáadott cukor nélküli linzer lisztkeverék
- 110 g margarin
- 70 g tejföl
- 1 db egész tojás + kenéshez
- 70 g cukor, vagy ennek megfelelő édesítő szer
A töltelékhez tisztíts meg 1 kg almát, vágd kisebb kockákra majd fahéjjal, 2 evőkanál cukorral és egy citrom levével párold üvegesre.
Ezután mérj ki 300 g GK FOOD Gluténmentes Hozzáadott cukor nélküli nyújtható linzeralap lisztkeveréket, majd morzsold el 110 g hideg margarinnal. Adj hozzá 70 g tejfölt, 1 db egész tojást, 70-80 g cukornak megfelelő édesítő szert, majd gyors mozdulatokkal, 1-2 perc alatt gyúrd össze. Egy kis gombócnyit tegyél félre a díszítéshez és oszd két egyenlő részre a tésztát. Az egyik felét sütőpapíron nyújtsd kb. 30 cm átmérőjű kör alakra, és a sütőpapírral együtt fektesd egy 26 cm átmérőjű tortaformába. Egyenletesen simítsd bele a tölteléket, majd helyezd a tetejére a kinyújtott másik tésztarészt. Sütés előtt a tetejét kend meg felvert egész tojással, és jöhet a díszítés. Miután a szárazon maradt részeket is lekented tojással, mehet a 180 C-os sütőbe, ahol 30 perc alatt készre sül.