Magazin

Kertész leszek!

Veszprémi civil szervezet előadásain a vegyszermentes kertészkedés alapismereteit sajátíthatják el az érdeklődők; az on-line tanulni vágyók pedig a "Kertész Suli" hírlevelére jelentkezhetnek. Tavasszal már a télen tanult környezetkímélő ismeretek birtokában vághatunk neki a konyhakert művelésének.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a téli időszakot kihasználva 10 előadás keretében tanítja meg a vegyszermentes kertészeti alapismereteket a Veszprém megyei érdeklődőknek, hogy a tavasz kezdetével új ötletekkel, ismeretekkel felvértezve tudatosan és tervezetten indulhasson a gyep betörése vagy kiskertünk művelése. Az ismeretszerzés on-line módját választók pedig a Kertész Suli hírleveleire jelentkezhetnek.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Kertész leszek” programja keretében több módon is népszerűsíti azokat a környezet- és egészségbarát megoldásokat, melyekkel mi magunk is meg tudjuk termelni a kiváló minőségű házikerti zöldségeket.

 

 

 

Az egyesület a kertészkedni vágyóknak alapismereteket összefogó előadásokat szervez, melyeket 5 részes tematikus előadássorozat követ majd. Azok számára, akik a számítógépek előtt keresik a kerti tippeket, elektronikus kertész sulival és FB tippözönnel szolgál az egyesület a tavasz közeledtével. Mindazokat, akik a program valamely rendezvényén részt vesznek, kertészeti öröknaptárral jutalmazza az egyesület. A falinaptár egész éven át emlékezteti majd tulajdonosát az adott havi kerti teendők elvégzésére.

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke szerint „kertészkedni nem csak jó, de a mozgás egészséges is. A saját kezűleg megtermelt zöldségnövények okozta öröm mellett jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmú élelmiszerhez is jutunk. Már egy egészen apró földterület befogásával is átérezhetjük a két kezünkkel megtermelt borsóból készült leves különlegességét, a kiskertben frissen szedett paprika, paradicsom illatát, zamatát. És miközben a jó levegőn együtt mozog akár az egész család, a föld és az ember egymásra találása örömöt okoz a léleknek is. Nem is beszélve arról, hogy a jó minőségű élelmiszer fogyasztása mellett pénzt is takaríthatunk meg. Terveink szerint a program során több száz családot sikerül a környezetbarát kertészkedés irányába elmozdítanunk.”

A környezetbarát kertészeti alapismereteket összefoglaló előadásokra olyan, legalább 10 fős Veszprém megyei csoportok jelentkezését várja az egyesület, akik helyet tudnak biztosítani az előadások megtartásához.

A jelentkezéseket a titkarsag@csalan.hu e-mail címre lehet elküldeni. A Csalán az első 10 jelentkező számára tudja vállalni az előadás megtartását. A jelentkezés során meg kell adni a nevet és telefonszámot, illetve a tervezett helyszín adatait és a résztvevők várható számát.

Mindazok, akik az ismeretszerzés az on-line módját választják, és a "Kertész suli" mellett döntenek, a titkarsag@csalan.hu címen adhatják meg e-mail címüket, ahova a januárban induló tanfolyam anyagait várják. Természetesen ezen lehetőség nyitott bárki számára korlátozás nélkül.