Archívum

Békés karácsonyt!

Seneca idézetével kívánunk békés, áldott karácsonyt és "zöld" lelkülettel teli, boldog új esztendõt a Zöld Bolt minden vásárlójának, segítõjének és szimpatizánsának.

Pet palackkal világítanak a fejlõdõ országok

Olcsó és egyszerû módon, áram nélkül világítják meg a fejlõdõ országok lakóépületeit. Csak egy mûanyag palackra van szükség hozzá. Az újrahasználat, a találékonyság és a környezetvédelem nagyszerû párosítása.

Mimó és Csipek a ZöldBoltban!

Szeretettel ajánljuk Tudatos Vásárlóink és csemetéik figyelmébe következõ programunkat: Mimó és Csipek a budapesti ZöldBoltban! Környezettudatos bábos játszóház ovisoknak, melynek során megnézhetjük a Bábos Ládikó logikai és fejlesztõ játékait, megismerhetjük a zöld életmód alapjait.

Újrahasznosító mûhely-bolt nyílt Budapesten

Újrahasznosító mûhely-bolt nyílt Budapesten
A Medence Csoport megnyitotta budapesti mûhely-boltját a kreatív újrahasznosítás jegyében. Az alkotócsoport - többek közt - olyan termékek elkészítésével is foglalatoskodik, melynek alapanyagai egyébként a kukában végeznék. Egyedi, színes, környezetkímélõ táskák és számos egyéb használati tárgy kerül ki mûhelyükbõl. Az elkészítésben a vásárlók is részt vehetnek!

Béreljen bioparcellát Bécsben!

Béreljen bioparcellát Bécsben!
Bioparcellákra keres bérlõket az osztrák fõváros. A kiskerteket elõre beültetik, rendszeresen öntözik, a bérlõknek csak gazolni és szüretelni kell. A kiskerteket május elejétõl október végéig mûvelhetik a bérlõk, évi 110 euróért.

Karácsonyi ajándékgyár

Unod már a hatalmas költekezést, s az irtózatos pazarlást karácsonykor? Tarts a Messzelátó Egyesülettel, s készítsd el ajándékaidat saját kezûleg, hulladékból! 2011. december 10-én sok meglepetés mellett számos újrahasznosított (újrahasznált), fenntartható ajándékot készíthetsz. 

Mesekönyv cserebere, felolvasások, kézmûves foglalkozások, zene és táncház

Karácsonyváró mesekönyv cserebere vár - más programokkal együtt - mindenkit december 11.-én a Gödör! Bárki elviheti otthonról már elolvasott, megunt, kinõtt vagy feleslegessé vált mesekönyvét, ifjúsági regényét, hogy elcserélje. Ne dobd ki, add tovább!

ZöldBolt programajánló

December 1-én 16.00-18.00 Készítsünk játékot, otthon található anyagokból és játszunk együtt! Várjuk az óvodásokat, kisiskolásokat szüleikkel együtt!  December 11-én 16.00-19.00 Vegán Karácsonyi Teadélután - nem csak vegánoknak!

Hétvégi karácsonyi ajándékkészítõ szakkör

Bevásárlási õrület és rohamléptekben történõ elõkészületek HELYETT gyertek el, s készítsetek saját magatok ajándékot barátoknak, családtagoknak. Olyat, amiben benne van a szereteted és a munkád; olyat, amit igazán jó kapni. Gyerekeket, felnõtteket is vár a Noha stúdió és alkotómûhely a decemberi hétvégeken.

Erre van elõre! Egy fenntartható energiarendszer keretei Magyarországon

Erre van elõre! Egy fenntartható energiarendszer keretei Magyarországon
A Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület kiadványa egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó rendszer képét vázolja fel, kifejezetten magyarországi körülményekre igazítva. Olyan utat vázol fel, amely elemzéseik szerint elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is mûködõképes energiarendszer kialakításához.

Önkormányzat kizárólag kétkeréken

Önkormányzat kizárólag kétkeréken
Kétkerékre próbál átállni Bologna városa és példamutatást az önkormányzat dolgozóitól várnak. A polgármestertõl a hivatalnokig egyre többen közlekedjenek kerékpárral és ehhez anyagi segítséget is ad a város.

Haladj a korral, haladj a széllel - pályázat

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság 160 000 Ft összdíjazású, rendhagyó, amatõr fotópályázatot írt ki, hogy a magyarországi szélenergia termelést népszerûsítse, és felhívja a figyelmet a hazai szélerõmû park bõvítésének fontosságára.

Indul az EnergiaKözösségek program!

EnergiaKözösségek címmel 2011 õszén nemzetközi megtakarítási program és verseny indul több családból álló közösségek számára. A kétéves program célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése azért, hogy megmutathassuk: egyszerûen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetõk el mind az energia, mind a pénzmegtakarítás terén.

Fabrikációs mûhely Budapesten

Fabrikációs mûhely Budapesten
Idén májusban futótûzként terjedt a hír egy újonnan nyílt „high tech sufniról” Budapesten. A Fab Lab (azaz „fabrication laboratory”) olyan nyitott mûhely, ahol tagsági díj ellenében bárki hozzáférhet a szükséges eszközökhöz – a csiszolópapírtól a 3D nyomtatóig –, és megvalósíthatja formatervezõi, modellezési, elektronikai vagy más hasonló ötletét.

Passzívházak környezetpszichológiája

Passzívházak környezetpszichológiája
Fenti címmel készült elemzés a mai értelemben vett passzívházak, valamint a környezet- és emberbarát ökoházak környezetpszichológiáját hasonlítja össze. Az írás számos érdekességre hívja fel laikusok és szakemberek figyelmét. 

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

Milyen egy igazi passzívház? Hogy lehet minimális fûtéssel kellemes szobahõmérsékletû a ház? Mennyiért, hogyan épül egy passzívház? Hogyan lehet nagyságrendekkel kevesebbet költeni a rezsire? Kérdések, amelyekre választ kaphat élõben, passzívház tervezésben, kivitelezésben járatos szakemberektõl, s az elégedett tulajdonosoktól. 2011. november 11-13. között látogatható lesz a hazánkban megépült, minõsített passzívházak egy része.

Ingyenes könyvcserebere

Újra ingyenes könyvcserebere lesz Budapesten 2011. november 6-án. Szerezz be új könyveket megunt, vagy már sokszor olvasott könyveidért cserébe! Ne dobd a kukába a feleslegessé vált darabokat, inkább légy zöld és ADD TOVÁBB!

Nyit az elsõ magyar kézmûves nagykereskedés

Nyit az elsõ magyar kézmûves nagykereskedés
Október végén nyílik meg az elsõ magyar kézmûves nagykereskedés. A budapesti üzletben leginkább kis cégek, családi vállalkozások hazai termelésû, minõségi élelmiszereit árulják majd.
Népszerű címkék
adományozásállattartásállatvédelemallergiabababiodiverzitásbiogazdálkodáscitromsavcivil szervezetcsere-bereDIYecetegészségéghajlatváltozásekcémaelektronikai hulladékélelmiszerenergiahatékonyságenergiatakarékosságépítkezéserdőFair Tradefehérítésfilmajánlófogyasztói társadalomfolttisztításfolttisztító sófürdőszobafűtésgyerekhasználthatékonyságháztartáshelyi termékhőszigeteléshulladékcsökkentéshulladékmentesHumusz Szövetséghúsiparhúsvétillóolajirodairritációiskolakarácsonykáros összetevőkkerékpárkertkezdeményezésekkézműveskockázatos anyagokkomposztáláskonyhakönyvajánlókörnyezeti nevelésközlekedéslégszennyezésMagyar Madártani Egyesületmegosztáson alapuló gazdaságmegújuló energiamezőgazdaságminimalizmusminősítésmit tehetsz te?mosásmosható pelenkamosódiómosogatásmosószódaműanyagnapenergianátrium perkarbonátnatúrkozmetikumnövényvédelemnyaralásökofaluökológiai lábnyomöltözködésönellátásönkéntes egyszerűségönkéntességpálmaolajpályázatpapírPET palackpikkelysömörprogramajánlószalmabála-építészetszedd magadszelektív hulladékgyűjtésszennyvízszépségápolásszerves hulladékszódabikarbónatájfajtáktakarékostechnológiatermelőtermészetes gyógymódtermészetvédelemtévhittudatos vásárlásTudatos Vásárló KedvezménykártyaTudatos Vásárlók EgyesületeturizmusújrahasználatÚjrahasználatiKözpontújrahasznosításújrapapírvállalkozásvárosvegánvidékvízlábnyomvíztakarékosságzero wastezöld példaképzöldrefestészöldtető
Archívum

A törzsi lét a kiút?

A törzsi lét a kiút?
Daniel Quinn "A civilizáción túl" (Beyond Civilization) címû könyve érdekes szemszögbõl tekint jelenlegi társadalmi berendezkedésünkre, s annak erõsen megkérdõjelezhetõ fenntarthatóságára. Quinn szerint "az emberiség következõ nagy kalandja" lesz meglelni a kiutat, s elindulni az új ösvényen.

Növény csere-bere -

A budapesti Messzelátó Egyesület  "Ne vásárolj semmit” nap alkalmából növény csere-bere börzét szervez. Ne dob ki, inkább hozd el megunt, túlburjánzott, ajándékba szánt növényeidet, vagy kedvenc magjaidat.

Megújult a NEMSITT.HU

Független Ökológiai Központ Alapítvány 2003-ban indította el a NEMSITT.HU oldalt, mely a bontásból származó vagy építkezésbõl kimaradt, kis mennyiségû építõanyagok újrahasználatát kívánja elõsegíteni. Most már a korábbinál barátságosabb felületen, kényelmesebben lehet ingyenesen hirdetni a nem kereskedelmi mennyiségû, használt és kimaradt építõanyagokat.

A megfejtés: rákosi vipera

Kvízjátékunk megfejtése a rákosi vipera volt, amely Magyarország egyik leginkább veszélyeztetett, kizárólag nálunk õshonos állatfaja. A megfejtõk 5 % kedvezményt kaptak, illetve 3 db "Rajong értem a környezetem" póló is gazdára talált. Kik nyertek pólót? Mit lehet még tudni a rákosi viperáról? Mik voltak a helyes válaszok? Olvassa el cikkünket!