Az azték zsálya, ismertebb nevén chia (lat. Salvia hispanica), egy a menta nemzetségébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj. A tizenhatodik századi Mendoza-kódex igazolta, hogy az aztékok termesztették a Kolumbusz előtti időkben; gazdaságtörténészek azt állítják, hogy legalább olyan fontos élelmiszer volt, mint a kukorica. Paraguayban, Bolíviában, Argentínában, Mexikóban és Guatemalában még mindig használnak egész vagy őrölt chia magot tápláló italként és élelmiszerforrásként.
A chia egyik előnyös tulajdonsága az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kiegyensúlyozott (1:3) aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, így ezekből külső bevitelre szorul.
Elsősorban az esszenciális, többszörösen telítetlen alfa-linolénsav található a magokban. Ezekhez az esszenciális zsírsavakhoz, főleg halakból (pl. hering, a tonhal, a makréla és a szardínia) juthatunk hozzá. Kevésbé ismert tény az, hogy ezek csak egy bizonyos összetételben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ráadásul aki vegetáriánus vagy allergiás, az is ezen mag révén hozzájuthat ezekhez a fontos összetevőkhöz.
Mindemellett a chia mag fehérjékben gazdag, és jó antioxidáns forrás is.
Forrás: Wikipedia
Összetevők: chia mag
Ajánlott fogyasztása max. 15g naponta.
Tárolása: Fénytől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.
Allergén információ: A termék szezámmagot, földimogyorót és dióféléket felhasználó üzemben készült.

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet