A hajdina Ázsia középső részéről származik, hazánkba népvándorlás útján jutott el.
A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Számtalan egészségvédő hatása miatt az elmúlt pár évben került ismét a köztudatba.
Jótékony hatásai:
- a hajdina rostokban gazdag, ami segíti emésztést, enyhíti a székrekedéses panaszokat
- vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös
- alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott
- a hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású
- antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe
- ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, mely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést
Felhasználása: Az egyik legegyszerűbb változat köret készítéséhez: kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében ízlés szerint fűszerezve főzni, kb. 20 perc alatt puhul meg.
Leggyakrabban köretként vagy kásaként készítik, de főzhető belőle levesbetét, illetve fasírtokhoz, töltött zöldségekhez is használható. Natúr állagához lehet bátran karakteresebb fűszerezést használni.
Összetevők: hajdina
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Száraz, hűvös helyen tartandó

100% válogatott ÖKO termékek

3000+ termék azonnal, raktárról

Segítünk eligazodni a zöld életmódban!

Díjazzuk hűségedet